Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.
onet.pl!not-for-mail
From: "Ela" <P...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Babka z ajerkoniakiem - sprawozdanie
Date: Fri, 18 Oct 2002 09:23:44 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: P...@p...onet.pl@nat-91.wasko.pl
Message-ID: <aood85$n60$1@news.onet.pl>
References: <aooca4$klg$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat-91.wasko.pl
X-Trace: news.onet.pl 1034926149 23744 193.178.240.91 (18 Oct 2002 07:29:09 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Oct 2002 07:29:09 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130455
Ukryj nagłówki
Użytkownik "slonko" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aooca4$klg$1@news.onet.pl...
> No i zrobilam wczoraj wieczorem te babke. Zmienilam nieco przepis dajac
3/4
> szklanki cukru pudru (a nie cala), piane z bialek ubilam na koncu i lekko
> wymieszalam z ciastem. Babka urosla, bo wyjeciu z piekarnika lekko opadla
> (niecale 0,5 cm), ale nadal jest mieciutka i puchata. Jednak mi nie za
> bardzo smakuje ze wzgledu na bardzo duzy posmak ajerkoniaku. Moim zdaniem
za
> duzo go jest i za bardzo czuc (myslalam, ze caly alkohol wyparuje, ale
> niestety nie). Znajomym smakowala (tak mowili i zjedli po kilka kawalkow,
> wiec chyba nie klamali), ale ja juz dam sobie spokoj z ciastami na bazie
> alkoholu, bo po prostu mi nie odpowiadaja smakowo.
> Moze smak tej babki zalezy od rodzaju ajerkoniaku. Ja kupilam advocata.
>
> Jednym slowem, jak ktos lubi smak alkoholu w ciescie to polecam. Innym nie
> polecam.
>
Ja tez planuje upiec te babke i mam pytanie - czy mozna olej zastapic
roztopionym tluszczem np. margaryna? Lub ile wziac margaryny (masla) nie
roztopionego?
Pozdrawiam.
Ela
|