Data: 2006-08-22 05:43:16
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-52D6C6.07314722082006@news.gazeta.pl...
> In article <ece4li$l29$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>
>> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
>> news:ece3mm$i96$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> >>> Bo bigos oznaczał dawniej wszystko posiekane - nawet szablami wrogów
>> >>> bigosowano.
>> >>
>> >> Ta dużo Sienkiewicza się naczytałeś.
>> >>
>> >> Władysław
>> >
>> > Polskie leczo w latach 70 nazywano bigosem z kabaczków...
>>
>> Ze "Słownika Języka Polskiego" Lindego (pominę niemieckie terminy)
>> - potrawa z posiekanego mięsiwa
>> - bigos hultajski - z różnych mięsiw z kapustą
>> - bigos to, wczorajsza potrawa
>> - nieświeża rzecz; ponieważ i resztki zdają się na bigos
>> - rzeź, siekanina
>> - nawet starce zgrzybiałe, baby, śpitalne kaliki, rąbali Tatarzy na
>> bigosy
>> drobne
>> - podnosząc nogę ogier jak wilka grzmotnie, w paszczy narobił bigosu
>> - bigos, zamieszanie, mieszanina, zamęt
>> - będzie bigos jak nowy z odszczepieństwa tego
>> - teraz takie bigosy, takie mieszaniny, że mi się od kłopotu aż kurzy z
>> czupryny
>> - narobić bigosu, nawarzyć piwa, nabawić siebie i drugich kłopotu
>> - gdyby nie generał, byłby narobił bigosu
>>
>> Jest jeszcze sporo na temat bigosu u Doroszewskiego.
>>
>> Czyli to, co jest obecnie uważane jest za bigos to, de facto, jest bigos
>> hultajski w wariantach...
>
> Raczej bigos litewski, w wariantach. A naywanie różnyych rzeczy
> siekanych "bigosem" jest wtórne, pochodzące od potrawy.
>
> Władysław
Niekoniecznie - jedni czytają bigos jako mieszaninę - inni jako siekaninę...
Może to być znacznie starsze niż sama potrawa. Chociaż ten rodzaj potrawy ja
nazywam "na winie", czyli co się nawinie - najstarszy rodzaj potrawy na
świecie, ale niekoniecznie nazywała się bigosem. Bigos z niemieckiego
"Beiguss" = sos, w/g Brücknera "Bleiguss"...
|