Data: 2006-08-22 07:50:52
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-21339C.09300022082006@news.gazeta.pl...
> In article <ece5ih$nuf$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>
>
>>
>> Niekoniecznie - jedni czytają bigos jako mieszaninę - inni jako
>> siekaninę...
>>
>> Może to być znacznie starsze niż sama potrawa. Chociaż ten rodzaj potrawy
>> ja
>> nazywam "na winie", czyli co się nawinie - najstarszy rodzaj potrawy na
>> świecie, ale niekoniecznie nazywała się bigosem. Bigos z niemieckiego
>> "Beiguss" = sos, w/g Brücknera "Bleiguss"...
>
> Etymologia słowa "bigos" nie jest jasna, a ta tradycyjna, którą
> podajesz, jest obecnie odrzucona. Współczesny słownik etymologiczny
> sugeruje, jako hipotezę, że to od wł. "bigutta" - kociołek do gotowania
> rosołu, a także galareta z zakrzepłego rosołu. "Bigos" w sensie
> "zakrzepły wywar z mięsa" notowany jest u nas podobno w 1588. W tym
> samym roku notowany jest jednak też "bigos z ribi" (jakaś zupa z ryby).
> Z 1534 r. pochodzi wzmianka o tym, że można płuca wilcze "uwarzić z
> siekawszy na bigos".
>
> Ja kiedyś podejrzewałem, że "bigos" może wywodzić się od łac. "bicoctus"
> -- "dwukrotnie gotowany", lecz nie udało mi się tego wykazać i chyba się
> jednak myliłem.
>
> Władysław
Korzystam z moich domowych źródeł...
|