Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: m...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: makowiec bardziej wilgotny - prosba o przepis
Date: 27 Jan 2004 17:27:20 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 36
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <bv5rv1$3da$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1075220840 1216 213.180.130.18 (27 Jan 2004 16:27:20
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Jan 2004 16:27:20 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 10.0.5.15, 62.233.195.94, 192.168.243.41
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:189017
Ukryj nagłówki
> Witam szanowna Grupe,
>
> Wiem, ze w necie sa przepisy na tysiace makowcow, ale ze jako sie na
> nich nie znam, to i nie umiem ocenic, ktory z nich bylby najbardziej
> podobny do mojego idealu. Wiec prosze o pomoc, jakiegos linka.
>
> W swieta jadlam u Bratowej przepyszny makowiec, choc kupny.
> To byl najlepszy makowiec w moim zyciu - zwykla rolada (akurat
> ksztalt nie jest najwazniejszy)
> Ciasto nawet nie pamietam, czy bylo smaczne, bo i tak go w ciescie
> bylo malo, i niespecjalnie zwrocilam na nie uwage.
> Najwazniejszy byl farsz:
>
> o lekko karmelowo-kajmakowo-krowkowym posmaku, zdecydowanie
> wilgotno-kleistej konsystencji (nie wysuszony, jak przewaznie mozna w
> cukierniach spotkac) + oczywiscie soczyste rodzynki, pewnie porzadnie
> sparzone wczesniej.
>
> Gdyby Ktos byl dobry i mnie wlasciwie nakierowal bylaby niesamowicie i
> przepysznie wdzieczna :-)
> Gdybym dodatkowo zostala uraczona uwagami na temat, jak ow makowiec
> piec w zwyklym prodizu bez termostatu, jakich sztuczek uzyc, by ciasto
> sie upieklo, a farsz byl wilgotny, wdziecznosc moja nie znalaby
> granic,
>
> pozdrawiam serdecznie
> Ilona
>
>
Witam!
Zamiast cukru, dodaj miód lub karmel. Wilgotność uzyskasz dodając starte na
tarce jarzynowej jabłka / tzw. makowiec po japońsku- nie wiedzieć czemu, bo w
Japonii mak jest raczej nieznany jako składnik ciasta/.pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|