| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-29 20:25:03
Temat: Re: zupa rakowa
free <n...@f...fr> a écrit dans le message : 1103_991169854@infonie...
> Czy ktos z panstwa dysponuje przepisem na ww zupe?
> Dziekuje z gory
> Ania
Droga Aniu... Wcale nie jest (naukowo) potwierdzone, ze raki jeszcze
istnieja...
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-29 20:56:47
Temat: zupa rakowaDien dobry
Czy ktos z panstwa dysponuje przepisem na ww zupe?
Dziekuje z gory
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 22:42:42
Temat: Odp: zupa rakowaspokojnie istnieja kolo elblaga jest nawet hodowla
w rzekach tez sa poniewaz zaczynaja sie dostosowywac do brudnej wody
a poza tym zawsze mozna kupic mrozone w sklepie
a co do przepisu niewiem dawaj jakis rosolem i wrzucaj miesko masz zywe raki
czy juz samo miesko???
jesli zywe to bedziesz musial je najpierw obgotowac tz te raki w slonej
wodzie
pozdrawiam
--
Puella Internetowe Pismo Kobiece
www.puella.pl
w...@p...pl
Policz zjedzone kalorie www.puella.pl/tabela.php3
Użytkownik Ewa <n...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:cqUQ6.12794$a...@t...easynet.fr...
>
> free <n...@f...fr> a écrit dans le message :
1103_991169854@infonie...
> > Czy ktos z panstwa dysponuje przepisem na ww zupe?
> > Dziekuje z gory
> > Ania
>
> Droga Aniu... Wcale nie jest (naukowo) potwierdzone, ze raki jeszcze
> istnieja...
>
> Niesz !
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-30 06:22:35
Temat: Re: zupa rakowafree <n...@f...fr> wrote:
> Dien dobry
> Czy ktos z panstwa dysponuje przepisem na ww zupe?
> Dziekuje z gory
> Ania
Musisz miec zywe raki. Same szyjki kupowane w suoermarketach nie
wystarcza, bo istotnym skaldnikiem zupy rakowej sa skorupy. (Same
szyjki mozna za to doac do chlodnika, mniam, mniam)
Przepisy podaje w skrocie:
1) 20-30 rakow po wymyciu wrzuca sie do osolonego wrzatku z dodatkiem
kopru, gotuje ok. 10 min. Odcedza, zachowujac wywar. Raki nalezy
obrac, wybierajac cale mieso i tluszcz oraz zachowujac w calosci
srodkowe czesci skorupek, po 3 na osobe. Wnetrznosci, oczy i zolc
wyrzuca sie. Zachowane skorupki nadziewa sie farszem z posiekanego
miesa ze szczzypiec z ddodatkiem kaszy manny, jajka masla, doprawionego
koperkiem i sola. Te faszerowane skorupki dodatkowo gotujemy. Pozostale
skorupki tlucze sie w mozdzierzu na miazge. Te miazge wkladamy do
garnka z kawalkiem masla i smazymy na wolnym ogniu przez pol godziny,
nastepnie zalewamy wywarem z rakow. Wyplywajacy na wierzch tluscz
zbiera sie i odklada. Pozostaly plyn przecedza przez plotno i miesza z
wywarem z kosci cielecych do pozadanej objetosci. Zaprawia kwasna
smietana z dodatkiem maki, gotuje jeszcze prezz moment. Wlewamy do wazy,
dodajemy szyjki rakowe, faszerowane skorupki oraz maslo rakowe.
2) Robi sie jak powyzsza, lecz nie nadziewamy skorupek, tylko wszystkie
tluczemy w mozdzierzu i smazymy z maslem. Polowe miesa takze tluczemy w
mozdziezu z dodatkiem tartej bulki i przecieramy przez sito, a nastepnie
rozprowadzamy bardzo intensywnym rosolem wolowym. Zaprawiamy rumiana
zasmazka i gotujemy. Wydajac dodajemy pozostale mieso igroszek
ptysiowy.
Smacznego,
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-01 10:31:46
Temat: Re: zupa rakowaPolecam:
http://www.kuchniaonline.pl/index.php?id=168&nr8=91
--
Biedron
www.kuchniaonline.pl, www.poszukiwacz.pl
**************
Sowa jest to ptak, który tylko noca
wychodzi na swiatlo dzienne.
(Autor nieznany- przynajmniej ja go nie znam)
**************
Uzytkownik "free" <n...@f...fr> napisal w wiadomosci
news:1103_991169854@infonie...
> Dien dobry
> Czy ktos z panstwa dysponuje przepisem na ww zupe?
> Dziekuje z gory
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |