| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-12-02 13:11:25
Temat: Ad. glutaminianiu
Pozwolę sobie na osobny wątek...
Czy popularna "Maggi" i sos sojowy to mniej więcej to samo?!
Bo ja ostatnio zrobiłem "odkrycie kulinarne" tj. nabyłem sos sojowy i
niesamowicie w nim zasmakowałem i leję go w różne potrawy, gdzie o maggi
bym nie pomyślał... choć w smaku te przyprawy nawet podobne są...
Biorąc powyższe - czy sos sojowy (też) szkodzi?
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-12-02 16:49:21
Temat: Re: Ad. glutaminianiuUżytkownik Kapsel napisał:
>
> Pozwolę sobie na osobny wątek...
>
> Czy popularna "Maggi" i sos sojowy to mniej więcej to samo?!
> Bo ja ostatnio zrobiłem "odkrycie kulinarne" tj. nabyłem sos sojowy i
> niesamowicie w nim zasmakowałem i leję go w różne potrawy, gdzie o maggi
> bym nie pomyślał... choć w smaku te przyprawy nawet podobne są...
To samo i nie to samo. Jedno i drugie to hydrolizat białkowy. Sos
sojowy, jak sama nazwa wskazuje to hydrolizat białka soi, na dokładkę
robiony w sposób dosyć naturalny (długotrwałe gotowanie soi w środowisku
kwaśnym - ale zakwaszonym kwasami organicznymi), Maggi i pochodne to
hydrolizat białka zwierzęcego robiony przez gotowanie resztek mięsnych w
środowisku kwasu solnego (następnie neutralizowanego wodorotlenkiem lub
węglanem sodu - przy kontroli laboratoryjnej można to zrobić całkiem
dokładnie).
>
> Biorąc powyższe - czy sos sojowy (też) szkodzi?
Pisałem - nie szkodzi. Naturalny hydrolizat białkowy zawiera pełen
zestaw aminokwasów - co organizmowi za różnica czy polipeptydy na
aminokwasy rozpadną się w żołądku czy rozbite zostaną wcześniej? W
jelitach i tak będziesz miał wolne aminokwasy. Szkodliwość glutaminianu
polega na jego nadmiarowości - za glutaminianem sodu dodawanym do potraw
nie idą pozostałe aminokwasy i mamy nadmiarowe klocki w układance z
którymi nie wiadomo co zrobić.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-12-02 17:21:48
Temat: Re: Ad. glutaminianiuW dniu 2010-12-02 14:11, Kapsel pisze:
>
> Pozwolę sobie na osobny wątek...
>
> Czy popularna "Maggi" i sos sojowy to mniej więcej to samo?!
> Bo ja ostatnio zrobiłem "odkrycie kulinarne" tj. nabyłem sos sojowy i
> niesamowicie w nim zasmakowałem i leję go w różne potrawy, gdzie o maggi
> bym nie pomyślał... choć w smaku te przyprawy nawet podobne są...
>
> Biorąc powyższe - czy sos sojowy (też) szkodzi?
>
>
Maggi to tez przyprawa roslinna smakujaca identycznie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |