| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-11-05 21:34:58
Temat: Re: zupa dyniowaenes schrieb:
>
>
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@i...de> napisał w
> wiadomości news:5p999eFpokgtU1@mid.uni-berlin.de...
>> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>>
>> Składniki:
>> 30 dag dyni
>> 3 dag imbiru (może być więcej)
>> 0.25l bulionu z kury
>> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
>> 2 szalotki
>> sól, pieprz, curry, chili (dużo), sok z limonki do smaku
>> Tego soku mniej więcej z jednej limonki. Można jeszcze (ja dałem) dodać
>> sok z pomarańczy
>> olej dyniowy lub winogronowy
>>
>> Procedura:
>> Szalotki zeszklić na oleju, dodać pokrojony w plasterki imbir, na to
>> pokrojoną w kostkę dynię. Trochę podsmażyć (ale nie spiec). Zalać
>> bulionem
>> i winem i podgotować ok. 10 minut, albo trochę dłużej bez przykrycia, aby
>> masa trochę zgęstniała. Wszystko zmiksować, dodać soku limonki albo
>> pomarańczy, curry i dobrą porcję chili (ja dałem prawie pół opakowania,
>> ale moje dzieciaki lubią ostre rzeczy). Gotowe. Zupę można posypać
>> prażonymi pestkami dyni, jest wtedy coś do pochrupania. Szalenie zjadliwa
>> zupa, na szczęście coś/niecoś zostało i zaraz się za resztę zabiorę.
>
>
> Proponuję do tej zupy jeszcze dodać kawałek kiwi, ananasa, papai i trzy
> czwarte owocu granatu. Do tego wina białe, czerwone, słodkie, wytrawne,
> półsłodkie i półwytrawne. Dodatkowo jako przyprawy szafran, gałka, oregano,
> tymianek, lubczyk, bazylia i może jeszcze jakieś. Olej może być jeszcze
> ryzowy, słonecznikowy, sojowy.
jak smakuje, to czemu nie
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-11-05 21:41:14
Temat: Re: zupa dyniowaTheli schrieb:
> Waldemar Krzok pisze:
>
>> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>>
>> Składniki:
>> 30 dag dyni
>> 3 dag imbiru (może być więcej)
>> 0.25l bulionu z kury
>> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
>
> Z takiej ilosci, to rzeczywiscie porcyjki :)
to były oryginalne ilości. Chyba tylko na przystawkę.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-11-05 22:03:57
Temat: Re: zupa dyniowaWaldemar Krzok pisze:
> rozumiem, że coponiektórzy poznaniacy cienko mają i muszą dziwne rzeczy
> jeść, ale by ich nie było stać na własny adres internetowy oraz nick, no
> nie wiem.
Tak mi coś ta koprofagia do Ciebie nie pasowała ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-11-05 22:45:45
Temat: Re: zupa dyniowa
Le lundi 5 novembre 2007 ŕ 23:03:57, dans <fgo41k$dr2$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Waldemar Krzok pisze:
>> rozumiem, że coponiektórzy poznaniacy cienko mają i muszą dziwne rzeczy
>> jeść, ale by ich nie było stać na własny adres internetowy oraz nick, no
>> nie wiem.
> Tak mi coś ta koprofagia do Ciebie nie pasowała ;-).
> Pozdrawiam
> Ewa
Wystarczy spojrzec na naglowki emalii, i doskonale widac kto, i co, pisze.
Najwyrazniej wiekszosc osob /lagodnie mowiac/ nie interesujacych sie
kuchnia a przebywajacych na tej grupie nie ma tym zielonego pojecia.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-11-05 22:49:51
Temat: Re: zupa dyniowaEwa (siostra Ani) N. pisze:
> Wystarczy spojrzec na naglowki emalii, i doskonale widac kto, i co, pisze.
Dwa pierwsze posty był z tego samego adresu. Czyli troll zapoczątkował
wątek?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-11-05 23:09:48
Temat: Re: zupa dyniowa
Le lundi 5 novembre 2007 ŕ 23:49:51, dans <fgo6nm$l1d$2@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Ewa (siostra Ani) N. pisze:
>> Wystarczy spojrzec na naglowki emalii, i doskonale widac kto, i co, pisze.
