Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
x01.iad01.newshosting.com!209.197.12.246.MISMATCH!nx02.iad01.newshosting.com!ne
wshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.n
ews.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Thu, 02 Dec 2010 17:49:21 +0100
From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Reply-To: d...@n...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.13) Gecko/20100914
SeaMonkey/2.0.8
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ad. glutaminianiu
References: <y296qedkkip6$.dlg@kapselek.net>
In-Reply-To: <y296qedkkip6$.dlg@kapselek.net>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 44
Message-ID: <4cf7ce18$0$27028$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.31.3
X-Trace: 1291308568 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27028 79.191.31.3:4118
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:331924
Ukryj nagłówki
Użytkownik Kapsel napisał:
>
> Pozwolę sobie na osobny wątek...
>
> Czy popularna "Maggi" i sos sojowy to mniej więcej to samo?!
> Bo ja ostatnio zrobiłem "odkrycie kulinarne" tj. nabyłem sos sojowy i
> niesamowicie w nim zasmakowałem i leję go w różne potrawy, gdzie o maggi
> bym nie pomyślał... choć w smaku te przyprawy nawet podobne są...
To samo i nie to samo. Jedno i drugie to hydrolizat białkowy. Sos
sojowy, jak sama nazwa wskazuje to hydrolizat białka soi, na dokładkę
robiony w sposób dosyć naturalny (długotrwałe gotowanie soi w środowisku
kwaśnym - ale zakwaszonym kwasami organicznymi), Maggi i pochodne to
hydrolizat białka zwierzęcego robiony przez gotowanie resztek mięsnych w
środowisku kwasu solnego (następnie neutralizowanego wodorotlenkiem lub
węglanem sodu - przy kontroli laboratoryjnej można to zrobić całkiem
dokładnie).
>
> Biorąc powyższe - czy sos sojowy (też) szkodzi?
Pisałem - nie szkodzi. Naturalny hydrolizat białkowy zawiera pełen
zestaw aminokwasów - co organizmowi za różnica czy polipeptydy na
aminokwasy rozpadną się w żołądku czy rozbite zostaną wcześniej? W
jelitach i tak będziesz miał wolne aminokwasy. Szkodliwość glutaminianu
polega na jego nadmiarowości - za glutaminianem sodu dodawanym do potraw
nie idą pozostałe aminokwasy i mamy nadmiarowe klocki w układance z
którymi nie wiadomo co zrobić.
--
Darek
|