Data: 2004-01-27 16:37:54
Temat: Re: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepis
Od: m...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam szanowna Grupe,
>
> Wiem, ze w necie sa przepisy na tysiace makowcow, ale ze jako sie na
> nich nie znam, to i nie umiem ocenic, ktory z nich bylby najbardziej
> podobny do mojego idealu. Wiec prosze o pomoc, jakiegos linka.
>
> W swieta jadlam u Bratowej przepyszny makowiec, choc kupny.
> To byl najlepszy makowiec w moim zyciu - zwykla rolada (akurat
> ksztalt nie jest najwazniejszy)
> Ciasto nawet nie pamietam, czy bylo smaczne, bo i tak go w ciescie
> bylo malo, i niespecjalnie zwrocilam na nie uwage.
> Najwazniejszy byl farsz:
>
> o lekko karmelowo-kajmakowo-krowkowym posmaku, zdecydowanie
> wilgotno-kleistej konsystencji (nie wysuszony, jak przewaznie mozna w
> cukierniach spotkac) + oczywiscie soczyste rodzynki, pewnie porzadnie
> sparzone wczesniej.
>
> Gdyby Ktos byl dobry i mnie wlasciwie nakierowal bylaby niesamowicie i
> przepysznie wdzieczna :-)
> Gdybym dodatkowo zostala uraczona uwagami na temat, jak ow makowiec
> piec w zwyklym prodizu bez termostatu, jakich sztuczek uzyc, by ciasto
> sie upieklo, a farsz byl wilgotny, wdziecznosc moja nie znalaby
> granic,
>
> pozdrawiam serdecznie
> Ilona
>
>
Prosiłaś o przepis?
Proszę bardzo :
Makowiec japoński:
2 szklanki maku
1 kg jablek
30 dag cukru
4 łyżki kaszy mannej
4 łyżki bułki tartej
6 jaj
13 dag masła
bakalie
Mak namoczyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać starte jabłka, mak
rozpuszczone masło i pozostałe składniki, na końcu dodać pianę z białek.
Wymieszać i masę wyłożyć na herbatniki lub podpieczony kruchy spód. Piec ok 45
min.
To taki mniej wykwintny makowiec, choć bardzo dobry. Na święta robię znacznie
lepszy.pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|