Data: 2007-11-06 05:56:08
Temat: Re: zupa dyniowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fgo2b5$8hn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> enes pisze:
>>
>>
>> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@i...de> napisał w
>> wiadomości news:5p999eFpokgtU1@mid.uni-berlin.de...
>>> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>>>
>>> Składniki:
>>> 30 dag dyni
>>> 3 dag imbiru (może być więcej)
>>> 0.25l bulionu z kury
>>> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
>>> 2 szalotki
>>> sól, pieprz, curry, chili (dużo), sok z limonki do smaku
>>> Tego soku mniej więcej z jednej limonki. Można jeszcze (ja dałem) dodać
>>> sok z pomarańczy
>>> olej dyniowy lub winogronowy
>>>
>>> Procedura:
>>> Szalotki zeszklić na oleju, dodać pokrojony w plasterki imbir, na to
>>> pokrojoną w kostkę dynię. Trochę podsmażyć (ale nie spiec). Zalać
>>> bulionem
>>> i winem i podgotować ok. 10 minut, albo trochę dłużej bez przykrycia,
>>> aby
>>> masa trochę zgęstniała. Wszystko zmiksować, dodać soku limonki albo
>>> pomarańczy, curry i dobrą porcję chili (ja dałem prawie pół opakowania,
>>> ale moje dzieciaki lubią ostre rzeczy). Gotowe. Zupę można posypać
>>> prażonymi pestkami dyni, jest wtedy coś do pochrupania. Szalenie
>>> zjadliwa
>>> zupa, na szczęście coś/niecoś zostało i zaraz się za resztę zabiorę.
>>
>>
>> Proponuję do tej zupy jeszcze dodać kawałek kiwi, ananasa, papai i trzy
>> czwarte owocu granatu. Do tego wina białe, czerwone, słodkie, wytrawne,
>> półsłodkie i półwytrawne. Dodatkowo jako przyprawy szafran, gałka,
>> oregano,
>> tymianek, lubczyk, bazylia i może jeszcze jakieś. Olej może być jeszcze
>> ryzowy, słonecznikowy, sojowy.
>
> ...i rycynowy :-D
Wystarczy dowolny rosół na którym gotujemy dynię pokrojoną w cienkie
platerki lub startą na grube wiórki np. w malakserze Zelmera Fenomen 880.5.
Po zagotowaniu miksujemy, dodajemy trochę wiórków z orzeszka muszkatołowego,
pieprz do smaku, lekkie i pikantne danie.
Fenimenalne!!!
|