| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-21 19:31:19
Temat: BIGOS STAROPOLSKIprosze o przepisy na pyszny bigos staropolski.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-21 19:35:22
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKIIn article <ecd1q8$4d4$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"darkblue" <n...@n...pl> wrote:
> prosze o przepisy na pyszny bigos staropolski.
Posiekane kwasne jablka, posiekana cebule i nieco drobnych rodzynek
smazymy na masle, gdy miekkie obsypujemy maka, mieszajac zalewamy kwasna
smietana, dodajemy szklanke wina, troche dobrego octu i troche cukru.
Gotujemy dodajac suchego bulionu [chodzi tu o taki koncentrat miesny,
jaki przygotowywalo sie kiedys w duzych gospodarstwach, W.L.], a jesli
zbyt zgestnieje, to dolewamy zwyklego bulionu.
Pieczen z sarny lub zajaca kroimy w kostke dodajemy do bigosu. Solimy i
pieprzymy, dodajemy kilka surowych zoltek rozbitych z dodatkiem wody lub
bulionu, mieszamy.
Bigos wyklada sie na polmiski, wyrownuje po wierzchu, garniruje
korniszonami, oliwkami, szyjkami rakowymi, marynowanymi borowikami,
zapieka przez kwadrans w goracym piecu.
W?adys?aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-21 23:00:24
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKIWladyslaw Los wrote:
> Posiekane kwasne jablka...
>
>
> W?adys?aw
===
Dorzuć jeszcze proporcje, bo wyobraźni mi nie starcza. Czy to ma być mięsiwo
oblepione marmeladą, czy raczej mus jabłczany z wtrąconymi kawałkami mięsa?
Robiłeś to kiedyś (wrażenia?), czy tylko cytujesz?
waldek
ps Chyba rozsypało ci się kodowanie.
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-21 23:47:24
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Le mardi 22 aout 2006 ŕ 01:00:24, dans <ecde17$422$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez :
> Wladyslaw Los wrote:
>> Posiekane kwasne jablka...
> Dorzuć jeszcze proporcje, bo wyobraźni mi nie starcza. Czy to ma być mięsiwo
> oblepione marmeladą, czy raczej mus jabłczany z wtrąconymi kawałkami mięsa?
Miesa w proporcji do jablek jest tyle na ile gospodarstwo stac... i
tyle.
> Robiłeś to kiedyś (wrażenia?), czy tylko cytujesz?
WL nie podaje przepisow nie sprawdzonych (albo malo ta grupe
czytujesz)
> ps Chyba rozsypało ci się kodowanie.
Jest "Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2", czyzby cos bylo
nie tak ?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-22 04:39:27
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKIIn article <ecde17$422$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> > Posiekane kwasne jablka...
> >
> >
> > W?adys?aw
> ===
> Dorzuć jeszcze proporcje, bo wyobraźni mi nie starcza. Czy to ma być mięsiwo
> oblepione marmeladą, czy raczej mus jabłczany z wtrąconymi kawałkami mięsa?
>
> Robiłeś to kiedyś (wrażenia?), czy tylko cytujesz?
Cytuję, oczywiście.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-22 04:56:11
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKIIn article <w...@n...gazeta.pl>,
Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
> In article <ecde17$422$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
> wrote:
>
> > Wladyslaw Los wrote:
> >
> > > Posiekane kwasne jablka...
> > >
> > >
> > > W?adys?aw
> > ===
> > Dorzuć jeszcze proporcje, bo wyobraźni mi nie starcza. Czy to ma być mięsiwo
> > oblepione marmeladą, czy raczej mus jabłczany z wtrąconymi kawałkami mięsa?
> >
> > Robiłeś to kiedyś (wrażenia?), czy tylko cytujesz?
>
> Cytuję, oczywiście.
Może będzie bardziej jasne jak podam jeszcze inny przepis -- tym razem z
Ćwierczakiewiczowej:
Utrzec czerstwego razowego chleba i zasmazyc go na masle, rozprowadzic
gotowanym bulionem do gestosci zupy. Pieczen cieleca lub wolowa
pokrajac w kostke, zagotowac w bulionie z chlebem, dodac kilka kwasnych
jablek, obranych i pokrajanych w cwiartki albo ugotowanych suszonych
sliwek bez pestek, razem z plynem w ktorym sie gotowaly, dodac lyzeczke
cukru i dobrego winnego octu do smaku.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-22 05:04:35
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-06D28E.06561122082006@news.gazeta.pl...
> In article <w...@n...gazeta.pl>,
> Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
>
>> In article <ecde17$422$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
>> wrote:
>>
>> > Wladyslaw Los wrote:
>> >
>> > > Posiekane kwasne jablka...
>> > >
>> > >
>> > > W?adys?aw
>> > ===
>> > Dorzuć jeszcze proporcje, bo wyobraźni mi nie starcza. Czy to ma być
>> > mięsiwo
>> > oblepione marmeladą, czy raczej mus jabłczany z wtrąconymi kawałkami
>> > mięsa?
>> >
>> > Robiłeś to kiedyś (wrażenia?), czy tylko cytujesz?
>>
>> Cytuję, oczywiście.
>
> Może będzie bardziej jasne jak podam jeszcze inny przepis -- tym razem z
> Ćwierczakiewiczowej:
>
>
> Utrzec czerstwego razowego chleba i zasmazyc go na masle, rozprowadzic
> gotowanym bulionem do gestosci zupy. Pieczen cieleca lub wolowa
> pokrajac w kostke, zagotowac w bulionie z chlebem, dodac kilka kwasnych
> jablek, obranych i pokrajanych w cwiartki albo ugotowanych suszonych
> sliwek bez pestek, razem z plynem w ktorym sie gotowaly, dodac lyzeczke
> cukru i dobrego winnego octu do smaku.
>
> Władysław
Bo bigos oznaczał dawniej wszystko posiekane - nawet szablami wrogów
bigosowano.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-22 05:06:09
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKIIn article <ece3e4$9ii$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>
> Bo bigos oznaczał dawniej wszystko posiekane - nawet szablami wrogów
> bigosowano.
Ta dużo Sienkiewicza się naczytałeś.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-22 05:11:21
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-AD2EA3.07060922082006@news.gazeta.pl...
> In article <ece3e4$9ii$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>
>
>>
>> Bo bigos oznaczał dawniej wszystko posiekane - nawet szablami wrogów
>> bigosowano.
>
> Ta dużo Sienkiewicza się naczytałeś.
>
> Władysław
Polskie leczo w latach 70 nazywano bigosem z kabaczków...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-22 05:27:50
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ece3mm$i96$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>> Bo bigos oznaczał dawniej wszystko posiekane - nawet szablami wrogów
>>> bigosowano.
>>
>> Ta dużo Sienkiewicza się naczytałeś.
>>
>> Władysław
>
> Polskie leczo w latach 70 nazywano bigosem z kabaczków...
Ze "Słownika Języka Polskiego" Lindego (pominę niemieckie terminy)
- potrawa z posiekanego mięsiwa
- bigos hultajski - z różnych mięsiw z kapustą
- bigos to, wczorajsza potrawa
- nieświeża rzecz; ponieważ i resztki zdają się na bigos
- rzeź, siekanina
- nawet starce zgrzybiałe, baby, śpitalne kaliki, rąbali Tatarzy na bigosy
drobne
- podnosząc nogę ogier jak wilka grzmotnie, w paszczy narobił bigosu
- bigos, zamieszanie, mieszanina, zamęt
- będzie bigos jak nowy z odszczepieństwa tego
- teraz takie bigosy, takie mieszaniny, że mi się od kłopotu aż kurzy z
czupryny
- narobić bigosu, nawarzyć piwa, nabawić siebie i drugich kłopotu
- gdyby nie generał, byłby narobił bigosu
Jest jeszcze sporo na temat bigosu u Doroszewskiego.
Czyli to, co jest obecnie uważane jest za bigos to, de facto, jest bigos
hultajski w wariantach...
Mój bigos jada się łyżką, mojej żony - widelcem.
Mój bardziej mi smakuje - gdy ona ugotuje migiem brakuje rzadkiego...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |