Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-onl
ine.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Przemek Madon" <m...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: A wy gdzie...
Date: Tue, 22 Apr 2003 09:00:26 +0200
Organization: T-Online
Lines: 58
Message-ID: <b82pad$bda$01$1@news.t-online.com>
References: <b807dn$cv1$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1050994830 01 11690 S252Eq2TSoANYC 030422 07:00:30
X-Complaints-To: a...@t...com
X-ID: EZFG58ZFgejpIpK-KSBmWnLAeVM6zJDGdXJ0Yt7XZae5iYBKkMx3U+
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153581
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ja" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b807dn$cv1$1@news.onet.pl...
> ....................się podziali????
> Ugotowane, zjedzone a wrażeniami i smakami kto się podzieli???
> Skąpcy!!
> :)
>
> M.
>
Czesc, tu Agata Solon, naturalna, z Placowki Swiatecznej Na Rubiezy
Zachodniej!
Oswiadczam, ze wymyslilam ciastko, ktore wyszlo na prawde super. Nawet mozna
je bylo nazwac mazurkiem, bo w plaskim wydaniu bylo.
Placek orzechowy ze sliwkami i czekolada, ktory koniecznie trzeba
przygotowac co najmniej dwa dni przed podaniem!
300g orzechow wloskich, zmielonych
350g cukru
6 duzych (7 malych) jajek
150g pokrojonych na kawalki sliwek kalifornijskich
2 lyzki kandyzowanej siekanej skorki pomaranczowej
otarta skorka z polowy wyparzonej pomaranczy (sama powierzchnie trzeba
zetrzec, bez sladu tego bialego!)
kilka wafli do wylozenia blachy, powidlo sliwkowe do posmarowania wafli
rum do nasaczenia placka
na wierzch czekoladowy:
400g gorzkiej czekolady
150g masla
5 lyzek slodkiej smietanki
50g brandy albo koniaku w wersji rozrzutnej
Jajka ubijac z cukrem i obcierana skorka az zgestnieja (najlepiej podgrzewac
na kapieli wodnej albo wkladac co chwile na krotko do mikrofalowki i gdy
masa jest troche cieplejsza od palca ubijac do ostudzenia, wbrew pozorom nie
trwa to dlugo). Do ubitych jaj wrzucic orzechy i delikatnie wymieszac, potem
skorke kandyzowana i sliwki, zamieszac. wylac na ulozone w blasze i
posmarowane powidlem wafle. Boki blachy posmarowac maslem, chyba ze
teflonowa. Piec az wierzch zrobi sie chrupki i w kolorze kawy z mlekiem.
Zimny juz placek zapakowac w folie spozywcza i odstawic w chlodne miejsce
aby zrobil sie wilgotny.
Po tym czasie nasaczyc mocnym naparem herbaty 1:1 z rumem. Moze byc nasz z
Polmosu, wykluczony Tuzemski z Czech.
Czekolade rozpuscic, gdy jest calkiem plynna dodac pokrojone na kawalki
maslo, szybko zamieszac, wlac smietanke i alkohol, zamieszac. Gdy
przestygnie i jest juz geste wylozyc na placek. Odstawic w chlodne miejsce
do stezenia. Ten smak orzechow ze sliwkami, z pomaranczowym odcieniem i w
towarzystwie czekolady! Przechowajcie sobie ten przepis do Bozego
Narodzenia, mysle, ze sie przyda!
Pozdrawiam poswiatecznie,
Agata Solon, naturalna
|