| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-06 20:52:00
Temat: ??BLOK??Witajcie! :)
Mam do Was wsystkich ogromna prosbe.
Niedlugo sa urodzinki mojej malutkiej kuzynki i poproszono mnie zebym
zrobila na to przyjecie cos takiego jak "blok czekoladowy". Tylko, ze z tym
bedzie problem, poniewaz od pewnego czasu nie moge znalezc przepisu...! Moze
akurat ktos bedzie mial i mi podesle, albo podaruje przepis na cos innego?
(koniecznie musi byc czekoladowe)
Tutuje :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-07 08:42:35
Temat: Re: blok czekoladowy na zimno
Użytkownik MonisiaNSX <m...@i...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9s9iep$bi8$...@s...pg.gda.pl...
> Niedlugo sa urodzinki mojej malutkiej kuzynki i poproszono mnie zebym
> zrobila na to przyjecie cos takiego jak "blok czekoladowy".
> Tutuje :-)
mam taki przepis ale nie wiem co z tym tluszczem kokosowym , moze inni
poradza :
blok czekoladowy na zimno
25 dkg tluszczu kokosowego
4 jajka
szczypta soli
20 dkg cukru pudru
2-3 krople aromatu migdalowego
5 dkg kakao
2 czubate lyzeczki kawy rozpuszczalnej
3-4 lyzki likieru migdalowego
250 g prostokatnych herbatnikow typu "petit beurre'
ok. 5 dkg migdalow bez lupinek do przybrania
Tluszcz kokosowy pokroic w kostke, stopic na wolnym ogniu i przestudzic do
temperatury reki, ale powinien zachowac plynna konsystencje.
Jajka posolic i ubic, dodajac stopniowo cukier puder i aromat migdalowy.
Ucierac az masa stanie sie prawie biala a cukier sie rozpusci.
Zmieszac kakao i kawe rozpuszczalna w proszku i polaczyc z masa jajeczna.
Skropic likierem migdalowym. Na koniec wlac powoli cienkim strumieniem
tluszcz kokosowy, mieszajac.
Forme keksowa wylozyc pergaminem lub folia aluminiowa, przy czym brzegi
folii powinny wystawac ponad forme. Spod wylozyc warstwa herbatnikow. Na
wierzch nalozyc nieco masy czekoladowej, na nia znow warstwe herbatnikow i
tak dalej az zuzyjemy mase czekoladowa i herbatniki.
Wstawic blok do lodowki na 2-3 godz. by masa stezala.
Wyjac formy razem z folia, folie ostroznie usunac. Migdaly podzielic wzdluz
na polowki, ostroznie ogrzac na suchej patelni, ale nie prazyc, najwyzej
lekko zrumienic na jasnozloty kolor. Przybrac wierzch bloku czekoladowego i
ponownie wstawic do lodowki, by dobrze stezal. Kroic na kawalki i podawac
Przepis ten pochodzi z Burdy.
Jola
L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-07 09:40:46
Temat: Re: ??BLOK??"MonisiaNSX" <m...@i...com> napisal(a) nam tak:
>"blok czekoladowy"
przepis dla odmiany z pl.rec.kuchnia (a taka tam grupa njusowa, nawet
mila khe khe)
1 kostka masło
1/2 szklanka woda
1 szklanka cukier
4 łyżka kakao czubate
1 1/2 szklanka mleko w proszku niebieskiego, granulowane i
rozpuszczalne odpada
3 paczka herbatniki
aromat
5 dkg orzechy
5 dkg migdały
Wytyczne
Masło z woda oraz cukrem roztopić w garnku (mieszając). Potem dosypać
kakao i mleko w proszku. Rozmieszać. Jak się robią grudki to tylko z
grubsza trzeba rozetrzeć. To się samo jakoś tam zniweluje. Dodać
pachnidło. Pomieszać. Teraz zdjąć już z kuchenki. Herbatniki pokruszyć
na kawałki. Nie na proszek. Wrzucić do masy. Orzechy bez skorupek
lepiej. Tez wrzucić. Wymieszać. Jeszcze cieple a nawet gorące wyłożyć
do foremki. Takiej podłużnej jak na keks. Zostawić do ostygnięcia.
Można wstawić do lodówki, żeby było twardsze (bo to na stole było już
nieco zbyt rozlazłe). Potem się wywala i kroi w dowolnej wielkości
plastry. Koszt jakieś 10 zl, ale za to kaloryczność... Mleko u mnie
dodaje się jak zestawimy z ognia całą mieszaninę i bardzo szybko i
mocno trzeba mieszać bo gęstnieje w oczach... (u mnie są rodzyny i
koniecznie zaznaczone że ma być mleko granulowane...ale co tam)
oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--
Charles Baudelaire
W milosci irytujace jest to, ze jest ona zbrodnia
wymagajaca wspolnika.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-07 11:23:55
Temat: Odp: ??BLOK??Dziekuje slicznie za wszystkie przepisy:) mam nadzieje ze bedzie jej
smakowac:)
Użytkownik oshin <b...@a...krakow.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:c...@4...com..
.
> "MonisiaNSX" <m...@i...com> napisal(a) nam tak:
> >"blok czekoladowy"
> przepis dla odmiany z pl.rec.kuchnia (a taka tam grupa njusowa, nawet
> mila khe khe)
> 1 kostka masło
> 1/2 szklanka woda
> 1 szklanka cukier
> 4 łyżka kakao czubate
> 1 1/2 szklanka mleko w proszku niebieskiego, granulowane i
> rozpuszczalne odpada
> 3 paczka herbatniki
> aromat
> 5 dkg orzechy
> 5 dkg migdały
>
> Wytyczne
> Masło z woda oraz cukrem roztopić w garnku (mieszając). Potem dosypać
> kakao i mleko w proszku. Rozmieszać. Jak się robią grudki to tylko z
> grubsza trzeba rozetrzeć. To się samo jakoś tam zniweluje. Dodać
> pachnidło. Pomieszać. Teraz zdjąć już z kuchenki. Herbatniki pokruszyć
> na kawałki. Nie na proszek. Wrzucić do masy. Orzechy bez skorupek
> lepiej. Tez wrzucić. Wymieszać. Jeszcze cieple a nawet gorące wyłożyć
> do foremki. Takiej podłużnej jak na keks. Zostawić do ostygnięcia.
> Można wstawić do lodówki, żeby było twardsze (bo to na stole było już
> nieco zbyt rozlazłe). Potem się wywala i kroi w dowolnej wielkości
> plastry. Koszt jakieś 10 zl, ale za to kaloryczność... Mleko u mnie
> dodaje się jak zestawimy z ognia całą mieszaninę i bardzo szybko i
> mocno trzeba mieszać bo gęstnieje w oczach... (u mnie są rodzyny i
> koniecznie zaznaczone że ma być mleko granulowane...ale co tam)
>
>
> oshin
> http://szanty.art.pl/~bydnorz
> kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
> --
> Charles Baudelaire
> W milosci irytujace jest to, ze jest ona zbrodnia
> wymagajaca wspolnika.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |