Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.tpinter
net.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Date: Tue, 22 Aug 2006 07:04:35 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <ece3e4$9ii$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ecd1q8$4d4$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<ecde17$422$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abcq76.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1156223237 9810 83.6.232.76 (22 Aug 2006 05:07:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Aug 2006 05:07:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Antivirus: avast! (VPS 0634-0, 2006-08-21), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276014
Ukryj nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-06D28E.06561122082006@news.gazeta.pl...
> In article <w...@n...gazeta.pl>,
> Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
>
>> In article <ecde17$422$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
>> wrote:
>>
>> > Wladyslaw Los wrote:
>> >
>> > > Posiekane kwasne jablka...
>> > >
>> > >
>> > > W?adys?aw
>> > ===
>> > Dorzuć jeszcze proporcje, bo wyobraźni mi nie starcza. Czy to ma być
>> > mięsiwo
>> > oblepione marmeladą, czy raczej mus jabłczany z wtrąconymi kawałkami
>> > mięsa?
>> >
>> > Robiłeś to kiedyś (wrażenia?), czy tylko cytujesz?
>>
>> Cytuję, oczywiście.
>
> Może będzie bardziej jasne jak podam jeszcze inny przepis -- tym razem z
> Ćwierczakiewiczowej:
>
>
> Utrzec czerstwego razowego chleba i zasmazyc go na masle, rozprowadzic
> gotowanym bulionem do gestosci zupy. Pieczen cieleca lub wolowa
> pokrajac w kostke, zagotowac w bulionie z chlebem, dodac kilka kwasnych
> jablek, obranych i pokrajanych w cwiartki albo ugotowanych suszonych
> sliwek bez pestek, razem z plynem w ktorym sie gotowaly, dodac lyzeczke
> cukru i dobrego winnego octu do smaku.
>
> Władysław
Bo bigos oznaczał dawniej wszystko posiekane - nawet szablami wrogów
bigosowano.
|