Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ajerkoniak.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ajerkoniak.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-26 20:45:42

Temat: Ajerkoniak.
Od: "Me@My" <needafrend@[BEZ TEGO]tlen.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
szukam sprawdzonego przepisu na ajerkoniak wlasnej roboty.
Z gory dzieki.
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-26 21:35:51

Temat: Re: Ajerkoniak.
Od: "mustela" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam,
> szukam sprawdzonego przepisu na ajerkoniak wlasnej roboty.

cukier - ok szklanki
żółtka tak - z 5-7
surowe mleko - na oko
spirytus - smakowo, ja dawalam ok. pół szklanki

Ucieramy żóltka z cukrem, dolewamy mleka (najzwyklejsze z woreczka, dobre jest
3,2 ale woreczkowe nie to szajstwo z puszki czy kartonu)

Powoli dolewamy spirytus, uwaga, szybko gęstnieje!
Najlepszym narzędziem jest robot kuchenny (mikser) mam taką nasadke na dół do
mielenia, super ukręca.

Przelewamy zawartość do butelki i do lodówki żeby sie schłodziło, czasami
wstawiam do zamrażarki, wychodzi bardzo gęsty krem, wspaniały do lodów :)
Z czasem wyrobisz sobie oko na ilość potrzebnych rzeczy :)
Powodzenia.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-27 06:22:16

Temat: Re: Ajerkoniak.
Od: "Monika" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Polecam przepis mojej siostry efekt koncowy w ilości około 1,5L

-1 szklanka cukru pudru
-10 żółtek
-1 mleczko skondensowane słodzone (puszka)
-2 mleczka skondensowane niesłodzone (puszka)
-0,25 L spirytusu

mikserem: żołtka ubic z cukrem powoli dodajac mleka skondensowane, bardzo
powoli dodawać spirytus. Po ubiciu wszystkiego i wymieszaniu przelac do
butelek, wstawic do lodowki.
Pozdrawiam Monika

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-27 10:53:24

Temat: Re: Ajerkoniak.
Od: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam,
> szukam sprawdzonego przepisu na ajerkoniak wlasnej roboty.
> Z gory dzieki.
> Ewa

6 żółtek

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

4 łyzeczki kawy

1 szklanka mleka

250 ml spirytusu

Żółtka z cukrem ubić.

Dodać cukier waniliowy i ostudzoną, przecedzoną kawę, mleko. Wlewać
spirytus. Wymieszać.



Pozdrawiam.

Barbara.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-27 13:07:30

Temat: Re: Ajerkoniak.
Od: "Ollla" <o...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Polecam przepis mojej siostry efekt koncowy w ilości około 1,5L
>
> Pozdrawiam Monika

Dzieki ! Przepis wyglada bardzo ciekawie, mam jeszcze tylko jedno pytanie,
ile czasu mozna to w lodowce przechowywac ?

Ollla.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-27 14:44:55

Temat: Re: Ajerkoniak.
Od: "Monika" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ollla" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cqp1ei$80e$1@news.onet.pl...
>
> > Polecam przepis mojej siostry efekt koncowy w ilości około 1,5L
> >
> > Pozdrawiam Monika
>
> Dzieki ! Przepis wyglada bardzo ciekawie, mam jeszcze tylko jedno pytanie,
> ile czasu mozna to w lodowce przechowywac ?
>
> Ollla.
Nie dłużej niż 2-3 tygodnie, ale przyznaję, zapomniałam dodać, że należy
jeszcze wlać poł pojemniczka zapachu śmietankowego. Pozdrawiam
Monika

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-30 15:49:47

Temat: Re: Ajerkoniak.
Od: "nazgul" <_...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora



>(..) że należy
> jeszcze wlać poł pojemniczka zapachu śmietankowego. Pozdrawiam


A fuj!!!! nigdy żadnych sztucznych zapachów!!!
ale koniecznie trzeba dodać troche (chociaz) winiaku/koniaku/brandy
no i ciutkę wanilii ew. cukru wanilinowego tez nie zaszkodzi.
odrobina krmelu sprawi że ajerkoniak nie będzie trupio blady.


piotr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-13 18:20:39

Temat: Re: Ajerkoniak.
Od: "Profil1" <m...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Koniecznie dodać parę kropli olejku arakowego /tego do ciast/
Użytkownik "Barbara (Basiek)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:cqopiq$hfr$1@opal.icpnet.pl...
> > Witam,
> > szukam sprawdzonego przepisu na ajerkoniak wlasnej roboty.
> > Z gory dzieki.
> > Ewa
>
> 6 żółtek
>
> 1 szklanka cukru
>
> 1 cukier waniliowy
>
> 4 łyzeczki kawy
>
> 1 szklanka mleka
>
> 250 ml spirytusu
>
> Żółtka z cukrem ubić.
>
> Dodać cukier waniliowy i ostudzoną, przecedzoną kawę, mleko. Wlewać
> spirytus. Wymieszać.
>
>
>
> Pozdrawiam.
>
> Barbara.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

piermieni
zupka wigilijna
Lenistwo
[p] murzynek a la piernik z powidłami
Święta???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »