Data: 2006-08-22 22:13:12
Temat: Re: BIGOS POLSKI
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
jandulka napisał(a):
> Użytkownik "darkblue" napisał
> (...)
>> to teraz poprosze o wasze przepisy na pyszny bigosik. dla mnie pyszny
>> bigosik robily nasze babcie... taki ktory sie podgotowywalo dobrych kilka
>> dni przed podaniem.
>>
>>
> Bardzo proszę. Właściwie nazywa się myśliwski, ale staropolski jest na
> pewno. Przepis pochodzi ze znakomitej książki Marii Iwaszkiewicz "Gawędy o
> jedzeniu", sprawdziłam go wielokrotnie. Znakomite!
> Składniki
> 1,5 kg kapusty słodkiej
> 1 kg kapusty kwaszonej
> po 0,5 kg mięsa wołowego chudego i wieprzowego tłustego
> 35 dkg kiełbasy zwyczajnej
> 15 dkg smalcu
> 5 dkg grzybów suszonych
> 2 garście suszonych śliwek (suszonych, nie wędzonych; mogą być tzw.
> kalifornijskie)
> 1 cebula
> pół szklanki wina czerwonego lub madery
> sól, pieprz
>
> *Kapustę słodką* dość cienko poszatkować, *kwaśną* wycisnąć, włożyć do dużego
> garnka wraz z pokrojoną dużą cebulą. Obgotowane grzyby pokroić i wrzucić do
> kapusty, wywar wlać również. Wrzucić *posiekane śliwki bez pestek*, wlać 3
> szklanki przegotowanej wody i dusić, aż kapusta zmięknie. *Wtedy dodać mięso
> pokrojone jak na gulasz* i obsmażone na smalcu oraz tłuszcz ze smażenia.
> *Dusić* co najmniej 3 dni po 3 godziny. *Pod koniec duszenia często mieszać*, bo
> się przypala. Trzeciego dnia przed duszeniem dodać pokrojoną w plastry i
> obsmażoną kiełbasę. *Na pół godziny przed podaniem wlać wino*. Doprawić
> pieprzem i sola do smaku.
> W żadnym razie nie dodawać: baraniny, *skórek boczku* czy słoniny, koncentratu
> pomidorowego ani mąki!
> Powinien stanowić *właściwie jednolitą masę*, a nie zbiór składników.
> Najlepszy jest, jeśli po ugotowaniu zostanie na jedną noc zamrożony - uwaga,
> bo podczas odmrażania się przypala.
> Za ewentualne uszkodzenia wątroby nie odpowiadam:)))
Fajny przepis.
pozdr. Jerzy
|