Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Iloneska" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepis
Date: Tue, 27 Jan 2004 15:17:59 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 29
Message-ID: <bv5rv1$3da$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: rtr.blich.krakow.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1075213090 3498 62.233.163.98 (27 Jan 2004 14:18:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Jan 2004 14:18:10 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-User: anabella_now_and_here
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:188959
Ukryj nagłówki
Witam szanowna Grupe,
Wiem, ze w necie sa przepisy na tysiace makowcow, ale ze jako sie na
nich nie znam, to i nie umiem ocenic, ktory z nich bylby najbardziej
podobny do mojego idealu. Wiec prosze o pomoc, jakiegos linka.
W swieta jadlam u Bratowej przepyszny makowiec, choc kupny.
To byl najlepszy makowiec w moim zyciu - zwykla rolada (akurat
ksztalt nie jest najwazniejszy)
Ciasto nawet nie pamietam, czy bylo smaczne, bo i tak go w ciescie
bylo malo, i niespecjalnie zwrocilam na nie uwage.
Najwazniejszy byl farsz:
o lekko karmelowo-kajmakowo-krowkowym posmaku, zdecydowanie
wilgotno-kleistej konsystencji (nie wysuszony, jak przewaznie mozna w
cukierniach spotkac) + oczywiscie soczyste rodzynki, pewnie porzadnie
sparzone wczesniej.
Gdyby Ktos byl dobry i mnie wlasciwie nakierowal bylaby niesamowicie i
przepysznie wdzieczna :-)
Gdybym dodatkowo zostala uraczona uwagami na temat, jak ow makowiec
piec w zwyklym prodizu bez termostatu, jakich sztuczek uzyc, by ciasto
sie upieklo, a farsz byl wilgotny, wdziecznosc moja nie znalaby
granic,
pozdrawiam serdecznie
Ilona
|