> Dwa pierwsze posty był z tego samego adresu. Czyli troll zapoczątkował
> wątek?
> Ewa
Dwa pierwsze posty nie mialy nic wspolnego z koprofagia i pochodzily
od Waldka. Mialy zupelnie inne naglowki niz odpowiedzi debila z
Poznania (Waldek w miedzyczasie rzucil okiem i zlokalizowal go)
Naglowki (headers) nie maja nic wspolnego z adresem "z ktorego" jest
wysylany post. U Waldka :
> Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
> Content-Transfer-Encoding: 8bit
> X-Trace: news.uni-berlin.de 9SGn3vJ7rc1hthKh/H09YwMRfOBokwIQaZa5lvLAYAfcJIKefqLn
CPZoR++8tiw/IhtEc681io
U debila (ktory cos o tym slyszal) :
> Content-Type: text/plain;
> format=flowed;
> charset="iso-8859-2";
> reply-type=original
> Content-Transfer-Encoding: 8bit
> X-Trace: tomate.motzarella.org U2FsdGVkX1+O+7vxvKtblKsFrQirgwQpZl1Aol3A1+JGGdAGSauH
qWZFcYgXak0dWrC01bgNMWfmM+TrWHmodvsYvDzLRxVUqwkheFmx
Rc6fEE3QhmTpTUav2NE1ocTwDULa7DWvW0VBE0DdUSR0mw==
> X-Complaints-To: Please send complaints to a...@m...org with full headers
> NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Nov 2007 17:45:48 +0000 (UTC)
> X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
> X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
Bez dalszego sprawdzania, Waldek nigdy nie uzywa ME. Zeby od tego
zaczac.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-11-05 23:18:21
Temat: Re: zupa dyniowa** "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> Dwa pierwsze posty nie mialy nic wspolnego z koprofagia i pochodzily
> OD wALDka. Mialy zupelnie inne naglowki niz odpowiedzi debila z
> Poznania (Waldek w miedzyczasie rzucil okiem i zlokalizowal go)
Ciach.
Fajnie, że się w to bawisz, ale starasz się na swój (powiem wprost -
nieefektywny) sposób problem, który już dawno został rozwiązany. ;)
Do określania autora postu służy od dawna znana technika kryptografii klucza
publicznego. T.j. nadawca podpisuje swoim kluczem prywatnym (ma go tylko on i
jest to tzw. sekret) swoje wiadomości.
Nadawca umieszcza w sieci swój klucz publiczny (może go pobrać każdy, np.
umieszcza jego adres w sygnaturze wiadomości).
Nadawca tworząc wiadomość dodaje do niego sygnaturę wiadomości, którą można
utworzyć jedynie za pomocą klucza prywatnego [1] i zweryfikować za pomocą
publicznego.
Implementacje tych mechanizmów są obecne w praktycznie każdym standardowym
czytniku, więc jak macie takie problemy to zamiast ślepić w nagłówki, które
mogą być łatwo (w sensie każdy kretyn może) podrobione lepiej po prostu zacząć
tego używać.
_____
[1] Tzn. w teorii można to utworzyć używając komputera, który złamie taki
klucz. W praktyce odpowiedniej długości klucz wymaga do złamania kilkuset lat
pracy superkomputera (mierząc tym obecnie najszybszym) no oczywiście modulo
błędy w algorytmie, ale to od lat jest zweryfikowane. Matma.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-11-05 23:26:47
Temat: Re: zupa dyniowa
Le mardi 6 novembre 2007 ŕ 00:18:21, dans <t...@k...net> vous écriviez
:
> Ciach.
> Fajnie, że się w to bawisz, ale starasz się na swój (powiem wprost -
> nieefektywny) sposób problem, który już dawno został rozwiązany.
> Do określania autora postu służy od dawna znana technika kryptografii klucza
> publicznego. T.j. nadawca podpisuje swoim kluczem prywatnym (ma go tylko on i
> jest to tzw. sekret) swoje wiadomości.
Ciach
Ja sie w to bawie, ale nie na usenecie. Zazwyczaj kiedy odpowiadam nie mam
pod reka mojego emailera z kluczem.
