Data: 2006-08-22 08:14:04
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-A38C03.10050622082006@news.gazeta.pl...
> In article <eced5r$1s8$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>
>> "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
>> news:wlalos-21339C.09300022082006@news.gazeta.pl...
>> > In article <ece5ih$nuf$1@atlantis.news.tpi.pl>,
>> > "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>> >
>> >
>> >>
>> >> Niekoniecznie - jedni czytają bigos jako mieszaninę - inni jako
>> >> siekaninę...
>> >>
>> >> Może to być znacznie starsze niż sama potrawa. Chociaż ten rodzaj
>> >> potrawy
>> >> ja
>> >> nazywam "na winie", czyli co się nawinie - najstarszy rodzaj potrawy
>> >> na
>> >> świecie, ale niekoniecznie nazywała się bigosem. Bigos z niemieckiego
>> >> "Beiguss" = sos, w/g Brücknera "Bleiguss"...
>> >
>> > Etymologia słowa "bigos" nie jest jasna, a ta tradycyjna, którą
>> > podajesz, jest obecnie odrzucona. Współczesny słownik etymologiczny
>> > sugeruje, jako hipotezę, że to od wł. "bigutta" - kociołek do gotowania
>> > rosołu, a także galareta z zakrzepłego rosołu. "Bigos" w sensie
>> > "zakrzepły wywar z mięsa" notowany jest u nas podobno w 1588. W tym
>> > samym roku notowany jest jednak też "bigos z ribi" (jakaś zupa z ryby).
>> > Z 1534 r. pochodzi wzmianka o tym, że można płuca wilcze "uwarzić z
>> > siekawszy na bigos".
>> >
>> > Ja kiedyś podejrzewałem, że "bigos" może wywodzić się od łac.
>> > "bicoctus"
>> > -- "dwukrotnie gotowany", lecz nie udało mi się tego wykazać i chyba
>> > się
>> > jednak myliłem.
>> >
>> > Władysław
>>
>> Korzystam z moich domowych źródeł...
>
> Tak, z filtrem odwróconej osmozy.
>
> Władyslaw
Linde przez filtr? Masz te doświadczenia!
|