Data: 2006-08-22 07:30:00
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <ece5ih$nuf$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>
> Niekoniecznie - jedni czytają bigos jako mieszaninę - inni jako siekaninę...
>
> Może to być znacznie starsze niż sama potrawa. Chociaż ten rodzaj potrawy ja
> nazywam "na winie", czyli co się nawinie - najstarszy rodzaj potrawy na
> świecie, ale niekoniecznie nazywała się bigosem. Bigos z niemieckiego
> "Beiguss" = sos, w/g Brücknera "Bleiguss"...
Etymologia słowa "bigos" nie jest jasna, a ta tradycyjna, którą
podajesz, jest obecnie odrzucona. Współczesny słownik etymologiczny
sugeruje, jako hipotezę, że to od wł. "bigutta" - kociołek do gotowania
rosołu, a także galareta z zakrzepłego rosołu. "Bigos" w sensie
"zakrzepły wywar z mięsa" notowany jest u nas podobno w 1588. W tym
samym roku notowany jest jednak też "bigos z ribi" (jakaś zupa z ryby).
Z 1534 r. pochodzi wzmianka o tym, że można płuca wilcze "uwarzić z
siekawszy na bigos".
Ja kiedyś podejrzewałem, że "bigos" może wywodzić się od łac. "bicoctus"
-- "dwukrotnie gotowany", lecz nie udało mi się tego wykazać i chyba się
jednak myliłem.
Władysław
|