Data: 2006-08-22 05:04:35
Temat: Re: BIGOS STAROPOLSKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-06D28E.06561122082006@news.gazeta.pl...
> In article <w...@n...gazeta.pl>,
> Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
>
>> In article <ecde17$422$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
>> wrote:
>>
>> > Wladyslaw Los wrote:
>> >
>> > > Posiekane kwasne jablka...
>> > >
>> > >
>> > > W?adys?aw
>> > ===
>> > Dorzuć jeszcze proporcje, bo wyobraźni mi nie starcza. Czy to ma być
>> > mięsiwo
>> > oblepione marmeladą, czy raczej mus jabłczany z wtrąconymi kawałkami
>> > mięsa?
>> >
>> > Robiłeś to kiedyś (wrażenia?), czy tylko cytujesz?
>>
>> Cytuję, oczywiście.
>
> Może będzie bardziej jasne jak podam jeszcze inny przepis -- tym razem z
> Ćwierczakiewiczowej:
>
>
> Utrzec czerstwego razowego chleba i zasmazyc go na masle, rozprowadzic
> gotowanym bulionem do gestosci zupy. Pieczen cieleca lub wolowa
> pokrajac w kostke, zagotowac w bulionie z chlebem, dodac kilka kwasnych
> jablek, obranych i pokrajanych w cwiartki albo ugotowanych suszonych
> sliwek bez pestek, razem z plynem w ktorym sie gotowaly, dodac lyzeczke
> cukru i dobrego winnego octu do smaku.
>
> Władysław
Bo bigos oznaczał dawniej wszystko posiekane - nawet szablami wrogów
bigosowano.
|