Data: 2006-08-22 21:37:01
Temat: Re: BIGOS POLSKI
Od: "jandulka" <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "darkblue" napisał
(...)
> to teraz poprosze o wasze przepisy na pyszny bigosik. dla mnie pyszny
> bigosik robily nasze babcie... taki ktory sie podgotowywalo dobrych kilka
> dni przed podaniem.
>
>
Bardzo proszę. Właściwie nazywa się myśliwski, ale staropolski jest na
pewno. Przepis pochodzi ze znakomitej książki Marii Iwaszkiewicz "Gawędy o
jedzeniu", sprawdziłam go wielokrotnie. Znakomite!
Składniki
1,5 kg kapusty słodkiej
1 kg kapusty kwaszonej
po 0,5 kg mięsa wołowego chudego i wieprzowego tłustego
35 dkg kiełbasy zwyczajnej
15 dkg smalcu
5 dkg grzybów suszonych
2 garście suszonych śliwek (suszonych, nie wędzonych; mogą być tzw.
kalifornijskie)
1 cebula
pół szklanki wina czerwonego lub madery
sól, pieprz
Kapustę słodką dość cienko poszatkować, kwaśną wycisnąć, włożyć do dużego
garnka wraz z pokrojoną dużą cebulą. Obgotowane grzyby pokroić i wrzucić do
kapusty, wywar wlać również. Wrzucić posiekane śliwki bez pestek, wlać 3
szklanki przegotowanej wody i dusić, aż kapusta zmięknie. Wtedy dodać mięso
pokrojone jak na gulasz i obsmażone na smalcu oraz tłuszcz ze smażenia.
Dusić co najmniej 3 dni po 3 godziny. Pod koniec duszenia często mieszać, bo
się przypala. Trzeciego dnia przed duszeniem dodać pokrojoną w plastry i
obsmażoną kiełbasę. Na pół godziny przed podaniem wlać wino. Doprawić
pieprzem i sola do smaku.
W żadnym razie nie dodawać: baraniny, skórek boczku czy słoniny, koncentratu
pomidorowego ani mąki!
Powinien stanowić właściwie jednolitą masę, a nie zbiór składników.
Najlepszy jest, jeśli po ugotowaniu zostanie na jedną noc zamrożony - uwaga,
bo podczas odmrażania się przypala.
Za ewentualne uszkodzenia wątroby nie odpowiadam:)))
Joanna
|