Data: 2007-11-05 21:34:58
Temat: Re: zupa dyniowa
Od: Waldemar Krzok <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
enes schrieb:
>
>
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@i...de> napisał w
> wiadomości news:5p999eFpokgtU1@mid.uni-berlin.de...
>> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>>
>> Składniki:
>> 30 dag dyni
>> 3 dag imbiru (może być więcej)
>> 0.25l bulionu z kury
>> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
>> 2 szalotki
>> sól, pieprz, curry, chili (dużo), sok z limonki do smaku
>> Tego soku mniej więcej z jednej limonki. Można jeszcze (ja dałem) dodać
>> sok z pomarańczy
>> olej dyniowy lub winogronowy
>>
>> Procedura:
>> Szalotki zeszklić na oleju, dodać pokrojony w plasterki imbir, na to
>> pokrojoną w kostkę dynię. Trochę podsmażyć (ale nie spiec). Zalać
>> bulionem
>> i winem i podgotować ok. 10 minut, albo trochę dłużej bez przykrycia, aby
>> masa trochę zgęstniała. Wszystko zmiksować, dodać soku limonki albo
>> pomarańczy, curry i dobrą porcję chili (ja dałem prawie pół opakowania,
>> ale moje dzieciaki lubią ostre rzeczy). Gotowe. Zupę można posypać
>> prażonymi pestkami dyni, jest wtedy coś do pochrupania. Szalenie zjadliwa
>> zupa, na szczęście coś/niecoś zostało i zaraz się za resztę zabiorę.
>
>
> Proponuję do tej zupy jeszcze dodać kawałek kiwi, ananasa, papai i trzy
> czwarte owocu granatu. Do tego wina białe, czerwone, słodkie, wytrawne,
> półsłodkie i półwytrawne. Dodatkowo jako przyprawy szafran, gałka, oregano,
> tymianek, lubczyk, bazylia i może jeszcze jakieś. Olej może być jeszcze
> ryzowy, słonecznikowy, sojowy.
jak smakuje, to czemu nie
Waldek
|