Data: 2004-01-27 14:17:59
Temat: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepis
Od: "Iloneska" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam szanowna Grupe,
Wiem, ze w necie sa przepisy na tysiace makowcow, ale ze jako sie na
nich nie znam, to i nie umiem ocenic, ktory z nich bylby najbardziej
podobny do mojego idealu. Wiec prosze o pomoc, jakiegos linka.
W swieta jadlam u Bratowej przepyszny makowiec, choc kupny.
To byl najlepszy makowiec w moim zyciu - zwykla rolada (akurat
ksztalt nie jest najwazniejszy)
Ciasto nawet nie pamietam, czy bylo smaczne, bo i tak go w ciescie
bylo malo, i niespecjalnie zwrocilam na nie uwage.
Najwazniejszy byl farsz:
o lekko karmelowo-kajmakowo-krowkowym posmaku, zdecydowanie
wilgotno-kleistej konsystencji (nie wysuszony, jak przewaznie mozna w
cukierniach spotkac) + oczywiscie soczyste rodzynki, pewnie porzadnie
sparzone wczesniej.
Gdyby Ktos byl dobry i mnie wlasciwie nakierowal bylaby niesamowicie i
przepysznie wdzieczna :-)
Gdybym dodatkowo zostala uraczona uwagami na temat, jak ow makowiec
piec w zwyklym prodizu bez termostatu, jakich sztuczek uzyc, by ciasto
sie upieklo, a farsz byl wilgotny, wdziecznosc moja nie znalaby
granic,
pozdrawiam serdecznie
Ilona
|