« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-12 08:54:23
Temat: Aromaty do ciastczesc
Od razu na wstepie pytanie za 100 pkt. :
Czy ktos z Was wie moze z czego robia (jaki jest skład chemiczny) aromatów do
ciast??
Za odpowiedzi, jak i wszelkie wskazowki z gory serdecznie dziekuje.
L
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-12 09:18:43
Temat: Re: Aromaty do ciast> czesc
> Od razu na wstepie pytanie za 100 pkt. :
>
> Czy ktos z Was wie moze z czego robia (jaki jest skład chemiczny) aromatów do
> ciast??
>
> Za odpowiedzi, jak i wszelkie wskazowki z gory serdecznie dziekuje.
>
> L
>
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
serwus !Napewno pomoże Ci ten link. Tam jest cała chemia
dodatków.http://www.chemia.px.pl/roznosci/zywnosc_do
datki.html
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-12 13:12:11
Temat: Re: Aromaty do ciast
On 12 Apr 2002 t...@p...onet.pl wrote:
> serwus !Napewno pomoże Ci ten link. Tam jest cała chemia
> dodatków.http://www.chemia.px.pl/roznosci/zywnosc_do
datki.html
dzieki, niestety nie znalazlem tam chemii uzywanej do zapachow.
moze ktos jeszcze wie cos na ten temat (?)
pozdrowienia
L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-12 21:43:55
Temat: Re: Aromaty do ciastOn 12 Apr 2002 10:54:23 +0200, <p...@b...gnet.pl> wrote:
>czesc
>Od razu na wstepie pytanie za 100 pkt. :
>
>Czy ktos z Was wie moze z czego robia (jaki jest skład chemiczny) aromatów do
>ciast??
>
>Za odpowiedzi, jak i wszelkie wskazowki z gory serdecznie dziekuje.
Rozpuszczalnikiem jest na 100% octan etylu - wiem bo kumple rafinowali
techniczny do klasy spożywczej zarówno na potrzeby Libelli jak i
Kotanyego.
A dalej - zależy, naturalny zapach migdałów bierze sie ze związkow
cyjanowodoru, aromat spożywczy to aldehyd benzoesowy... Zapach
śmietankowy to nie pomne już ajki związek uzyskiwany przez
naświetlanie ultrafioletem acetonu (to też kumple syntezowali na
potrzeby którejś z firm od przypraw...)
Generalnie - syntetyki na potegę!
A najlepszy zapach zjełczałego menela wychodzi z kwasu izomasłowego z
pirydyną (mało że zjełczały to i zaszczany...)
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-13 07:46:06
Temat: Re: Aromaty do ciast
"Dariusz K. Ladziak" wrote:
> A dalej - zależy, naturalny zapach migdałów bierze sie ze związkow
> cyjanowodoru,
... czyli - jak kto woli - kwasu pruskiego
mniam, same pyszności :))
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-13 12:12:41
Temat: Re: Aromaty do ciast
Użytkownik <p...@b...gnet.pl> napisał w wiadomości
news:65ca.0000090f.3cb6a0be@newsgate.onet.pl...
> czesc
> Od razu na wstepie pytanie za 100 pkt. :
>
> Czy ktos z Was wie moze z czego robia (jaki jest skład chemiczny) aromatów
do
> ciast??
> Za odpowiedzi, jak i wszelkie wskazowki z gory serdecznie dzieku
najbardziej typowe subst zapachowe w aroamtach:
aldehyd benzoesowy
wanilina i etylowanilina
aldehyd decylowy ( bedzie cytrusami jechalo)
izoeugenol (gozdziki)
maslan etylu (ananas)
octan izoamylu (gruszka) etc etc wszytsko to praktycznie ESTRY
czesto rozpuszczalnikiem jest etanol lub jakis olej i takie esencje sa
nazywane odpowiedniu etanolowodnymi i oleoesencjami
Pozdrawia
Sasanka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |