Data: 2001-09-05 07:43:36
Temat: Re: Avokado
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> schrieb im Newsbeitrag
news:cf9l7.273$mg1.9132@tengri.easynet.fr...
> Rozgniatam avocado widelcem.
> Dodaje tez czosnek i cytryne (avokado nie czernie)
>
Wlasnie! To ma byc pasta na chleb a nie ciapa. Widelcem! Co to mechanizacja
rolnictwa, zeby awokado kosiarka rotacyjna traktowac?! Ja to robie tak: Na dwa
awokado, biore jeden twrdy pomidor taki ponad 100 g, 1 mala cebule, 1 zielona
papryczke chili (albo dwie polowki, czerwona i zielona), zabek czosnku, peczek
pietruszki i lyzke soku z cytryny, sol i czarny pieprz. Sparzonego goraca woda
pomidora obieram ze skorki i kroje wdrobna kostke. Papryczke oczyszczam z gniazd
nasiennych i kroje jak najdtrobniej. Podobnie cebule i czosnek. Te ostatnie
szkle na patelni i odstawiam do ostygniecia. W miedzyczasie myje i siekam
pietruszke. Potem kroje awokado, ostra lyzka wybieram miaz i widelcem rozgniatam
skrapiajac sokiem z cytryny. Potem mieszam wszystkie skladniki sole i pieprze.
Guacamole przygotowuje zawsze w ostatniej chwili. Raz wyszla cytryna, posypalem
witamina C w proszku. Tez bylo dobre i chyba dluzej zachowalo barwe.
Irek
|