« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-09-11 20:05:51
Temat: Arabian dream by AichaJako że jesień się zbliża (moja ulubiona pora roku) i sezon owocowy w
pełni, popełniłam na obiad coś takiego:
1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
1 średnia cebula
pół dużego niezbyt słodkiego jabłka
10 śliwek
ok. 10 daktyli
nieduży pomidorek
1 brzoskwinia
Pierś pokroić w paski, udusić na poteflonie, posypać przyprawą indyjską
(przepis z jakiegoś starego zeszytu kulinarnego z GazWybu) - sporo. Gdy
mięso jest już miękkie, dodać śliwki pokrojone wzdłuż w ćwiartki,
daktyle, też pokrojone wzdłuż i brzoskwinię ze skórką, pokrojoną
jakkkolwiek - i tak się rozpadnie.
Osobno na oliwie podsmażyć cebulkę w piórkach, dodać jabłko w
półplasterkach, poddusić, potem posolić i na koniec wrzucić pomidora w
cząstkach, razem ze skórą.
Na koniec - wszystko razem zmieszać, podlać bulionem własnej roboty i voila.
Oczywiście jedyny słuszny dodatek to kuskus ;)
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-09-11 20:32:29
Temat: Re: Arabian dream by AichaW dniu 11.09.2013 20:05, Aicha pisze:
> Jako że jesień się zbliża (moja ulubiona pora roku) i sezon owocowy w
> pełni, popełniłam na obiad coś takiego:
> 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
> 1 średnia cebula
> pół dużego niezbyt słodkiego jabłka
> 10 śliwek
> ok. 10 daktyli
> nieduży pomidorek
> 1 brzoskwinia...
Lubię połączenie mięsa z owocami, natomiast nie lubię gotowych przypraw...
Co to jest ta przyprawa indyjska, znaczy się co w składzie ma? :D
Ja jesiennie w zeszłym, albo jeszcze bardziej zeszłym tygodniu piekłam
kurczaka z jabłkami ;)
Jesiennie, bo wypchałam go spadami z renety + czosnek i spoooro
majeranku... Pychota :D
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-09-12 08:39:00
Temat: Re: Arabian dream by AichaW dniu 2013-09-11 20:32, Anai pisze:
(...)
> Ja jesiennie w zeszłym, albo jeszcze bardziej zeszłym tygodniu piekłam
> kurczaka z jabłkami ;)
> Jesiennie, bo wypchałam go spadami z renety + czosnek i spoooro
> majeranku... Pychota :D
Trzeba było te jabłka podlać jeszcze cydrem... Mmm...! Używam tego typu
sosu (jabłka, tymianek, czosnek, cydr, cukier do smaku, łyżeczka octu
jabłkowego, odrobina musztardy) chyba do wszystkich mięs.
pwz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-09-12 09:28:33
Temat: Re: Arabian dream by AichaW dniu 2013-09-11 20:32, Anai pisze:
> W dniu 11.09.2013 20:05, Aicha pisze:
>> Jako że jesień się zbliża (moja ulubiona pora roku) i sezon owocowy w
>> pełni, popełniłam na obiad coś takiego:
>> 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
>> 1 średnia cebula
>> pół dużego niezbyt słodkiego jabłka
>> 10 śliwek
>> ok. 10 daktyli
>> nieduży pomidorek
>> 1 brzoskwinia...
>
> Lubię połączenie mięsa z owocami, natomiast nie lubię gotowych
> przypraw...
> Co to jest ta przyprawa indyjska, znaczy się co w składzie ma? :D
Nie wiem, co Aicha miała na myśli, czy gotową przyprawę, ale jeśli tak,
to chyba mieszankę curry. Ja w każdym razie nie widziałam gotowej
mieszanki pod nazwą "indyjska", ale nie musiałam. W każdym razie dania
indyjskie kojarzą mi się z curry.
Natomiast do potrawy arabskiej, takiej bardziej na słodko, to bardziej
by mi pasowała jakaś korzenna mieszanka np. imbiru, cynamonu, gałki
muszkatołowej, plus ewentualnie kuminu.
Tak a 'propos przypraw i ziół mam pytanie o zieloną kolendrę - czy ją
lubicie i do czego dajecie. Ja już któreś podejście zaliczyłam i nie
mogę, to jest dla mnie obrzydlistwo.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-09-12 10:23:13
Temat: Re: Arabian dream by AichaLubię, chociaż - fakt, jest to zielsko, którego w nadmiarze nie można...
Do sałatek liściasto-marchewkowych na przykład, ale takie na przykład falafele albo
kotlety z grochu to wręcz się o kolendrę proszą... Dodaje im lekkości i świeżości...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-09-12 11:23:14
Temat: Re: Arabian dream by AichaW dniu 2013-09-12 10:23, czeremcha pisze:
> Lubię, chociaż - fakt, jest to zielsko, którego w nadmiarze nie można...
>
> Do sałatek liściasto-marchewkowych na przykład, ale takie na przykład falafele albo
kotlety z grochu to wręcz się o kolendrę proszą... Dodaje im lekkości i świeżości...
Falafele? Hm... masz na myśli coś takiego:
http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,1004
6681,Falafel.html
Czy dałoby się to zrobić z ciecierzycy w puszce? Bo akurat taką mam i
mogłabym wykorzystać.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-09-12 11:48:46
Temat: Re: Arabian dream by AichaW dniu 2013-09-11 20:32, Anai pisze:
> Lubię połączenie mięsa z owocami, natomiast nie lubię gotowych przypraw...
> Co to jest ta przyprawa indyjska, znaczy się co w składzie ma? :D
Nie jest to gotowa mieszanka - pisałam o przepisie na...
Skład jest taki:
kumin, kolendra, kardamon, pieprz czarny, cynamon kora, goździki, gałka,
szafran
Niewątpliwie użyłam kurkumy zamiast szafranu - a kolendry w kulkach,
natomiast to wszystko ogrzewa się na patelni, a potem ma się smrodek w
całym domu przez tydzień ;) - mimo intensywnego wietrzenia.
Jeśli potrzebny dokładny sposób sporządzania, to muszę znaleźć w
archiwum papierowym :)
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2013-09-12 13:49:20
Temat: Re: Arabian dream by AichaW dniu 12.09.2013 11:48, Aicha pisze:
> Nie jest to gotowa mieszanka - pisałam o przepisie na...
> Skład jest taki:
> kumin, kolendra, kardamon, pieprz czarny, cynamon kora, goździki, gałka,
> szafran
> Niewątpliwie użyłam kurkumy zamiast szafranu - a kolendry w kulkach,
> natomiast to wszystko ogrzewa się na patelni, a potem ma się smrodek w
> całym domu przez tydzień ;) - mimo intensywnego wietrzenia.
> Jeśli potrzebny dokładny sposób sporządzania, to muszę znaleźć w
> archiwum papierowym :)
>
Mogłabyś? Będę dźwięczna...
Gotowych nie lubię, bo jest mi je trudno zastąpić kiedy znikają ze
sklepowych półek a taki smrodek mi nie przeszkadza - swego czasu
"nałogowo" paliłam w chałupie rozmaite kadzidełka...
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2013-09-12 16:47:21
Temat: Re: Arabian dream by AichaDnia Wed, 11 Sep 2013 20:05:51 +0200, Aicha napisał(a):
> posypać przyprawą indyjską
Przyprawa indyjska, przyprawa z Melmac, przyprawa chińska... Passsssjami
uwiebiam takie przepisy :-/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2013-09-12 16:47:57
Temat: Re: Arabian dream by AichaDnia Wed, 11 Sep 2013 20:32:29 +0200, Anai napisał(a):
> Lubię połączenie mięsa z owocami, natomiast nie lubię gotowych przypraw...
> Co to jest ta przyprawa indyjska, znaczy się co w składzie ma? :D
No masz, zanim klinkełam na Twój post, dokładnie to samo napisałam :-D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |