Data: 2001-09-05 09:49:54
Temat: Re: Avokado
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Rozgniatam avocado widelcem.
> > Dodaje tez czosnek i cytryne (avokado nie czernie)
> >
> Wlasnie! To ma byc pasta na chleb a nie ciapa. Widelcem! Co to mechanizacja
> rolnictwa, zeby awokado kosiarka rotacyjna traktowac?! Ja to robie tak: Na dwa
> awokado, biore jeden twrdy pomidor taki ponad 100 g, 1 mala cebule, 1 zielona
> papryczke chili (albo dwie polowki, czerwona i zielona), zabek czosnku, peczek
> pietruszki i lyzke soku z cytryny, sol i czarny pieprz. Sparzonego goraca woda
> pomidora obieram ze skorki i kroje wdrobna kostke. Papryczke oczyszczam z gniazd
> nasiennych i kroje jak najdtrobniej. Podobnie cebule i czosnek. Te ostatnie
> szkle na patelni i odstawiam do ostygniecia. W miedzyczasie myje i siekam
> pietruszke. Potem kroje awokado, ostra lyzka wybieram miaz i widelcem rozgniatam
> skrapiajac sokiem z cytryny. Potem mieszam wszystkie skladniki sole i pieprze.
> Guacamole przygotowuje zawsze w ostatniej chwili. Raz wyszla cytryna, posypalem
> witamina C w proszku. Tez bylo dobre i chyba dluzej zachowalo barwe.
o właśnie, już też chciałem opieprzyć, osolić i do smaku octem
potraktować. Przecież w mikserze się keczup z tego zrobi.
Do meritum: ja dodaję jeszcze trochę octu balsamico. No i pestek nie
wyrzucać, tylko włożyć do guacamole. Witaminy C wtedy nie potrzeba.
Waldek
|