Data: 2003-06-13 07:26:49
Temat: Re: A co wy robicie z bakłażanem?
Od: "Jacek Dyduch" <j...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jakie cuda polecicie?
A ja polecam sycylijską caponate. Danie jest wegetariańskie, ale bardzo
syte, a poza tym równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Na sporej ilości oliwy z oliwek dusimy 2-3 łodygi selera naciowego,
pokrojonego w drobne kawałki, 1-2 czerwone papryki i 2 cebule. Po około 5
min. dodajemy puszkę przetartych pomidorów (ja preferuję hiszpańskie).
Następnie dodajemy bakłażana pokrojonego w drobne kawałki i znowu dusimy
pod przykryciem ok. 5 min. Zdejmując przykrywkę dodajemy 2-3 łyżki
czerwonego octu winnego i łyżeczkę cukru. Solimy pieprzymy, a gdy całość już
się dobrze zredukuje dodajemy parę łyżek kaparów i pokrojonych czarnych
oliwek.
Naprawdę pycha! (Choć bakłażan jest najlepszy pod postacią mousaki :-) )
|