| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-27 14:17:59
Temat: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepisWitam szanowna Grupe,
Wiem, ze w necie sa przepisy na tysiace makowcow, ale ze jako sie na
nich nie znam, to i nie umiem ocenic, ktory z nich bylby najbardziej
podobny do mojego idealu. Wiec prosze o pomoc, jakiegos linka.
W swieta jadlam u Bratowej przepyszny makowiec, choc kupny.
To byl najlepszy makowiec w moim zyciu - zwykla rolada (akurat
ksztalt nie jest najwazniejszy)
Ciasto nawet nie pamietam, czy bylo smaczne, bo i tak go w ciescie
bylo malo, i niespecjalnie zwrocilam na nie uwage.
Najwazniejszy byl farsz:
o lekko karmelowo-kajmakowo-krowkowym posmaku, zdecydowanie
wilgotno-kleistej konsystencji (nie wysuszony, jak przewaznie mozna w
cukierniach spotkac) + oczywiscie soczyste rodzynki, pewnie porzadnie
sparzone wczesniej.
Gdyby Ktos byl dobry i mnie wlasciwie nakierowal bylaby niesamowicie i
przepysznie wdzieczna :-)
Gdybym dodatkowo zostala uraczona uwagami na temat, jak ow makowiec
piec w zwyklym prodizu bez termostatu, jakich sztuczek uzyc, by ciasto
sie upieklo, a farsz byl wilgotny, wdziecznosc moja nie znalaby
granic,
pozdrawiam serdecznie
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-27 14:33:32
Temat: Re: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepisUżytkownik "Iloneska" <p...@p...onet.pl>
> Witam szanowna Grupe,
Witaj,
[...]
> o lekko karmelowo-kajmakowo-krowkowym posmaku,
Może to jest odpowiedź której szukasz?
> zdecydowanie
> wilgotno-kleistej konsystencji (nie wysuszony, jak przewaznie mozna w
> cukierniach spotkac) + oczywiscie soczyste rodzynki, pewnie porzadnie
> sparzone wczesniej.
[...]
Bakalie prażone na maśle i dużooooo miodu, dobrego. I zawsze mokry.
:-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-27 16:27:20
Temat: Re: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepis> Witam szanowna Grupe,
>
> Wiem, ze w necie sa przepisy na tysiace makowcow, ale ze jako sie na
> nich nie znam, to i nie umiem ocenic, ktory z nich bylby najbardziej
> podobny do mojego idealu. Wiec prosze o pomoc, jakiegos linka.
>
> W swieta jadlam u Bratowej przepyszny makowiec, choc kupny.
> To byl najlepszy makowiec w moim zyciu - zwykla rolada (akurat
> ksztalt nie jest najwazniejszy)
> Ciasto nawet nie pamietam, czy bylo smaczne, bo i tak go w ciescie
> bylo malo, i niespecjalnie zwrocilam na nie uwage.
> Najwazniejszy byl farsz:
>
> o lekko karmelowo-kajmakowo-krowkowym posmaku, zdecydowanie
> wilgotno-kleistej konsystencji (nie wysuszony, jak przewaznie mozna w
> cukierniach spotkac) + oczywiscie soczyste rodzynki, pewnie porzadnie
> sparzone wczesniej.
>
> Gdyby Ktos byl dobry i mnie wlasciwie nakierowal bylaby niesamowicie i
> przepysznie wdzieczna :-)
> Gdybym dodatkowo zostala uraczona uwagami na temat, jak ow makowiec
> piec w zwyklym prodizu bez termostatu, jakich sztuczek uzyc, by ciasto
> sie upieklo, a farsz byl wilgotny, wdziecznosc moja nie znalaby
> granic,
>
> pozdrawiam serdecznie
> Ilona
>
>
Witam!
Zamiast cukru, dodaj miód lub karmel. Wilgotność uzyskasz dodając starte na
tarce jarzynowej jabłka / tzw. makowiec po japońsku- nie wiedzieć czemu, bo w
Japonii mak jest raczej nieznany jako składnik ciasta/.pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-27 16:37:54
Temat: Re: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepis> Witam szanowna Grupe,
>
> Wiem, ze w necie sa przepisy na tysiace makowcow, ale ze jako sie na
> nich nie znam, to i nie umiem ocenic, ktory z nich bylby najbardziej
> podobny do mojego idealu. Wiec prosze o pomoc, jakiegos linka.
>
> W swieta jadlam u Bratowej przepyszny makowiec, choc kupny.
> To byl najlepszy makowiec w moim zyciu - zwykla rolada (akurat
> ksztalt nie jest najwazniejszy)
> Ciasto nawet nie pamietam, czy bylo smaczne, bo i tak go w ciescie
> bylo malo, i niespecjalnie zwrocilam na nie uwage.
> Najwazniejszy byl farsz:
>
> o lekko karmelowo-kajmakowo-krowkowym posmaku, zdecydowanie
> wilgotno-kleistej konsystencji (nie wysuszony, jak przewaznie mozna w
> cukierniach spotkac) + oczywiscie soczyste rodzynki, pewnie porzadnie
> sparzone wczesniej.
>
> Gdyby Ktos byl dobry i mnie wlasciwie nakierowal bylaby niesamowicie i
> przepysznie wdzieczna :-)
> Gdybym dodatkowo zostala uraczona uwagami na temat, jak ow makowiec
> piec w zwyklym prodizu bez termostatu, jakich sztuczek uzyc, by ciasto
> sie upieklo, a farsz byl wilgotny, wdziecznosc moja nie znalaby
> granic,
>
> pozdrawiam serdecznie
> Ilona
>
>
Prosiłaś o przepis?
Proszę bardzo :
Makowiec japoński:
2 szklanki maku
1 kg jablek
30 dag cukru
4 łyżki kaszy mannej
4 łyżki bułki tartej
6 jaj
13 dag masła
bakalie
Mak namoczyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać starte jabłka, mak
rozpuszczone masło i pozostałe składniki, na końcu dodać pianę z białek.
Wymieszać i masę wyłożyć na herbatniki lub podpieczony kruchy spód. Piec ok 45
min.
To taki mniej wykwintny makowiec, choć bardzo dobry. Na święta robię znacznie
lepszy.pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-27 18:55:19
Temat: Re: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepis>
> To taki mniej wykwintny makowiec, choć bardzo dobry. Na święta robię
znacznie
> lepszy.pzdr.
>
A czy nie moglabys podac ten "wykwintny" przepis.?
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-27 22:33:13
Temat: Re: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepis> >
> > To taki mniej wykwintny makowiec, choć bardzo dobry. Na święta robię
> znacznie
> > lepszy.pzdr.
> >
> A czy nie moglabys podac ten "wykwintny" przepis.?
> Ilona
>
>
Proszę bardzo.
To jest przepis z serniko-makowca, który robię zwykle na święta.
Makowiec:
30 dag maku
5 dag masła
4 jajka
2 łyżki miodu
20 dag cukru
10 dag orzechów włoskich
rodzynki
zapach migdałowy / jeżeli ktoś lubi/
Dalej tak samo jak w poprzednim przepisie.
Wykwintność tego ciasta polega na jego konsystencji i smaku, zwłaszcza w
połączeniu z sernikiem.
pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-28 08:17:13
Temat: Re: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepis> Proszę bardzo.
> To jest przepis z serniko-makowca, który robię zwykle na święta.
>
> Makowiec:
> 30 dag maku
> 5 dag masła
> 4 jajka
> 2 łyżki miodu
> 20 dag cukru
> 10 dag orzechów włoskich
> rodzynki
> zapach migdałowy / jeżeli ktoś lubi/
>
> Dalej tak samo jak w poprzednim przepisie.
> Wykwintność tego ciasta polega na jego konsystencji i smaku, zwłaszcza w
> połączeniu z sernikiem.
> pzdr.
Dzieki za przepis, ale czegos nie rozumiem, gdzie ten ser?
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-28 13:34:03
Temat: Re: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepis> > Proszę bardzo.
> > To jest przepis z serniko-makowca, który robię zwykle na święta.
> >
> > Makowiec:
> > 30 dag maku
> > 5 dag masła
> > 4 jajka
> > 2 łyżki miodu
> > 20 dag cukru
> > 10 dag orzechów włoskich
> > rodzynki
> > zapach migdałowy / jeżeli ktoś lubi/
> >
> > Dalej tak samo jak w poprzednim przepisie.
> > Wykwintność tego ciasta polega na jego konsystencji i smaku, zwłaszcza w
> > połączeniu z sernikiem.
> > pzdr.
>
> Dzieki za przepis, ale czegos nie rozumiem, gdzie ten ser?
> Ilona
>
>
Jeśli chcesz upiec serniko-makowiec, to robisz masę serową, taką jak na sernik
i wykładasz na masę makową. Pieczesz razem. Ja jeszcze daję czasami między
obie masy wiśnie z syropu. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-28 15:02:04
Temat: Re: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepis
>
> Jeśli chcesz upiec serniko-makowiec, to robisz masę serową, taką jak na
sernik
> i wykładasz na masę makową. Pieczesz razem. Ja jeszcze daję czasami między
> obie masy wiśnie z syropu. pzdr.
Teraz wszystko jasne.Dzieki, napewno wyprobuje.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-30 08:31:49
Temat: Re: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepisbardzo dziekuje Wszystkim za porady,
pozdrawiam smacznie :-)
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |