Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia A co wy robicie z bakłażanem?

Grupy

Szukaj w grupach

 

A co wy robicie z bakłażanem?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-12 12:58:01

Temat: A co wy robicie z bakłażanem?
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jakie cuda polecicie?
Ja nigdy jeszcze nie połakomiłam się na inne przepisy, bo oboje z mężem
uwielbiamy następującą sałatkę na kanapeczki:

1. Najpierw poddaję całego bakłażana obróbce termicznej, aż nieźle się
pomarszczy
2. Obieram go ze skórki i rozgniatam widelcem na nieapetyczną paćkę
3. Dodaję do niego sporą posiekaną drobno cebulę
4. Sypię sporo pieprzu i umiarkowanie soli
5. Dodaję nieco oliwy i wszystko razem mieszam
6. Teraz pozostaje dać mu chwilkę w lodówce dla przegryzienia

Na końcu smaruję obficie sałatką kromeczki, suchareczki, bułeczki i co tam
jeszcze pod ręką mam, na to obowiązkowo plasterek pomidorka, po czym siadam
wygodnie i jem, jem, jem.........

Uwaga!
Sałatka wygląda bardzo nieapetycznie, natomiast smakuje niebywale cudnie.

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-06-12 13:30:04

Temat: Re: A co wy robicie z bakłażanem?
Od: "CLARIS" <c...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bc9tco$am0$1@news.onet.pl...
> Jakie cuda polecicie?

Ja baklazany uwielbiam, nawet 2 hoduje na dzialeczce, zobaczymy czy beda tak
mile i urosna...

TARTA Z BAKLAZANEM

ciasto standardowe jak do tarty ;-) pogooglowac i wyjdzie kilka propozycji

na farsz:
1 baklazan, obrany i pokrojony w kostke [pamietac by wczesniej baklazana
przekroic na pol, posolic a po ok 20 minutach umyc by zlikwidowac goryczke]
2 zabki czosnku rozgniecione
1 cukinia pokrojona w kostke
1 szklanka pomidorow pokrojonych [moga byc z puszki]
1 szklanka tartego sera zoltego
1 jajo
2 zoltka
1 szklanka smietany [dobrej, gestej i tlustej;-) ]
sol, pieprz, olej [tak ze 3 lyzki], pieprz cayenne, galka muszkatolowa,
bazylia, estragol lub inne zolka go kto lubi

rozgrzac olej w rondlu, wlozyc baklazana, czosnek i cukienie, przyprawic,
smazyc ok 15 minut
dodac pomidory i dusic kolejne 15 minut, potem dodac estragon, bazylie oraz
1/2 szklanki tartego sera, wymieszac i smazyc 2 minutki po czym doprawic
jeszcze do smaku.
przelozyc mase do formy z ciastem [ja ciasto wczesniej lekko podpiekam, ale
nie jest to konieczne].
jajo i zoltka umiescic w misce, dodac galke muszkatolowa, pieprz cayenne,
sol, pieprz, dolac smietane i wymieszac trzepaczka, przelac to formy i
ostroznie wymieszac widelcem, by przesiaknela do dna. po wierzchu posypac
reszta sera.

piecze sie ok 40 minut w 190C [wsadzac do nagrzenego piekarnika]

robie tez czesto w sezonie nalesniki z farszem z baklazana - farsz mniej
wiecej taki jak do tarty [tyle ze bez tej polewy z jajek i smietany],
nalesniki faszeruje, ukladam w naczyniu zaroodpornym i zapiekam posypane
serem.

hmm. chyba wiem co bedzie na obiad weekendowy
- po ile teraz baklazany???


--
CLARIS /ona/
c...@w...pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-12 13:56:18

Temat: Re: A co wy robicie z bakłażanem?
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> szukaj wiadomości tego autora

Musakę polecam.
Nic nowego nie wymyślę, więc wklejam przepis:

http://groups.google.pl/groups?q=musaka+group:pl.rec
.kuchnia&hl=pl&lr=&ie=UT
F-8&inlang=pl&group=pl.rec.kuchnia&selm=39be6bc3%40n
ews.bezeqint.net&rnum=2

--
Pozdrawiam

K

Just one year of love is better than a lifetime alone
[Freddie Mercury]


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-12 15:06:14

Temat: Re: A co wy robicie z bakłażanem?
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Danka wrote:
> Jakie cuda polecicie?

Tutaj masz sporo (podświetl "bakłażan"):
http://puszkkka.spinacz.pl/zaawansowana.php3

A tutaj jest przepis na farsz z bakłażanów do naleśników, który ja
kiedyś podawałam na grupie:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2568
Do tego smażę naleśniki z takich składników (12 sztuk):
2/3 szkl. mąki
szczypta soli
1 jajko
300 ml mleka
Wszystkie składniki na ciasto mieszam mikserem i odstawiam na ok. 1
godz. W tym czasie zajmuję się farszem. A potem to już standard -
nakładam nadzienie, panieruję i smażę.

--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-12 18:33:31

Temat: Re: A co wy robicie z bakłażanem?
Od: "BarBarella" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bakłażan (szybki dosyć przepis) tylko potem trzeba czekać aż się upiecze.

Dwa duże bakłażany
dwie duże cebule
przecier pomidorowy (taki w kartoniku pół litra)
przecier (taki ze słoika, gęściejszy)
ser żółty (30-40 dk)
bułka tarta (2-3 łyżki)
olej/oliwa
czosnek (dwa ząbki)
pieprz w ziarnach
ziele angielskie
liście laurowe
sól
cukier

Cebulę pokrojona w kostkę, smażę na oliwie. Jak zmięknie dodaję zgnieciony
czosnek, po chwili dolewam przecieru z kartonika i przyprawy. Potem gęsty
przecier. Sos musi być bardzo gęsty.
Bakłażan w międzyczasie kroję w plastry i posypuję solą. Płuczę.
Ser ucieram i mieszam z tartą bułką.
Naczynie żaroodporne smaruję olejem i kładę na spód z cm sosu, potem na to
jedną warstwę bakłażanów i potem sos i tak do końca. Bakłażany powinny być
pokryte sosem. Posypuję to potem serem i zapiekam w wysokiej temperaturze
ok. 180. Nie przykrywam naczynia.
Podawać samo lub np. z bagietką.

Rady: sos pomidorowy musi być gęsty, bo bakłażany przy pieczeniu puszczają
sok. Można wcześniej podsmażyć bakłażany, ale dla mnie to strata czasu.

To mój ulubiony przepis.
pozdrawiam
barbarella


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-12 18:45:13

Temat: Re: A co wy robicie z bakłażanem?
Od: "Dorota***" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Albo można nadziać mięsem mielonym podsmażonym z cebulka, dodać koncentratu
pomidorowego, czosnku, s/p , wsadzić do piekarnika i upiec (takie paputzaki,
czyli greckie pantofelki), aż bakłażan będzie miękki (kto lub może na wierch
rzucić sera żółtego).

Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-13 07:26:49

Temat: Re: A co wy robicie z bakłażanem?
Od: "Jacek Dyduch" <j...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Jakie cuda polecicie?

A ja polecam sycylijską caponate. Danie jest wegetariańskie, ale bardzo
syte, a poza tym równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.

Na sporej ilości oliwy z oliwek dusimy 2-3 łodygi selera naciowego,
pokrojonego w drobne kawałki, 1-2 czerwone papryki i 2 cebule. Po około 5
min. dodajemy puszkę przetartych pomidorów (ja preferuję hiszpańskie).
Następnie dodajemy bakłażana pokrojonego w drobne kawałki i znowu dusimy
pod przykryciem ok. 5 min. Zdejmując przykrywkę dodajemy 2-3 łyżki
czerwonego octu winnego i łyżeczkę cukru. Solimy pieprzymy, a gdy całość już
się dobrze zredukuje dodajemy parę łyżek kaparów i pokrojonych czarnych
oliwek.
Naprawdę pycha! (Choć bakłażan jest najlepszy pod postacią mousaki :-) )


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kocham truskawki
Jak się gotuje BÓB?
PROTEST
Sos typu dressing, dip itd. - jak go zagęścić?
Ciasto z wisniami - przypomnienie (P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »