Data: 2002-10-18 07:10:00
Temat: Babka z ajerkoniakiem - sprawozdanie
Od: "slonko" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
No i zrobilam wczoraj wieczorem te babke. Zmienilam nieco przepis dajac 3/4
szklanki cukru pudru (a nie cala), piane z bialek ubilam na koncu i lekko
wymieszalam z ciastem. Babka urosla, bo wyjeciu z piekarnika lekko opadla
(niecale 0,5 cm), ale nadal jest mieciutka i puchata. Jednak mi nie za
bardzo smakuje ze wzgledu na bardzo duzy posmak ajerkoniaku. Moim zdaniem za
duzo go jest i za bardzo czuc (myslalam, ze caly alkohol wyparuje, ale
niestety nie). Znajomym smakowala (tak mowili i zjedli po kilka kawalkow,
wiec chyba nie klamali), ale ja juz dam sobie spokoj z ciastami na bazie
alkoholu, bo po prostu mi nie odpowiadaja smakowo.
Moze smak tej babki zalezy od rodzaju ajerkoniaku. Ja kupilam advocata.
Jednym slowem, jak ktos lubi smak alkoholu w ciescie to polecam. Innym nie
polecam.
Pozdrawiam
--
Magda - Slonko (Wroclaw)
|