Natomiast bawia mnie osoby w stylu "bluzgacza" ktory wyobraza sobie ze
nikt go nie moze zidentyfikowac w prosty i jasny sposob - dokladnie
tak jak mnie bawi antysemita ktory jest przekonany ze mu Mossad wszedl
do komputera.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-11-05 23:30:54
Temat: Re: zupa dyniowa** "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>> Fajnie, że się w to bawisz, ale starasz się na swój (powiem wprost -
>> nieefektywny) sposób problem, który już dawno został rozwiązany.
>> Do określania autora postu służy od dawna znana technika kryptografii klucza
>> publicznego. T.j. nadawca podpisuje swoim kluczem prywatnym (ma go tylko on
>> i jest to tzw. sekret) swoje wiadomości.
> Ciach
> Ja sie w to bawie, ale nie na usenecie. Zazwyczaj kiedy odpowiadam nie mam
> pod reka mojego emailera z kluczem.
Ja jeżeli nie jest to potrzebne (a najczęściej nie jest) też nie. Ale to jest
dokładnie rozwiązanie problemu, który opisujesz (ktoś się pod kogoś podszywa).
;)
> Natomiast bawia mnie osoby w stylu "bluzgacza" ktory wyobraza sobie ze nikt
> go nie moze zidentyfikowac w prosty i jasny sposob
A możesz? Ktoś pewnie może, mi się nie chce. No i zapewniam Cię, że na
podstawie jedynie nagłówków nie możesz tego zrobić.
> - dokladnie tak jak mnie bawi antysemita ktory jest przekonany ze mu Mossad
> wszedl do komputera.
Ten akurat się podpisuje w ten sam sposób więc można ciąć prostymi filtrami.
Ale całkiem możliwe, że te dwie osobowości to jedna osóbka. ;)
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-11-06 05:56:08
Temat: Re: zupa dyniowa
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fgo2b5$8hn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> enes pisze:
>>
>>
>> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@i...de> napisał w
>> wiadomości news:5p999eFpokgtU1@mid.uni-berlin.de...
>>> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>>>
>>> Składniki:
>>> 30 dag dyni
>>> 3 dag imbiru (może być więcej)
>>> 0.25l bulionu z kury
>>> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
>>> 2 szalotki
>>> sól, pieprz, curry, chili (dużo), sok z limonki do smaku
>>> Tego soku mniej więcej z jednej limonki. Można jeszcze (ja dałem) dodać
>>> sok z pomarańczy
>>> olej dyniowy lub winogronowy
>>>
>>> Procedura:
>>> Szalotki zeszklić na oleju, dodać pokrojony w plasterki imbir, na to
>>> pokrojoną w kostkę dynię. Trochę podsmażyć (ale nie spiec). Zalać
>>> bulionem
>>> i winem i podgotować ok. 10 minut, albo trochę dłużej bez przykrycia,
>>> aby
>>> masa trochę zgęstniała. Wszystko zmiksować, dodać soku limonki albo
>>> pomarańczy, curry i dobrą porcję chili (ja dałem prawie pół opakowania,
>>> ale moje dzieciaki lubią ostre rzeczy). Gotowe. Zupę można posypać
>>> prażonymi pestkami dyni, jest wtedy coś do pochrupania. Szalenie
>>> zjadliwa
>>> zupa, na szczęście coś/niecoś zostało i zaraz się za resztę zabiorę.
>>
>>
>> Proponuję do tej zupy jeszcze dodać kawałek kiwi, ananasa, papai i trzy
>> czwarte owocu granatu. Do tego wina białe, czerwone, słodkie, wytrawne,
>> półsłodkie i półwytrawne. Dodatkowo jako przyprawy szafran, gałka,
>> oregano,
>> tymianek, lubczyk, bazylia i może jeszcze jakieś. Olej może być jeszcze
>> ryzowy, słonecznikowy, sojowy.
>
> ...i rycynowy :-D
Wystarczy dowolny rosół na którym gotujemy dynię pokrojoną w cienkie
platerki lub startą na grube wiórki np. w malakserze Zelmera Fenomen 880.5.
Po zagotowaniu miksujemy, dodajemy trochę wiórków z orzeszka muszkatołowego,
pieprz do smaku, lekkie i pikantne danie.
Fenimenalne!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |