Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia BIGOS STAROPOLSKI

Grupy

Szukaj w grupach

 

BIGOS STAROPOLSKI

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 25


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-08-21 19:31:19

Temat: BIGOS STAROPOLSKI
Od: "darkblue" <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

prosze o przepisy na pyszny bigos staropolski.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-08-21 19:35:22

Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ecd1q8$4d4$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"darkblue" <n...@n...pl> wrote:

> prosze o przepisy na pyszny bigos staropolski.

Posiekane kwasne jablka, posiekana cebule i nieco drobnych rodzynek
smazymy na masle, gdy miekkie obsypujemy maka, mieszajac zalewamy kwasna
smietana, dodajemy szklanke wina, troche dobrego octu i troche cukru.
Gotujemy dodajac suchego bulionu [chodzi tu o taki koncentrat miesny,
jaki przygotowywalo sie kiedys w duzych gospodarstwach, W.L.], a jesli
zbyt zgestnieje, to dolewamy zwyklego bulionu.
Pieczen z sarny lub zajaca kroimy w kostke dodajemy do bigosu. Solimy i
pieprzymy, dodajemy kilka surowych zoltek rozbitych z dodatkiem wody lub
bulionu, mieszamy.
Bigos wyklada sie na polmiski, wyrownuje po wierzchu, garniruje
korniszonami, oliwkami, szyjkami rakowymi, marynowanymi borowikami,
zapieka przez kwadrans w goracym piecu.

W?adys?aw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-08-21 23:00:24

Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

> Posiekane kwasne jablka...
>
>
> W?adys?aw
===
Dorzuć jeszcze proporcje, bo wyobraźni mi nie starcza. Czy to ma być mięsiwo
oblepione marmeladą, czy raczej mus jabłczany z wtrąconymi kawałkami mięsa?

Robiłeś to kiedyś (wrażenia?), czy tylko cytujesz?

waldek

ps Chyba rozsypało ci się kodowanie.
===




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-08-21 23:47:24

Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 22 aout 2006 ŕ 01:00:24, dans <ecde17$422$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez :

> Wladyslaw Los wrote:

>> Posiekane kwasne jablka...

> Dorzuć jeszcze proporcje, bo wyobraźni mi nie starcza. Czy to ma być mięsiwo
> oblepione marmeladą, czy raczej mus jabłczany z wtrąconymi kawałkami mięsa?

Miesa w proporcji do jablek jest tyle na ile gospodarstwo stac... i
tyle.

> Robiłeś to kiedyś (wrażenia?), czy tylko cytujesz?


WL nie podaje przepisow nie sprawdzonych (albo malo ta grupe
czytujesz)

> ps Chyba rozsypało ci się kodowanie.

Jest "Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2", czyzby cos bylo
nie tak ?

Ewcia




--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-08-22 04:39:27

Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ecde17$422$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
>
> > Posiekane kwasne jablka...
> >
> >
> > W?adys?aw
> ===
> Dorzuć jeszcze proporcje, bo wyobraźni mi nie starcza. Czy to ma być mięsiwo
> oblepione marmeladą, czy raczej mus jabłczany z wtrąconymi kawałkami mięsa?
>
> Robiłeś to kiedyś (wrażenia?), czy tylko cytujesz?

Cytuję, oczywiście.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-08-22 04:56:11

Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <w...@n...gazeta.pl>,
Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:

> In article <ecde17$422$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
> wrote:
>
> > Wladyslaw Los wrote:
> >
> > > Posiekane kwasne jablka...
> > >
> > >
> > > W?adys?aw
> > ===
> > Dorzuć jeszcze proporcje, bo wyobraźni mi nie starcza. Czy to ma być mięsiwo
> > oblepione marmeladą, czy raczej mus jabłczany z wtrąconymi kawałkami mięsa?
> >
> > Robiłeś to kiedyś (wrażenia?), czy tylko cytujesz?
>
> Cytuję, oczywiście.

Może będzie bardziej jasne jak podam jeszcze inny przepis -- tym razem z
Ćwierczakiewiczowej:


Utrzec czerstwego razowego chleba i zasmazyc go na masle, rozprowadzic
gotowanym bulionem do gestosci zupy.  Pieczen cieleca lub wolowa
pokrajac w kostke, zagotowac w bulionie z chlebem, dodac kilka kwasnych
jablek, obranych i pokrajanych w cwiartki albo ugotowanych suszonych
sliwek bez pestek, razem z plynem w ktorym sie gotowaly, dodac lyzeczke
cukru i dobrego winnego octu do smaku.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-08-22 05:04:35

Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-06D28E.06561122082006@news.gazeta.pl...
> In article <w...@n...gazeta.pl>,
> Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
>
>> In article <ecde17$422$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
>> wrote:
>>
>> > Wladyslaw Los wrote:
>> >
>> > > Posiekane kwasne jablka...
>> > >
>> > >
>> > > W?adys?aw
>> > ===
>> > Dorzuć jeszcze proporcje, bo wyobraźni mi nie starcza. Czy to ma być
>> > mięsiwo
>> > oblepione marmeladą, czy raczej mus jabłczany z wtrąconymi kawałkami
>> > mięsa?
>> >
>> > Robiłeś to kiedyś (wrażenia?), czy tylko cytujesz?
>>
>> Cytuję, oczywiście.
>
> Może będzie bardziej jasne jak podam jeszcze inny przepis -- tym razem z
> Ćwierczakiewiczowej:
>
>
> Utrzec czerstwego razowego chleba i zasmazyc go na masle, rozprowadzic
> gotowanym bulionem do gestosci zupy. Pieczen cieleca lub wolowa
> pokrajac w kostke, zagotowac w bulionie z chlebem, dodac kilka kwasnych
> jablek, obranych i pokrajanych w cwiartki albo ugotowanych suszonych
> sliwek bez pestek, razem z plynem w ktorym sie gotowaly, dodac lyzeczke
> cukru i dobrego winnego octu do smaku.
>
> Władysław

Bo bigos oznaczał dawniej wszystko posiekane - nawet szablami wrogów
bigosowano.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-08-22 05:06:09

Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ece3e4$9ii$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:


>
> Bo bigos oznaczał dawniej wszystko posiekane - nawet szablami wrogów
> bigosowano.

Ta dużo Sienkiewicza się naczytałeś.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-08-22 05:11:21

Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-AD2EA3.07060922082006@news.gazeta.pl...
> In article <ece3e4$9ii$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>
>
>>
>> Bo bigos oznaczał dawniej wszystko posiekane - nawet szablami wrogów
>> bigosowano.
>
> Ta dużo Sienkiewicza się naczytałeś.
>
> Władysław

Polskie leczo w latach 70 nazywano bigosem z kabaczków...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-08-22 05:27:50

Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ece3mm$i96$1@atlantis.news.tpi.pl...

>>> Bo bigos oznaczał dawniej wszystko posiekane - nawet szablami wrogów
>>> bigosowano.
>>
>> Ta dużo Sienkiewicza się naczytałeś.
>>
>> Władysław
>
> Polskie leczo w latach 70 nazywano bigosem z kabaczków...

Ze "Słownika Języka Polskiego" Lindego (pominę niemieckie terminy)
- potrawa z posiekanego mięsiwa
- bigos hultajski - z różnych mięsiw z kapustą
- bigos to, wczorajsza potrawa
- nieświeża rzecz; ponieważ i resztki zdają się na bigos
- rzeź, siekanina
- nawet starce zgrzybiałe, baby, śpitalne kaliki, rąbali Tatarzy na bigosy
drobne
- podnosząc nogę ogier jak wilka grzmotnie, w paszczy narobił bigosu
- bigos, zamieszanie, mieszanina, zamęt
- będzie bigos jak nowy z odszczepieństwa tego
- teraz takie bigosy, takie mieszaniny, że mi się od kłopotu aż kurzy z
czupryny
- narobić bigosu, nawarzyć piwa, nabawić siebie i drugich kłopotu
- gdyby nie generał, byłby narobił bigosu

Jest jeszcze sporo na temat bigosu u Doroszewskiego.

Czyli to, co jest obecnie uważane jest za bigos to, de facto, jest bigos
hultajski w wariantach...

Mój bigos jada się łyżką, mojej żony - widelcem.
Mój bardziej mi smakuje - gdy ona ugotuje migiem brakuje rzadkiego...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sklep z przyprawami Dalekiego Wschodu
co dobrego z brzoskwiń?
"zdradziecka" sałatka ;)
WCZORAJ...
POMIDORY !!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »