« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-25 08:34:39
Temat: 200 ml smietany 30%...Dziendobry,
Zostalo mi tyle smietany po wczorajszej karbonarze i zastanawiam sie co by
tu teraz z nia zrobic. Wole rzeczy na slono niz na slodko... Ale slodkie tez
by mogly byc. Ubic? A moze w cos wpichcic? Tylko w co? Bede wdzieczna za
sugestie :)
MarchEf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-25 08:36:08
Temat: Re: 200 ml smietany 30%...
Użytkownik "Ewa" <e...@z...interia.pl> napisał w wiadomości
news:cghivc$o6o$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dziendobry,
>
> Zostalo mi tyle smietany po wczorajszej karbonarze i zastanawiam sie co by
> tu teraz z nia zrobic. Wole rzeczy na slono niz na slodko... Ale slodkie
tez
> by mogly byc. Ubic? A moze w cos wpichcic? Tylko w co? Bede wdzieczna za
> sugestie :)
w wątku o cieście drożdzowym jest przepis na babkę z taką ilością kremówki
jako jednym ze składników ciasta.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 08:41:13
Temat: Re: 200 ml smietany 30%...Dnia Wed, 25 Aug 2004 10:34:39 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Ewa*, w
wiadomości news:<news:cghivc$o6o$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Dziendobry,
>
> Zostalo mi tyle smietany po wczorajszej karbonarze i zastanawiam sie co by
> tu teraz z nia zrobic. Wole rzeczy na slono niz na slodko... Ale slodkie tez
> by mogly byc. Ubic? A moze w cos wpichcic? Tylko w co? Bede wdzieczna za
> sugestie :)
Najprościej to ubić z cukrem i zjeść z jakimiś owocami, wiadomo.
Ja kremówki używam także do indyka w sosie śmietankowo-cebulowym. Indycze
plastry posypuję wybranymi przyprawami (sól, pieprz ziołowy, tymianek)
obsmażam. Dużo cebuli smażę aż szklista. Kremówką wypłukuję patelnię po
smażeniu indyka i wlewam to do cebuli. W sosiku umieszczam indyka i troszkę
podduszam, żeby było rozpływające się w ustach i żeby sosik ładny się
zrobił.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 10:06:44
Temat: Re: 200 ml smietany 30%...ubic na maslo i zjesc z ciastem drozdzowym lub swiezym chlebem, co prawda
malo bedzie tego ale na kolacje wystarczy:)
--
pozdrawiam Luiza
--------------------------------------------
gg:1010560
www.jemima.div.pl
Użytkownik "Ewa" <e...@z...interia.pl> napisał w wiadomości
news:cghivc$o6o$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dziendobry,
>
> Zostalo mi tyle smietany po wczorajszej karbonarze i zastanawiam sie co by
> tu teraz z nia zrobic. Wole rzeczy na slono niz na slodko... Ale slodkie
tez
> by mogly byc. Ubic? A moze w cos wpichcic? Tylko w co? Bede wdzieczna za
> sugestie :)
>
> MarchEf
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 11:03:54
Temat: Re: 200 ml smietany 30%...
Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
Kremówką wypłukuję patelnię po
> smażeniu indyka i wlewam to do cebuli. W sosiku umieszczam indyka i
troszkę
> podduszam, żeby było rozpływające się w ustach i żeby sosik ładny się
> zrobił.
I rozmarynu dodać....
--
pozdrawiam
Nina
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=185791
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 12:08:30
Temat: Re: 200 ml smietany 30%...Ewa wrote:
> Dziendobry,
>
> Zostalo mi tyle smietany po wczorajszej karbonarze i zastanawiam sie co by
> tu teraz z nia zrobic. Wole rzeczy na slono niz na slodko... Ale slodkie tez
> by mogly byc. Ubic? A moze w cos wpichcic? Tylko w co? Bede wdzieczna za
> sugestie :)
>
> MarchEf
>
>
Na obiad polecam:
Makaron + soso simietoanowo jakis tam
Sos:
trochę oliwy z oliwek nalac na dno patelni- dodac bazylii i zaraz
smietany - wychodzi pyszny sosik smietanowo bazyliowy pycha :)
marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 12:08:56
Temat: Re: 200 ml smietany 30%...> Najprościej to ubić z cukrem i zjeść z jakimiś owocami, wiadomo.
> Ja kremówki używam także do indyka w sosie śmietankowo-cebulowym.
Och rrrany ale mi zrobilas smaka na to cos, chyba polece po indyka :)
Pozdrawiam,
MarchEf
PS Oczywiscie pozostale sugestie zostaly zalogowane, dziekuje wszystkim,
jeszcze nie raz zostanie mi smietana po karbonarze (uwielbiam ja) wiec... :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 16:21:18
Temat: Re: 200 ml smietany 30%...
Ewa wrote:
> Dziendobry,
>
> Zostalo mi tyle smietany po wczorajszej karbonarze i zastanawiam sie co by
> tu teraz z nia zrobic. Wole rzeczy na slono niz na slodko... Ale slodkie tez
> by mogly byc. Ubic? A moze w cos wpichcic? Tylko w co? Bede wdzieczna za
> sugestie :)
>
> MarchEf
Podam Ci 4 przepisy z mojego archiwum, ktore "zuzywaja" smietanke:
Dobry i latwy przepis na piersi kurzece na 2 osoby:
2 piersi
2 lyzeczki kruszonego pieprzu
2 lyzki masla
1/4 szklanki rosolu
1/4 szklanki smietanki
1/4 kg pieczarek
Ugotowany ryz na 2 osoby
Pieczarki pokroic i usmazyc. Piersi posypac grubo pieprzem i usmazyc na masle w
glebokiej patelni, az brazowe po obu stronach. Zdjac piersi z patelni, zalac ja
rosolem i smietanka, dodac pieczarki i dusic 2 minuty. Wlozyc piersi spowrotem
do patelni, doprowadzic do zawrzenia i podac na ryzu. Zaznaczam, ze ta ilosc
pieprzu jest prawie kompletnie zneutralizowana smietanka, wiec nalezy je
naprawde grubo posypac.
Sos bialy
1 lyzeczka masla
1 posiekany zabek czosnku
1/4 szklanki mocnego rosolu
1/2 szklanki smietanki kremowki
1 lyzka startego parmezanu
Usmazyc czosnek na masle, az zmatowieje, dodaje rosol i smietanke. Gotowac na
malutkim ogniu az troche odparuje, 5 minut. W ostatniej chwili doprawic sola i
bialym pieprzem, i dodac parmezan. Zamieszac, wylac na makaron i od razu podac.
Sos zielony nr.1
garsc lisci swiezej kolendry
mala garsc lisci swiezej bazylii
pol szklanki rosolu
pol szklanki smietanki
duzo pieprzu
maly zabek czosnku
Zmielic wszystko w blenderze, przelac do malego garnuszka, doprowadzic do
zawrzenia i podgotowac przez 5 minut na malym ogniu. Goracy wylac na makaron
(czy mieso lub rybe), podac natychmiast, mozna posypac orzeszkami piniowymi.
Sos zielony nr.2
1/2 zabka czosnku
1/2 lyzki oliwy
1/2 szklanki smietanki
1 lyzka pesto
W malym garnuszku podsmazyc czosnek w oliwie, gdy jeszcze ciagle bialy, dodac
lyzke pesto, troche smietanki i rozmacic. Dodac reszte smietanki, doprowadzic
do wrzenia na malutkim ogniu, czesto mieszajac, i uwazajac, zeby nie wykipialo.
Polac makaron (czy mieso lub rybe). Posypac swiezo kruszonym pieprzem. Mozna
tez posypac parmezanem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 22:16:20
Temat: Re: 200 ml smietany 30%...
Użytkownik "Ewa" <e...@z...interia.pl> napisał w wiadomości
news:cghivc$o6o$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dziendobry,
>
> Zostalo mi tyle smietany po wczorajszej karbonarze i zastanawiam sie co by
> tu teraz z nia zrobic. Wole rzeczy na slono niz na slodko... Ale slodkie
tez
> by mogly byc. Ubic? A moze w cos wpichcic? Tylko w co? Bede wdzieczna za
> sugestie :)
>
Pewnie juz za pozno, ale lepiej pozno niz wcale, przypominam tort chlebowy,
mniam
TORT CHLEBOWY
Potrzebne: ( na pol litra smietany zuzywam caly wagon chleba tostowego)
bita smietana z 500 ml i pol lyzki soli, ubic tak jak te na slodko
majonez ok 4 do 8 lyzek ( dekoracyjny winiary)
pasztet ( miekki, najlepiej z puszki)
szynka ( plasterki pokrojone w kostke, z 8 szt)
ogorki konserwowe 4-6 szt
chleb tostowy
do dekoracji : ogorek swiezy, pomidor, jajca na twardo, losos wedzony,
czarny kawior lub czarne oliwki,
Chleb tostowy trzeba okroic ze skorek ( mozna je poznije wysuszyc, zmielic i
bedzie
tarta bulka), ulozyc na plaskiej tacy prostokatnej kromki jedna przy
drugiej i
posmarowac :
1 warstwa - bita smietana + pasztet ( dopieprzyc i dosolic, zeby mdle nie
bylo)
2 warstwa - chleb tostowy na tych samych miejscowkach co poprzedni
3 warstwa - bita smietana + majonez ( pol na pol) + ogorki konserwowe
zsiekane bardzo drobno ( na pulsacyjnym w malakserze sa ok.) + szynka(
moze byc bez niej, ja lubie)
4 warstwa - chleb tostowy ( j. w. )
5 warstwa jest zwienczeniem calosci :
caly tort okladamy bita smietana z majonezem ( boki tez), dookola
okladamy plasterkami swiezego ogorka, na gorze ukladamy plasterki jajka,
na jajko kawior lub polowki oliwek, dekorujemy pomidorem, lososiem
pokreconym na ksztalt kwiatka, koperkiem i czym sobie chcemy , byle bylo
ladne.
Tort musi polezakowac w lodowce ze 4 godziny, ale najlepszy jest nastepnego
dnia.
Proporcje dalam na "oko", dawno tego tortu nie robilam, ale powinno
wystarczyc tak jak podalam.
Adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-26 09:24:57
Temat: Re: 200 ml smietany 30%...>
> Pewnie juz za pozno, ale lepiej pozno niz wcale, przypominam tort
chlebowy,
> mniam
>
Ochhh nie jest za pozno, bo tyle tu tych lakoci ze wciaz nie moge sie
zdecydowac... Mysle ze dzis wieczorem podejme ostateczna decyzje poki
jeszcze smietana zyje :-)
MarchEf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |