Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "CLARIS" <c...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: A co wy robicie z bakłażanem?
Date: Thu, 12 Jun 2003 15:30:04 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 53
Message-ID: <bc9vbf$9rf$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bc9tco$am0$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: vo121.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1055424688 10095 80.50.134.121 (12 Jun 2003 13:31:28
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Jun 2003 13:31:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159714
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bc9tco$am0$1@news.onet.pl...
> Jakie cuda polecicie?
Ja baklazany uwielbiam, nawet 2 hoduje na dzialeczce, zobaczymy czy beda tak
mile i urosna...
TARTA Z BAKLAZANEM
ciasto standardowe jak do tarty ;-) pogooglowac i wyjdzie kilka propozycji
na farsz:
1 baklazan, obrany i pokrojony w kostke [pamietac by wczesniej baklazana
przekroic na pol, posolic a po ok 20 minutach umyc by zlikwidowac goryczke]
2 zabki czosnku rozgniecione
1 cukinia pokrojona w kostke
1 szklanka pomidorow pokrojonych [moga byc z puszki]
1 szklanka tartego sera zoltego
1 jajo
2 zoltka
1 szklanka smietany [dobrej, gestej i tlustej;-) ]
sol, pieprz, olej [tak ze 3 lyzki], pieprz cayenne, galka muszkatolowa,
bazylia, estragol lub inne zolka go kto lubi
rozgrzac olej w rondlu, wlozyc baklazana, czosnek i cukienie, przyprawic,
smazyc ok 15 minut
dodac pomidory i dusic kolejne 15 minut, potem dodac estragon, bazylie oraz
1/2 szklanki tartego sera, wymieszac i smazyc 2 minutki po czym doprawic
jeszcze do smaku.
przelozyc mase do formy z ciastem [ja ciasto wczesniej lekko podpiekam, ale
nie jest to konieczne].
jajo i zoltka umiescic w misce, dodac galke muszkatolowa, pieprz cayenne,
sol, pieprz, dolac smietane i wymieszac trzepaczka, przelac to formy i
ostroznie wymieszac widelcem, by przesiaknela do dna. po wierzchu posypac
reszta sera.
piecze sie ok 40 minut w 190C [wsadzac do nagrzenego piekarnika]
robie tez czesto w sezonie nalesniki z farszem z baklazana - farsz mniej
wiecej taki jak do tarty [tyle ze bez tej polewy z jajek i smietany],
nalesniki faszeruje, ukladam w naczyniu zaroodpornym i zapiekam posypane
serem.
hmm. chyba wiem co bedzie na obiad weekendowy
- po ile teraz baklazany???
--
CLARIS /ona/
c...@w...pl
|