| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-18 07:10:00
Temat: Babka z ajerkoniakiem - sprawozdanieNo i zrobilam wczoraj wieczorem te babke. Zmienilam nieco przepis dajac 3/4
szklanki cukru pudru (a nie cala), piane z bialek ubilam na koncu i lekko
wymieszalam z ciastem. Babka urosla, bo wyjeciu z piekarnika lekko opadla
(niecale 0,5 cm), ale nadal jest mieciutka i puchata. Jednak mi nie za
bardzo smakuje ze wzgledu na bardzo duzy posmak ajerkoniaku. Moim zdaniem za
duzo go jest i za bardzo czuc (myslalam, ze caly alkohol wyparuje, ale
niestety nie). Znajomym smakowala (tak mowili i zjedli po kilka kawalkow,
wiec chyba nie klamali), ale ja juz dam sobie spokoj z ciastami na bazie
alkoholu, bo po prostu mi nie odpowiadaja smakowo.
Moze smak tej babki zalezy od rodzaju ajerkoniaku. Ja kupilam advocata.
Jednym slowem, jak ktos lubi smak alkoholu w ciescie to polecam. Innym nie
polecam.
Pozdrawiam
--
Magda - Slonko (Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-18 07:23:44
Temat: Re: Babka z ajerkoniakiem - sprawozdanie
Użytkownik "slonko" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aooca4$klg$1@news.onet.pl...
> No i zrobilam wczoraj wieczorem te babke. Zmienilam nieco przepis dajac
3/4
> szklanki cukru pudru (a nie cala), piane z bialek ubilam na koncu i lekko
> wymieszalam z ciastem. Babka urosla, bo wyjeciu z piekarnika lekko opadla
> (niecale 0,5 cm), ale nadal jest mieciutka i puchata. Jednak mi nie za
> bardzo smakuje ze wzgledu na bardzo duzy posmak ajerkoniaku. Moim zdaniem
za
> duzo go jest i za bardzo czuc (myslalam, ze caly alkohol wyparuje, ale
> niestety nie). Znajomym smakowala (tak mowili i zjedli po kilka kawalkow,
> wiec chyba nie klamali), ale ja juz dam sobie spokoj z ciastami na bazie
> alkoholu, bo po prostu mi nie odpowiadaja smakowo.
> Moze smak tej babki zalezy od rodzaju ajerkoniaku. Ja kupilam advocata.
>
> Jednym slowem, jak ktos lubi smak alkoholu w ciescie to polecam. Innym nie
> polecam.
>
Ja tez planuje upiec te babke i mam pytanie - czy mozna olej zastapic
roztopionym tluszczem np. margaryna? Lub ile wziac margaryny (masla) nie
roztopionego?
Pozdrawiam.
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-18 07:29:52
Temat: Re: Babka z ajerkoniakiem - sprawozdanie> Ja tez planuje upiec te babke i mam pytanie - czy mozna olej zastapic
> roztopionym tluszczem np. margaryna? Lub ile wziac margaryny (masla) nie
> roztopionego?
> Pozdrawiam.
> Ela
>
>
Oj nie mam pojecia. Jestem BARDZO poczatkujaca i jedyne zmiany w
proporcjach, jakich dokonuje, to zmniejszanie ilosci cukru (bo nie lubie
zbyt slodkich ciast). Moze bardziej doswiadczone grupowiczki sie wypowiedza?
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |