Data: 2003-06-12 18:33:31
Temat: Re: A co wy robicie z bakłażanem?
Od: "BarBarella" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bakłażan (szybki dosyć przepis) tylko potem trzeba czekać aż się upiecze.
Dwa duże bakłażany
dwie duże cebule
przecier pomidorowy (taki w kartoniku pół litra)
przecier (taki ze słoika, gęściejszy)
ser żółty (30-40 dk)
bułka tarta (2-3 łyżki)
olej/oliwa
czosnek (dwa ząbki)
pieprz w ziarnach
ziele angielskie
liście laurowe
sól
cukier
Cebulę pokrojona w kostkę, smażę na oliwie. Jak zmięknie dodaję zgnieciony
czosnek, po chwili dolewam przecieru z kartonika i przyprawy. Potem gęsty
przecier. Sos musi być bardzo gęsty.
Bakłażan w międzyczasie kroję w plastry i posypuję solą. Płuczę.
Ser ucieram i mieszam z tartą bułką.
Naczynie żaroodporne smaruję olejem i kładę na spód z cm sosu, potem na to
jedną warstwę bakłażanów i potem sos i tak do końca. Bakłażany powinny być
pokryte sosem. Posypuję to potem serem i zapiekam w wysokiej temperaturze
ok. 180. Nie przykrywam naczynia.
Podawać samo lub np. z bagietką.
Rady: sos pomidorowy musi być gęsty, bo bakłażany przy pieczeniu puszczają
sok. Można wcześniej podsmażyć bakłażany, ale dla mnie to strata czasu.
To mój ulubiony przepis.
pozdrawiam
barbarella
|