| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-14 19:32:43
Temat: BARSZCZ UKRAINSKI Z BAKLAZANEMUgotować wywar na kościach. Do wywaru dodać siekaną kapustę, zagotować,
dodać ziemniaki i bakłażan pokrojone w kostkę i pogotowac 10-15 min. Buraki
posiekać na słomkę, poddusić na oleju z przecierem lub koncentratem
pomidorowym, pod koniec dodać kwas z kiszonych buraków (można zakwasić
octem). Wlać do wywaru, dodać posiekaną w słomkę paprykę i pomidory
pokrojone na cząstki, zeszklone na patelni w oleju marchew pietruszkę i
cebulę. Dodać cukier, sól, pieprz (ja daję w ziarnie, także ziele
angielskie) i liść laurowy.
Na talerz do barszczu łyżkę dobrej śmietany, posiekaną zieleń pietruszki i
koperku.
Proporcje na cztery osoby
Buraki - 20dag
Ziemniaki - 20dag
Bakłażan - 10dag
Kapusta biała - 15dag
Papryka słodka - 5dag
Pomidory - 10dag
Koncentrat - słoiczek lub puszka
Pietruszka, marchewka, cebula - po jednej szt.
Olej
Cukier - 1 łyżeczka od herbaty
Kwas buraczany - 1 szklanka lub ocet do smaku
Śmietana - cztery łyżki
Woda - 2 litry
Przyprawy - do smaku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-14 20:08:36
Temat: Re: BARSZCZ UKRAINSKI Z BAKLAZANEMPanslavista napisał(a):
> Bakłażan - 10dag
Witam Panie Jerzy,
to chyba nie z baklazanem ale kawalkiem tegoz...
10 deko tylko ???
ale przepis ciekawy...
dzis wrocilem z nad morza po drodze kurkujac...
dzis kurki w smietanie beda na kolacje z wedzonym boczkiem...
pozdrawiam
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-14 20:16:02
Temat: Re: BARSZCZ UKRAINSKI Z BAKLAZANEM
"Marsjasz" <d...@w...pl> wrote in message
news:ebqlcp$e6r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>> Bakłażan - 10dag
>
>
> Witam Panie Jerzy,
> to chyba nie z baklazanem ale kawalkiem tegoz...
> 10 deko tylko ???
> ale przepis ciekawy...
> dzis wrocilem z nad morza po drodze kurkujac...
> dzis kurki w smietanie beda na kolacje z wedzonym boczkiem...
> pozdrawiam
> Mars
Witam!
Chcesz miec dobre jedzenie to kupuj młode cukinie, kabaczki, patisony,
bakłażany, lagenarie...
W latach pięćdziesiątych jadłem dżem zrobiony z oberżyny - fantastyczny -
później zniknął, nie wiem jak był zrobiony - czerwony i transparentny... Nie
spotkałem później tak dobrego.
Ani marmolady wieloowocowej, twardej, sprzedawanej na wagę ze skrzyneczek
drewnianych...
Pozdrowienia dla małżonki!
Eugeniusz Jerzy Stanisław Mikulski hr. Sas
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-14 22:27:13
Temat: Re: BARSZCZ UKRAINSKI Z BAKLAZANEMUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ebqlr2$fml$1@nemesis.news.tpi.pl...
> W latach pięćdziesiątych jadłem dżem
Ludzie tyle nie żyją. ;-)
I.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-14 22:31:32
Temat: Re: BARSZCZ UKRAINSKI Z BAKLAZANEMMarchewka napisał(a):
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl>
>> W latach pięćdziesiątych jadłem dżem
>
> Ludzie tyle nie żyją. ;-)
> I.
To siem jeszcze okaże.
;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-15 06:44:30
Temat: Re: BARSZCZ UKRAINSKI Z BAKLAZANEM> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ebqlr2$fml$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > W latach pięćdziesiątych jadłem dżem
>
> Ludzie tyle nie żyją. ;-)
> I.
No on to ewenement a niedawno sie chwalil ze jego zonata kochanka dzidziusia
ma miec,hehehe.Nie moze sie zdecydowac ile ma lat,no chyba ze ta kobieta
gustuje w dziadkach po 90 :-))))
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-15 10:07:33
Temat: Re: BARSZCZ UKRAINSKI Z BAKLAZANEMUżytkownik "Frederico" napisał:
> > > W latach pięćdziesiątych jadłem dżem
> > Ludzie tyle nie żyją. ;-)
> No on to ewenement a niedawno sie chwalil ze jego zonata kochanka
> dzidziusia ma miec,hehehe.Nie moze sie zdecydowac ile ma lat,no
> chyba ze ta kobieta gustuje w dziadkach po 90 :-))))
Liczenie powyżej 30 bez kalkulatora niektórym sprawia duży problem :>
Nie wspominając już o oddzielaniu spacją wyrazów po znakach
przestankowych.
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18 - na liczniku 69 (a jakże) tysięcy:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-15 12:41:26
Temat: Re: BARSZCZ UKRAINSKI Z BAKLAZANEM
"Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
news:ebs6hv$pul$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Frederico" napisał:
>
>> > > W latach pięćdziesiątych jadłem dżem
>> > Ludzie tyle nie żyją. ;-)
>> No on to ewenement a niedawno sie chwalil ze jego zonata kochanka
>> dzidziusia ma miec,hehehe.Nie moze sie zdecydowac ile ma lat,no
>> chyba ze ta kobieta gustuje w dziadkach po 90 :-))))
>
> Liczenie powyżej 30 bez kalkulatora niektórym sprawia duży problem :>
> Nie wspominając już o oddzielaniu spacją wyrazów po znakach
> przestankowych.
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
>
> Dozwolone od lat 18 - na liczniku 69 (a jakże) tysięcy:
> http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
Witaj Aicha!
Zabawne te cieniasy - powiem im słowa piosenki śpiewanej przez Krawczyka i
Smolenia - "ich to też czeka". Ale bez mojej wiedzy, dystansu do
wszystkiego, który sam ustanawiam, żywotności, dowcipu, a na dodatek mogą
nie dożyć moich lat - szkodniki żyją krócej...
Pozdrowienia!
Panslavista
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-15 12:56:49
Temat: Re: BARSZCZ UKRAINSKI Z BAKLAZANEMPanslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> Zabawne te cieniasy = szkodniki żyją krócej...
>
> Pozdrowienia!
> Panslavista
>
>
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-15 12:58:05
Temat: Re: BARSZCZ UKRAINSKI Z BAKLAZANEM
Użytkownik "Marchewka" <M...@b...pl> napisał w
wiadomości
>> W latach pięćdziesiątych jadłem dżem
>
> Ludzie tyle nie żyją. ;-)
Dżemojady żyją.
TOZio
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |