| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-26 20:45:42
Temat: Ajerkoniak.Witam,
szukam sprawdzonego przepisu na ajerkoniak wlasnej roboty.
Z gory dzieki.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-26 21:35:51
Temat: Re: Ajerkoniak.> Witam,
> szukam sprawdzonego przepisu na ajerkoniak wlasnej roboty.
cukier - ok szklanki
żółtka tak - z 5-7
surowe mleko - na oko
spirytus - smakowo, ja dawalam ok. pół szklanki
Ucieramy żóltka z cukrem, dolewamy mleka (najzwyklejsze z woreczka, dobre jest
3,2 ale woreczkowe nie to szajstwo z puszki czy kartonu)
Powoli dolewamy spirytus, uwaga, szybko gęstnieje!
Najlepszym narzędziem jest robot kuchenny (mikser) mam taką nasadke na dół do
mielenia, super ukręca.
Przelewamy zawartość do butelki i do lodówki żeby sie schłodziło, czasami
wstawiam do zamrażarki, wychodzi bardzo gęsty krem, wspaniały do lodów :)
Z czasem wyrobisz sobie oko na ilość potrzebnych rzeczy :)
Powodzenia.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-27 06:22:16
Temat: Re: Ajerkoniak.Polecam przepis mojej siostry efekt koncowy w ilości około 1,5L
-1 szklanka cukru pudru
-10 żółtek
-1 mleczko skondensowane słodzone (puszka)
-2 mleczka skondensowane niesłodzone (puszka)
-0,25 L spirytusu
mikserem: żołtka ubic z cukrem powoli dodajac mleka skondensowane, bardzo
powoli dodawać spirytus. Po ubiciu wszystkiego i wymieszaniu przelac do
butelek, wstawic do lodowki.
Pozdrawiam Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-27 10:53:24
Temat: Re: Ajerkoniak.> Witam,
> szukam sprawdzonego przepisu na ajerkoniak wlasnej roboty.
> Z gory dzieki.
> Ewa
6 żółtek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 łyzeczki kawy
1 szklanka mleka
250 ml spirytusu
Żółtka z cukrem ubić.
Dodać cukier waniliowy i ostudzoną, przecedzoną kawę, mleko. Wlewać
spirytus. Wymieszać.
Pozdrawiam.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-27 13:07:30
Temat: Re: Ajerkoniak.
> Polecam przepis mojej siostry efekt koncowy w ilości około 1,5L
>
> Pozdrawiam Monika
Dzieki ! Przepis wyglada bardzo ciekawie, mam jeszcze tylko jedno pytanie,
ile czasu mozna to w lodowce przechowywac ?
Ollla.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-27 14:44:55
Temat: Re: Ajerkoniak.
Użytkownik "Ollla" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cqp1ei$80e$1@news.onet.pl...
>
> > Polecam przepis mojej siostry efekt koncowy w ilości około 1,5L
> >
> > Pozdrawiam Monika
>
> Dzieki ! Przepis wyglada bardzo ciekawie, mam jeszcze tylko jedno pytanie,
> ile czasu mozna to w lodowce przechowywac ?
>
> Ollla.
Nie dłużej niż 2-3 tygodnie, ale przyznaję, zapomniałam dodać, że należy
jeszcze wlać poł pojemniczka zapachu śmietankowego. Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-30 15:49:47
Temat: Re: Ajerkoniak.
>(..) że należy
> jeszcze wlać poł pojemniczka zapachu śmietankowego. Pozdrawiam
A fuj!!!! nigdy żadnych sztucznych zapachów!!!
ale koniecznie trzeba dodać troche (chociaz) winiaku/koniaku/brandy
no i ciutkę wanilii ew. cukru wanilinowego tez nie zaszkodzi.
odrobina krmelu sprawi że ajerkoniak nie będzie trupio blady.
piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-13 18:20:39
Temat: Re: Ajerkoniak.Koniecznie dodać parę kropli olejku arakowego /tego do ciast/
Użytkownik "Barbara (Basiek)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:cqopiq$hfr$1@opal.icpnet.pl...
> > Witam,
> > szukam sprawdzonego przepisu na ajerkoniak wlasnej roboty.
> > Z gory dzieki.
> > Ewa
>
> 6 żółtek
>
> 1 szklanka cukru
>
> 1 cukier waniliowy
>
> 4 łyzeczki kawy
>
> 1 szklanka mleka
>
> 250 ml spirytusu
>
> Żółtka z cukrem ubić.
>
> Dodać cukier waniliowy i ostudzoną, przecedzoną kawę, mleko. Wlewać
> spirytus. Wymieszać.
>
>
>
> Pozdrawiam.
>
> Barbara.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |