Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ad. glutaminianiu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ad. glutaminianiu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-12-02 13:11:25

Temat: Ad. glutaminianiu
Od: Kapsel <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Pozwolę sobie na osobny wątek...

Czy popularna "Maggi" i sos sojowy to mniej więcej to samo?!
Bo ja ostatnio zrobiłem "odkrycie kulinarne" tj. nabyłem sos sojowy i
niesamowicie w nim zasmakowałem i leję go w różne potrawy, gdzie o maggi
bym nie pomyślał... choć w smaku te przyprawy nawet podobne są...

Biorąc powyższe - czy sos sojowy (też) szkodzi?


--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-12-02 16:49:21

Temat: Re: Ad. glutaminianiu
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Kapsel napisał:
>
> Pozwolę sobie na osobny wątek...
>
> Czy popularna "Maggi" i sos sojowy to mniej więcej to samo?!
> Bo ja ostatnio zrobiłem "odkrycie kulinarne" tj. nabyłem sos sojowy i
> niesamowicie w nim zasmakowałem i leję go w różne potrawy, gdzie o maggi
> bym nie pomyślał... choć w smaku te przyprawy nawet podobne są...

To samo i nie to samo. Jedno i drugie to hydrolizat białkowy. Sos
sojowy, jak sama nazwa wskazuje to hydrolizat białka soi, na dokładkę
robiony w sposób dosyć naturalny (długotrwałe gotowanie soi w środowisku
kwaśnym - ale zakwaszonym kwasami organicznymi), Maggi i pochodne to
hydrolizat białka zwierzęcego robiony przez gotowanie resztek mięsnych w
środowisku kwasu solnego (następnie neutralizowanego wodorotlenkiem lub
węglanem sodu - przy kontroli laboratoryjnej można to zrobić całkiem
dokładnie).
>
> Biorąc powyższe - czy sos sojowy (też) szkodzi?

Pisałem - nie szkodzi. Naturalny hydrolizat białkowy zawiera pełen
zestaw aminokwasów - co organizmowi za różnica czy polipeptydy na
aminokwasy rozpadną się w żołądku czy rozbite zostaną wcześniej? W
jelitach i tak będziesz miał wolne aminokwasy. Szkodliwość glutaminianu
polega na jego nadmiarowości - za glutaminianem sodu dodawanym do potraw
nie idą pozostałe aminokwasy i mamy nadmiarowe klocki w układance z
którymi nie wiadomo co zrobić.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-12-02 17:21:48

Temat: Re: Ad. glutaminianiu
Od: konieczko <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-02 14:11, Kapsel pisze:
>
> Pozwolę sobie na osobny wątek...
>
> Czy popularna "Maggi" i sos sojowy to mniej więcej to samo?!
> Bo ja ostatnio zrobiłem "odkrycie kulinarne" tj. nabyłem sos sojowy i
> niesamowicie w nim zasmakowałem i leję go w różne potrawy, gdzie o maggi
> bym nie pomyślał... choć w smaku te przyprawy nawet podobne są...
>
> Biorąc powyższe - czy sos sojowy (też) szkodzi?
>
>


Maggi to tez przyprawa roslinna smakujaca identycznie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

SALATKA DO SLEDZIA
Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
SKOPEK...
Re: ma ktoś SUPER PRZEPIS
Re: Sól do kawy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »