Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.ipartners.pl!newsrouter.chello.at!new
sfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu
-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Avokado
Date: Wed, 05 Sep 2001 11:49:54 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 24
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <3...@p...onet.pl>
<6...@4...com>
<3...@p...onet.pl> <9n2hlb$pgb$1@news2.ipartners.pl>
<3...@p...onet.pl> <9n2i8s$pu4$1@news2.ipartners.pl>
<3...@p...onet.pl>
<d...@4...com>
<cf9l7.273$mg1.9132@tengri.easynet.fr>
<9n4m1g$vio$03$3@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 999683325 5620486 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:66089
Ukryj nagłówki
> > Rozgniatam avocado widelcem.
> > Dodaje tez czosnek i cytryne (avokado nie czernie)
> >
> Wlasnie! To ma byc pasta na chleb a nie ciapa. Widelcem! Co to mechanizacja
> rolnictwa, zeby awokado kosiarka rotacyjna traktowac?! Ja to robie tak: Na dwa
> awokado, biore jeden twrdy pomidor taki ponad 100 g, 1 mala cebule, 1 zielona
> papryczke chili (albo dwie polowki, czerwona i zielona), zabek czosnku, peczek
> pietruszki i lyzke soku z cytryny, sol i czarny pieprz. Sparzonego goraca woda
> pomidora obieram ze skorki i kroje wdrobna kostke. Papryczke oczyszczam z gniazd
> nasiennych i kroje jak najdtrobniej. Podobnie cebule i czosnek. Te ostatnie
> szkle na patelni i odstawiam do ostygniecia. W miedzyczasie myje i siekam
> pietruszke. Potem kroje awokado, ostra lyzka wybieram miaz i widelcem rozgniatam
> skrapiajac sokiem z cytryny. Potem mieszam wszystkie skladniki sole i pieprze.
> Guacamole przygotowuje zawsze w ostatniej chwili. Raz wyszla cytryna, posypalem
> witamina C w proszku. Tez bylo dobre i chyba dluzej zachowalo barwe.
o właśnie, już też chciałem opieprzyć, osolić i do smaku octem
potraktować. Przecież w mikserze się keczup z tego zrobi.
Do meritum: ja dodaję jeszcze trochę octu balsamico. No i pestek nie
wyrzucać, tylko włożyć do guacamole. Witaminy C wtedy nie potrzeba.
Waldek
|