Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: BIGOS POLSKI
Date: Wed, 23 Aug 2006 00:13:12 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <ecfvk7$1id$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ecd1q8$4d4$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<ecfl9g$epe$1@nemesis.news.tpi.pl> <ecftdj$meb$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aaxe175.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1156284871 1613 83.6.90.175 (22 Aug 2006 22:14:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Aug 2006 22:14:31 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.5 (Windows/20060719)
In-Reply-To: <ecftdj$meb$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276108
Ukryj nagłówki
jandulka napisał(a):
> Użytkownik "darkblue" napisał
> (...)
>> to teraz poprosze o wasze przepisy na pyszny bigosik. dla mnie pyszny
>> bigosik robily nasze babcie... taki ktory sie podgotowywalo dobrych kilka
>> dni przed podaniem.
>>
>>
> Bardzo proszę. Właściwie nazywa się myśliwski, ale staropolski jest na
> pewno. Przepis pochodzi ze znakomitej książki Marii Iwaszkiewicz "Gawędy o
> jedzeniu", sprawdziłam go wielokrotnie. Znakomite!
> Składniki
> 1,5 kg kapusty słodkiej
> 1 kg kapusty kwaszonej
> po 0,5 kg mięsa wołowego chudego i wieprzowego tłustego
> 35 dkg kiełbasy zwyczajnej
> 15 dkg smalcu
> 5 dkg grzybów suszonych
> 2 garście suszonych śliwek (suszonych, nie wędzonych; mogą być tzw.
> kalifornijskie)
> 1 cebula
> pół szklanki wina czerwonego lub madery
> sól, pieprz
>
> *Kapustę słodką* dość cienko poszatkować, *kwaśną* wycisnąć, włożyć do dużego
> garnka wraz z pokrojoną dużą cebulą. Obgotowane grzyby pokroić i wrzucić do
> kapusty, wywar wlać również. Wrzucić *posiekane śliwki bez pestek*, wlać 3
> szklanki przegotowanej wody i dusić, aż kapusta zmięknie. *Wtedy dodać mięso
> pokrojone jak na gulasz* i obsmażone na smalcu oraz tłuszcz ze smażenia.
> *Dusić* co najmniej 3 dni po 3 godziny. *Pod koniec duszenia często mieszać*, bo
> się przypala. Trzeciego dnia przed duszeniem dodać pokrojoną w plastry i
> obsmażoną kiełbasę. *Na pół godziny przed podaniem wlać wino*. Doprawić
> pieprzem i sola do smaku.
> W żadnym razie nie dodawać: baraniny, *skórek boczku* czy słoniny, koncentratu
> pomidorowego ani mąki!
> Powinien stanowić *właściwie jednolitą masę*, a nie zbiór składników.
> Najlepszy jest, jeśli po ugotowaniu zostanie na jedną noc zamrożony - uwaga,
> bo podczas odmrażania się przypala.
> Za ewentualne uszkodzenia wątroby nie odpowiadam:)))
Fajny przepis.
pozdr. Jerzy
|