Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: sloik miodu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: sloik miodu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-27 15:15:25

Temat: Re: sloik miodu
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Jan 2004 03:12:45 -0800, a...@t...pl (aabacus) wrote:

>Jak zagospodarowac sloik miodu i przetworzyc go w cos nieskomplikowanego i dobrego?
>Adam


wypic z ciepla woda i plasterkami cytryny.
a sloik umyc i zaniesc do znajomego, co ma pasieke na jak
bedzie nowy miod

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-27 16:54:14

Temat: Re: sloik miodu
Od: "Jacek Nowak" <j...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

> On 27 Jan 2004 03:12:45 -0800, a...@t...pl (aabacus) wrote:
> >Jak zagospodarowac sloik miodu i przetworzyc go w cos nieskomplikowanego i
dob
> rego?
> >Adam

Miodówka
2 szklanki miodu
wysuszona skórka z 1/4 pomaranczy (bez albedo)
2 czubate lyzki mielonej kawy
1/2 lyzeczki do kawy startej galki muszkatolowej
1 l spirytusu 96-proc.
1 szklanka rumu

Miód lekko zrumienic w rondlu, wlac 1 szklanke wody, wlozyc skórke
pomaranczowa, a po zagotowaniu syrop
zszumowac, zdjac z ognia i przestudzic. Kawe wymieszana z galka muszkatolowa
zalac szklanka wrzatku,
nakryc spodkiem i parzyc 5 min (mozna tez zaparzyc kawe w ekspresie
cisnieniowym). Do miodu wlac przecedzona
kawe, spirytus i rum, wymieszac i przelac do butelek, szczelnie zamknac i
odstawic na szesc tygodni.
Nastepnie alkohol zlac znad osadu, osad przefiltrowac i reszte plynu polaczyc
z poprzednio zlana nalewka.
Rozlac do butelek i odstawic na tydzien.

Z własnego doświadczenia sugeruję użycie spirytusu 70% zamiast 96% ;-).

Jacek


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-28 18:57:47

Temat: Re: sloik miodu
Od: Dorota Szuba <d...@m...desy.de> szukaj wiadomości tego autora

aabacus wrote:

> > Miodówka
> > 2 szklanki miodu
> > wysuszona skórka z 1/4 pomaranczy (bez albedo)
> > 2 czubate lyzki mielonej kawy
>

...

zebys nie musial czekac dwa tygodnie to polecam cos innego
tylko uwazaj, abys nie powiekszyl grona aniolkow o ile masz spore cisnienie

Szklanke miodu zagotuj ze szklanka wody, dodajac kawalek cynamonu, kawalek wanili,
ze trzy gozdziki, kilka ziarenek pieprzu, kilka rodzynkow i z lyzeczke skorki
pomaranczowej
pogotuj chwilke i odstaw na pol godziny, ponownie podgrzej tak by nie zawrzalo.
Przecedz do ogrzanego naczynia, zalej pol litrem spirytusu i spozywaj napredce,
dopoki alkohol gryzie w oczy. Nie przesadz z iloscia, na pierwszy rzut lepiej
ograniczyc sie
do mikroskopijnej filizanki.

pozdrawiam
Dorka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepis
Biała herbata
zuccotto
"cyganska patelnia"
po cygańsku?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »