Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar Krzok <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa dyniowa
Date: Mon, 05 Nov 2007 22:34:58 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 39
Message-ID: <5...@m...uni-berlin.de>
References: <5...@m...uni-berlin.de> <mozpy91bmmxm$.dlg@iska.frompoznan>
<5...@m...uni-berlin.de> <fgo1s9$7cc$1@atlantis.news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
j9a+DCtH4lN2mZRs4Ovv8gzoAEoE3HlYFAuH7hOZ+YQLgA/Q5SIawY0Ekn
Cancel-Lock: sha1:+CIJ7nQINi1R2iwLzH5VZOT5BlQ=
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.13 (Windows/20070809)
In-Reply-To: <fgo1s9$7cc$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305179
Ukryj nagłówki
enes schrieb:
>
>
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@i...de> napisał w
> wiadomości news:5p999eFpokgtU1@mid.uni-berlin.de...
>> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>>
>> Składniki:
>> 30 dag dyni
>> 3 dag imbiru (może być więcej)
>> 0.25l bulionu z kury
>> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
>> 2 szalotki
>> sól, pieprz, curry, chili (dużo), sok z limonki do smaku
>> Tego soku mniej więcej z jednej limonki. Można jeszcze (ja dałem) dodać
>> sok z pomarańczy
>> olej dyniowy lub winogronowy
>>
>> Procedura:
>> Szalotki zeszklić na oleju, dodać pokrojony w plasterki imbir, na to
>> pokrojoną w kostkę dynię. Trochę podsmażyć (ale nie spiec). Zalać
>> bulionem
>> i winem i podgotować ok. 10 minut, albo trochę dłużej bez przykrycia, aby
>> masa trochę zgęstniała. Wszystko zmiksować, dodać soku limonki albo
>> pomarańczy, curry i dobrą porcję chili (ja dałem prawie pół opakowania,
>> ale moje dzieciaki lubią ostre rzeczy). Gotowe. Zupę można posypać
>> prażonymi pestkami dyni, jest wtedy coś do pochrupania. Szalenie zjadliwa
>> zupa, na szczęście coś/niecoś zostało i zaraz się za resztę zabiorę.
>
>
> Proponuję do tej zupy jeszcze dodać kawałek kiwi, ananasa, papai i trzy
> czwarte owocu granatu. Do tego wina białe, czerwone, słodkie, wytrawne,
> półsłodkie i półwytrawne. Dodatkowo jako przyprawy szafran, gałka, oregano,
> tymianek, lubczyk, bazylia i może jeszcze jakieś. Olej może być jeszcze
> ryzowy, słonecznikowy, sojowy.
jak smakuje, to czemu nie
Waldek
|