Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Avokado

Grupy

Szukaj w grupach

 

Avokado

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-04 13:28:14

Temat: Re: Avokado
Od: "Marek Lang" <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:7rk9pt0e1vugk6thv8v7e5esqs6b8gt2lg@4ax.com...
>
> >
> >Coz, prawdziwa meksykanska kuchnia, to zupelnie co innego niz tex-mex
ktora
> >tak bardzo wszystkim smakuje......
> >
> >M
> >
>
> znaczy ja nie jestem wszyscy, bo w zyciu w ustach nie mialam
> tex-mexa...slucham kobitki w "Texis" oraz New Mexico. Czy to
> wystarcza jako substytut Tex-Mexa??

Tex-mex jako okresenie pseudo meksykanskiego jedzenia jakie np. mielismy
kiedys mozliwosc jesc w Tacobel. Jako przyklad - prawdziwe meksykanskie
burito, czy enchiladas - paskudztwo nie do zjedzenia, te zaadaptowane na
potrzeby "bialego" podniebienia - pysznosci. Nie wiem czy w Stanach uzywaja
tego okresenia....

M


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-04 16:09:30

Temat: Re: Avokado
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik fghfgh <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
>
>
> Krysia Thompson wrote:
>
> >
> > a avocado, gdzie do dziury po pestce wrucasz majonezu
> > doprawionego na ostro na dowolny sposob , z pokrojonym drobno
> > pomidorkiem tez zjadlas?
> > A guacomole?
>
> Mialam za malo odpowiedniego produktu..wiesz 2 avokado na iles sposobów-
> i tak sie musialam ograniczac z iloscia :))
> Za to mialam salatke meksykanska baaaaaaaaardzo ostra ( chyba
> przesadzilam z ta papryka hihihi ), salatke na slodko z bananem sliwkami
> nektarynka i avokado,

Ta sałatka mnie zainteresowała. Moge prosic o szczegóły?

Wkn :-))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-04 18:49:56

Temat: Re: Avokado
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Rozgniatam avocado widelcem.
Dodaje tez czosnek i cytryne (avokado nie czernie)

--
Niesz !
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le message :
d...@4...com...
> On Tue, 04 Sep 2001 14:50:26 +0200, fghfgh <a...@p...onet.pl>
> wrote:
>
> >
> >
> >Marek Lang wrote:
> >
> >>
> >> Guacamole to wlasnie meksykanski wynalazek. Tyle, ze nie kazdemu
smakuje....
> >> co powiesz na kurczaka w sosie mole (czekoladowym...)
> >>
> >> M
> >
> >Mnie smakowalo-ale masz racje, ze nie kazdemu bo moja mama po
> >wyprobowaniu roznosci wczorajszych wlasnie meksykanskie zostawila i
> >stwerdzila,ze za ostre jak dla niej.
> >Co powiem? Chetnie sprobuje -akurat uwielbiam probowac wszystko co nowe,
> >a zestawienie miesa z czyms slodkim akurat zawsze mi lezalo. Namietnie
> >zreszta stosuje borówki, musy gruszkowe, jablkowe, sliwkowe do mies.
> >Byl ostatnio przepis ? szczerze powiem, ze nie chce mi sie grzebac w
> >archiwum...mea culpa :))))
> >agi
>
> do tego guacomole dodac jeszcze swiezej kolendry jak jest i
> papryke (nie tylko chile), zmiksowac ale nie na zupelna maziuge
> ipaste.
>
> zrobilam kiedys-kiedys wolowine (stad to kiedys-kiedys...) w
> sosie czekoladowym i wlasciwie nikomu nie
> smakowala...inetensywnosc smaku czekoladowego )ktory istnieje w
> takich gorzkich zcekoladach, ktore maja 60 - 70% ziarna kakao)
> jakos sie nie godzil z mieskiem, sama czekoladowa slodkosc, z
> sola i przyprawami w sumie wzbogacila sos w ciekawy sposob, ale
> jednak...
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-04 19:43:59

Temat: Re: Avokado
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora




Użytkownik "fghfgh" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3B94C8C6.F64F90F9@poczta.onet.pl...
> Za to mialam salatke meksykanska baaaaaaaaardzo ostra ( chyba
> przesadzilam z ta papryka hihihi )

Hejka;-)))

Co bylo w tej salatce, moj maz uwielbia ostre rzeczy;-)

Pozdrawiam mrzawkowo;-)))

Kaliope

--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-04 19:49:44

Temat: Re: Avokado
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora




Użytkownik "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> napisał w wiadomości
news:9n3b91$59a$1@news.tpi.pl...
>
> Pozdrawiam mrzawkowo;-)))

Hejka;-)

Widze, ze mi descz uderzyl do glowy, oczywiscie mialo byc mżawkowo;-))))
Hmmm nastepnym razem bedziesz deszczowo, moze nie zrobie bledu;-))))
Pozdrawiam jeszcze serdeczniej;-)))

Kaliope

--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-04 20:37:11

Temat: Re: Avokado
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Nie boj sie. Jak mi Jerzy dal po nosie i moja wlasna siostre-blizniczke
przede mna bronil, to ja juz nawet przestalam zauwazac

(ta okropna ortografie, ktora hanbe i wstyd przynosi Polakim, Narodowi i
Imieniu Polski na swiecie)
(no i, oczywiscie, Sloniowi Trabalskiemu)

--
Niesz ! (Kubus Puchatek)
Kaliope <k...@p...krakow.pl> a écrit dans le message :
9n3bjj$7in$...@n...tpi.pl...
>
>
>
> Użytkownik "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> napisał w wiadomości
> news:9n3b91$59a$1@news.tpi.pl...
> >
> > Pozdrawiam mrzawkowo;-)))
>
> Hejka;-)
>
> Widze, ze mi descz uderzyl do glowy, oczywiscie mialo byc mżawkowo;-))))
> Hmmm nastepnym razem bedziesz deszczowo, moze nie zrobie bledu;-))))
> Pozdrawiam jeszcze serdeczniej;-)))
>
> Kaliope
>
> --
> Barbara Łączna
> k...@p...krakow.pl
> ICQ 73558372
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-04 21:14:24

Temat: Re: Avokado
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



"Ewa (siostra Ani) N." wrote:

[wycialem, bo nie zwiazane]

Netykieta, dziewczynko

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-04 21:46:07

Temat: Re: Avokado
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

a czym ja znowu (niewinna!), zgrzeszylam ?

--
Niesz !
Ewa (siostra Ani) N. <n...@p...com> a écrit dans le message :
wPal7.286$m...@t...easynet.fr...
> Nie boj sie. Jak mi Jerzy dal po nosie i moja wlasna siostre-blizniczke
> przede mna bronil, to ja juz nawet przestalam zauwazac
>
> (ta okropna ortografie, ktora hanbe i wstyd przynosi Polakim, Narodowi i
> Imieniu Polski na swiecie)
> (no i, oczywiscie, Sloniowi Trabalskiemu)
>
> --
> Niesz ! (Kubus Puchatek)
> Kaliope <k...@p...krakow.pl> a écrit dans le message :
> 9n3bjj$7in$...@n...tpi.pl...
> >
> >
> >
> > Użytkownik "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> napisał w wiadomości
> > news:9n3b91$59a$1@news.tpi.pl...
> > >
> > > Pozdrawiam mrzawkowo;-)))
> >
> > Hejka;-)
> >
> > Widze, ze mi descz uderzyl do glowy, oczywiscie mialo byc mżawkowo;-))))
> > Hmmm nastepnym razem bedziesz deszczowo, moze nie zrobie bledu;-))))
> > Pozdrawiam jeszcze serdeczniej;-)))
> >
> > Kaliope
> >
> > --
> > Barbara Łączna
> > k...@p...krakow.pl
> > ICQ 73558372
> >
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-05 07:43:36

Temat: Re: Avokado
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de> szukaj wiadomości tego autora


"Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> schrieb im Newsbeitrag
news:cf9l7.273$mg1.9132@tengri.easynet.fr...
> Rozgniatam avocado widelcem.
> Dodaje tez czosnek i cytryne (avokado nie czernie)
>
Wlasnie! To ma byc pasta na chleb a nie ciapa. Widelcem! Co to mechanizacja
rolnictwa, zeby awokado kosiarka rotacyjna traktowac?! Ja to robie tak: Na dwa
awokado, biore jeden twrdy pomidor taki ponad 100 g, 1 mala cebule, 1 zielona
papryczke chili (albo dwie polowki, czerwona i zielona), zabek czosnku, peczek
pietruszki i lyzke soku z cytryny, sol i czarny pieprz. Sparzonego goraca woda
pomidora obieram ze skorki i kroje wdrobna kostke. Papryczke oczyszczam z gniazd
nasiennych i kroje jak najdtrobniej. Podobnie cebule i czosnek. Te ostatnie
szkle na patelni i odstawiam do ostygniecia. W miedzyczasie myje i siekam
pietruszke. Potem kroje awokado, ostra lyzka wybieram miaz i widelcem rozgniatam
skrapiajac sokiem z cytryny. Potem mieszam wszystkie skladniki sole i pieprze.
Guacamole przygotowuje zawsze w ostatniej chwili. Raz wyszla cytryna, posypalem
witamina C w proszku. Tez bylo dobre i chyba dluzej zachowalo barwe.

Irek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-05 09:49:54

Temat: Re: Avokado
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> > Rozgniatam avocado widelcem.
> > Dodaje tez czosnek i cytryne (avokado nie czernie)
> >
> Wlasnie! To ma byc pasta na chleb a nie ciapa. Widelcem! Co to mechanizacja
> rolnictwa, zeby awokado kosiarka rotacyjna traktowac?! Ja to robie tak: Na dwa
> awokado, biore jeden twrdy pomidor taki ponad 100 g, 1 mala cebule, 1 zielona
> papryczke chili (albo dwie polowki, czerwona i zielona), zabek czosnku, peczek
> pietruszki i lyzke soku z cytryny, sol i czarny pieprz. Sparzonego goraca woda
> pomidora obieram ze skorki i kroje wdrobna kostke. Papryczke oczyszczam z gniazd
> nasiennych i kroje jak najdtrobniej. Podobnie cebule i czosnek. Te ostatnie
> szkle na patelni i odstawiam do ostygniecia. W miedzyczasie myje i siekam
> pietruszke. Potem kroje awokado, ostra lyzka wybieram miaz i widelcem rozgniatam
> skrapiajac sokiem z cytryny. Potem mieszam wszystkie skladniki sole i pieprze.
> Guacamole przygotowuje zawsze w ostatniej chwili. Raz wyszla cytryna, posypalem
> witamina C w proszku. Tez bylo dobre i chyba dluzej zachowalo barwe.


o właśnie, już też chciałem opieprzyć, osolić i do smaku octem
potraktować. Przecież w mikserze się keczup z tego zrobi.
Do meritum: ja dodaję jeszcze trochę octu balsamico. No i pestek nie
wyrzucać, tylko włożyć do guacamole. Witaminy C wtedy nie potrzeba.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

schab w galerecie
Obiecany piernik
araby na zyczenie Gosi - HUMUS
wkupne rympala
Gofry - ratunku!!!!!!!!!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »