Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpi
nternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anna G." <a...@n...poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Biała herbata [trochę długie]
Date: Mon, 02 Feb 2004 12:02:14 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <bvlang$fg6$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bv5pfq$jrb$1@nemesis.news.tpi.pl> <bv82an$hf7$1@absinth.dialog.net.pl>
<bvarv6$f3r$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cicha.piekary.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1075719729 15878 80.48.161.12 (2 Feb 2004 11:02:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Feb 2004 11:02:09 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20030916
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <bvarv6$f3r$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:189852
Ukryj nagłówki
> napiszę o tym jak smakuje
A zatem do dzieła :)
Herbata, którą kupiłam to
(tutaj opis ze strony internetowej producenta):
"Pandino
Najsilniejsze działanie antyoksydacyjne i antymutogenne
Opis
Herbaty białej nie da się porównać z czarną, zieloną czy czerwoną, choć
wszystkie one pochodzą z tego samego krzewu Camellia sinensis. By
uzyskać herbatę białą należy pączki i liście zrywać wczesną wiosną, gdy
roślina budzi się ze snu zimowego. Listki są wtedy nierozwinięte, a
pączki szczelnie otulone szaro-białymi nitkami, które po wysuszeniu
pozostawiają charakterystyczne białe smugi. Napar z niej przybiera
bardzo delikatny lekko różowy kolor o słodkawym smaku, pozbawionym
gorzko-trawiastej nuty, typowej dla niektórych herbat zielonych.
Jest to produkt rzadki zaliczany do najbardziej szlachetnych gatunków.
Jest wiele odmian białej herbaty, jak "white peony" ("biała peonia"),
"golden moon" ("złoty księżyc"), "silver needle" ("srebrna igła"),
"white cloud" ("biała chmura"). Najczęściej produkowane są one w Chinach
oraz Japonii, ale najlepsze ma indyjski region Darjeerling.
Badania w Instytucie Stanowym w Oregonie i Instytucie Linusa Paulina
pozwoliły wysnuć wniosek, iż posiada ona najsilniejsze właściwości
antyoksydacyjne i antymutogenne (tj. powstrzymujące rakowe zwyrodnienia
komórek) ze wszystkich znanych herbat. Jedna filiżanka "white tea"
zawiera tyle cennych polifenoli ile 12 szklanek soku pomarańczowego.
Skład
chińska herbata biała, młodziutkie listki pędów bambusa, aromat czarnej
porzeczki
Biała herbaciana perła"
parzyłam tak jak herbatę zieloną. Kolor rzeczywiście białawo-żółty (ale
nie, jak pisze producent, z różowym odcieniem). dla osób które lubia
herbate zieloną może wydawac się nieco słodkawa,
(jesli ktoś słodzi herbate, radze uważac i wsypać najpierw połowę swojej
porcji cukru).
aromat czarnej porzeczki-niewyczuwalny.
Nie mniej jednak - polecam (przynajmniej raz na spróbowanie)
pozdrawiam
Anka
|