Data: 2003-06-12 13:30:04
Temat: Re: A co wy robicie z bakłażanem?
Od: "CLARIS" <c...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bc9tco$am0$1@news.onet.pl...
> Jakie cuda polecicie?
Ja baklazany uwielbiam, nawet 2 hoduje na dzialeczce, zobaczymy czy beda tak
mile i urosna...
TARTA Z BAKLAZANEM
ciasto standardowe jak do tarty ;-) pogooglowac i wyjdzie kilka propozycji
na farsz:
1 baklazan, obrany i pokrojony w kostke [pamietac by wczesniej baklazana
przekroic na pol, posolic a po ok 20 minutach umyc by zlikwidowac goryczke]
2 zabki czosnku rozgniecione
1 cukinia pokrojona w kostke
1 szklanka pomidorow pokrojonych [moga byc z puszki]
1 szklanka tartego sera zoltego
1 jajo
2 zoltka
1 szklanka smietany [dobrej, gestej i tlustej;-) ]
sol, pieprz, olej [tak ze 3 lyzki], pieprz cayenne, galka muszkatolowa,
bazylia, estragol lub inne zolka go kto lubi
rozgrzac olej w rondlu, wlozyc baklazana, czosnek i cukienie, przyprawic,
smazyc ok 15 minut
dodac pomidory i dusic kolejne 15 minut, potem dodac estragon, bazylie oraz
1/2 szklanki tartego sera, wymieszac i smazyc 2 minutki po czym doprawic
jeszcze do smaku.
przelozyc mase do formy z ciastem [ja ciasto wczesniej lekko podpiekam, ale
nie jest to konieczne].
jajo i zoltka umiescic w misce, dodac galke muszkatolowa, pieprz cayenne,
sol, pieprz, dolac smietane i wymieszac trzepaczka, przelac to formy i
ostroznie wymieszac widelcem, by przesiaknela do dna. po wierzchu posypac
reszta sera.
piecze sie ok 40 minut w 190C [wsadzac do nagrzenego piekarnika]
robie tez czesto w sezonie nalesniki z farszem z baklazana - farsz mniej
wiecej taki jak do tarty [tyle ze bez tej polewy z jajek i smietany],
nalesniki faszeruje, ukladam w naczyniu zaroodpornym i zapiekam posypane
serem.
hmm. chyba wiem co bedzie na obiad weekendowy
- po ile teraz baklazany???
--
CLARIS /ona/
c...@w...pl
|