« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-21 07:44:54
Temat: A wy gdzie.......................się podziali????
Ugotowane, zjedzone a wrażeniami i smakami kto się podzieli???
Skąpcy!!
:)
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-22 07:00:26
Temat: Re: A wy gdzie...
Użytkownik "Ja" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b807dn$cv1$1@news.onet.pl...
> ....................się podziali????
> Ugotowane, zjedzone a wrażeniami i smakami kto się podzieli???
> Skąpcy!!
> :)
>
> M.
>
Czesc, tu Agata Solon, naturalna, z Placowki Swiatecznej Na Rubiezy
Zachodniej!
Oswiadczam, ze wymyslilam ciastko, ktore wyszlo na prawde super. Nawet mozna
je bylo nazwac mazurkiem, bo w plaskim wydaniu bylo.
Placek orzechowy ze sliwkami i czekolada, ktory koniecznie trzeba
przygotowac co najmniej dwa dni przed podaniem!
300g orzechow wloskich, zmielonych
350g cukru
6 duzych (7 malych) jajek
150g pokrojonych na kawalki sliwek kalifornijskich
2 lyzki kandyzowanej siekanej skorki pomaranczowej
otarta skorka z polowy wyparzonej pomaranczy (sama powierzchnie trzeba
zetrzec, bez sladu tego bialego!)
kilka wafli do wylozenia blachy, powidlo sliwkowe do posmarowania wafli
rum do nasaczenia placka
na wierzch czekoladowy:
400g gorzkiej czekolady
150g masla
5 lyzek slodkiej smietanki
50g brandy albo koniaku w wersji rozrzutnej
Jajka ubijac z cukrem i obcierana skorka az zgestnieja (najlepiej podgrzewac
na kapieli wodnej albo wkladac co chwile na krotko do mikrofalowki i gdy
masa jest troche cieplejsza od palca ubijac do ostudzenia, wbrew pozorom nie
trwa to dlugo). Do ubitych jaj wrzucic orzechy i delikatnie wymieszac, potem
skorke kandyzowana i sliwki, zamieszac. wylac na ulozone w blasze i
posmarowane powidlem wafle. Boki blachy posmarowac maslem, chyba ze
teflonowa. Piec az wierzch zrobi sie chrupki i w kolorze kawy z mlekiem.
Zimny juz placek zapakowac w folie spozywcza i odstawic w chlodne miejsce
aby zrobil sie wilgotny.
Po tym czasie nasaczyc mocnym naparem herbaty 1:1 z rumem. Moze byc nasz z
Polmosu, wykluczony Tuzemski z Czech.
Czekolade rozpuscic, gdy jest calkiem plynna dodac pokrojone na kawalki
maslo, szybko zamieszac, wlac smietanke i alkohol, zamieszac. Gdy
przestygnie i jest juz geste wylozyc na placek. Odstawic w chlodne miejsce
do stezenia. Ten smak orzechow ze sliwkami, z pomaranczowym odcieniem i w
towarzystwie czekolady! Przechowajcie sobie ten przepis do Bozego
Narodzenia, mysle, ze sie przyda!
Pozdrawiam poswiatecznie,
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-22 07:05:49
Temat: Re: A wy gdzie...
Uzytkownik "Przemek Madon" <m...@t...de> napisal w wiadomosci
news:b82pad$bda$01$1@news.t-online.com...
> Zimny juz placek zapakowac w folie spozywcza i odstawic w chlodne miejsce
> aby zrobil sie wilgotny.
> Po tym czasie....
Ten czas to dwa dni, albo nawet trzy!
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-22 07:23:26
Temat: Re: A wy gdzie...> ....................się podziali????
> Ugotowane, zjedzone a wrażeniami i smakami kto się podzieli???
> Skąpcy!!
Kaczka z jabłkami ( a raczej pieczona w jabłkach i daktylach- lub duszona )
Zrazy, paszteciki, mazurki z masą z mleka skondensowanego
--
C :))) ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |