Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bedac pod Wroclawiem jadlam taka kielbache...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bedac pod Wroclawiem jadlam taka kielbache...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-11 11:36:25

Temat: Bedac pod Wroclawiem jadlam taka kielbache...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

Bylam jako dodatek do gosci u kogos i ten ktos zrobil swoje
popisowe danie:

Kielbase, z tych nieco szlachetniejszych, pociac na dzwonka,
pardon kawalki tak z 8-9cm, ponacinac w ladna ukosna krateczke,
obsmazyc porzadnie z kazdej mozliwej strony, dodac cebule i
czosnek (DUZO) i smazyc/dusic jakis czas. jak podeschlo to krople
wody mozna. jak juz cebula nie surowa, dolozyc pare lyzeczek
powidel sliwkowych, punktowo - tu i owdzie. na to cwiartki jablek
z tych co sie nie rozleca, jaksie na nie patrzy. ale tez i
drewniane kwaskowate najlepsze. Jablek ma byc tyle, by zakryly
calkiem to, co pod spodem

PRZYKRYC, dusic , zajac sie czymkolwiek, nawet zmywaniem, ale
znacznie lepiej sie danie tworzy jak sie siedzi, gawedzi i pije
np piwo (choc za mna, od Paryza kir chodzi i odczepic sie nie
moze!!!), po ok pol godzinie powinno byc gotowe. jak jablka maja
konsystencje nadpieczonych i zrobil sie gesty sosik tona pewno
gotowe. konsumowane bylo z chlebem i ogorkiem kiszonym.
jeden kawalek kielbachy mnie wykonczyl, choc oczami zjadlam
jeszcze co najmniej dwa, lacznie z resztka zostawiona jako
sniadanie dla autora dania i naszego gospodarza..

teraz mi tylko taka kielbacha a la glogowska luksusowa czy jak
jej tam , potrzebna

Krysia

P.S.O soli/pieprzu nie pisze, bo to dosc oczywiste
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-11 11:45:14

Temat: Re: Bedac pod Wroclawiem jadlam taka kielbache...
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
w wiadomości do grup dyskusyjnych napisała:
> obsmazyc porzadnie z kazdej mozliwej strony, dodac cebule i
> czosnek (DUZO) i smazyc/dusic jakis czas. jak podeschlo to krople
> wody mozna.

Wody, a nie tluszczu? :-O

> jak juz cebula nie surowa, dolozyc pare lyzeczek
> powidel sliwkowych, punktowo - tu i owdzie. na to cwiartki jablek

Ojej, taki owocowy zestaw z kielbasa nigdy nie przyszedlby mi do glowy...

> konsumowane bylo z chlebem i ogorkiem kiszonym.

Pewnie pychota straszna :)
Warto sprobowac tak zrobic.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-11 12:04:07

Temat: Re: Bedac pod Wroclawiem jadlam taka kielbache...
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik KamiLKadze <m...@m...pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:
> Udusze takom kielbache snadnie juz lykend!

Ja tez Grzesiu :) Tez zrobie cos takiego w niedziele i niech goscie
pospadaja z krzesel z zachwytu nad smakolykami rodem z Internetu ;-)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-11 12:08:13

Temat: Re: Bedac pod Wroclawiem jadlam taka kielbache...
Od: m...@m...pl (KamiLKadze) szukaj wiadomości tego autora

Lilla wrote:
> > jak juz cebula nie surowa, dolozyc pare lyzeczek
> > powidel sliwkowych, punktowo - tu i owdzie. na to
cwiartki jablek

> Ojej, taki owocowy zestaw z kielbasa nigdy nie
przyszedlby mi do glowy...

> Pewnie pychota straszna :)
> Warto sprobowac tak zrobic.

> Pozdrawiam
> Lilla

Lilka sie zna!
Pewnie ze warto! Udusze takom kielbache snadnie juz
lykend!

pozdr,
Grzesio

--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-11 12:13:40

Temat: Re: Bedac pod Wroclawiem jadlam taka kielbache...
Od: m...@m...pl (GumiKotek) szukaj wiadomości tego autora

Lilla wrote:
> Ja tez Grzesiu :) Tez zrobie cos takiego w niedziele i
niech goscie
> pospadaja z krzesel z zachwytu nad smakolykami rodem z
Internetu ;-)

> Pozdrawiam
> Lilla

Co nie?
Uwielbiamy, jak to wlasnie oni spadaja z krzesel przy
naszych obiadach, nieprawdaz?...
Uwielbiamy....

pozdr,
grzesio
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-11 12:37:28

Temat: Re: Bedac pod Wroclawiem jadlam taka kielbache...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora



>U?ytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
>w wiadomo?ci do grup dyskusyjnych napisa?a:
>> obsmazyc porzadnie z kazdej mozliwej strony, dodac cebule i
>> czosnek (DUZO) i smazyc/dusic jakis czas. jak podeschlo to krople
>> wody mozna.
>
>Wody, a nie tluszczu? :-O

tluszczu to troche na poczatek, potem samoczynnie z kielbasy
wychodzi, ale cebula wciaga i wysusza, acha - cebuli TEZ ma byc
duzo.

sosik powala na kolanka

Krysia
>

>Pozdrawiam
>Lilla

K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-11 12:48:16

Temat: Re: Bedac pod Wroclawiem jadlam taka kielbache...
Od: <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisała:
> > obsmazyc porzadnie z kazdej mozliwej strony, dodac cebule i
> > czosnek (DUZO) i smazyc/dusic jakis czas. jak podeschlo to krople
> > wody mozna.
>
> Wody, a nie tluszczu? :-O
Tak, tak moja kochanenka ...
Jak smaze cebule (a zuzywamy jej w roku ok.70 kg - kiedys liczylam), to daje
np.na 2 srednie cebule 2 lyzki olejuextra virgine, smaze na b.wolnym ogniu, i
jakby lekko przywierala, to dodaje odrobinke wody. Smazenie zawsze pod
przykryciem, ok. 30 min, az do jasnobrazowosci. Ten proces wydobywa "slodkosc"
z cebuli i "niestety" dominuje w mojej kuchni, bo uwielbiam taka cebule.

iza

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-11 13:05:45

Temat: Re: Bedac pod Wroclawiem jadlam taka kielbache...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> Wody, a nie tluszczu? :-O
>Tak, tak moja kochanenka ...
>Jak smaze cebule (a zuzywamy jej w roku ok.70 kg - kiedys liczylam), to daje
>np.na 2 srednie cebule 2 lyzki olejuextra virgine, smaze na b.wolnym ogniu, i
>jakby lekko przywierala, to dodaje odrobinke wody. Smazenie zawsze pod
>przykryciem, ok. 30 min, az do jasnobrazowosci. Ten proces wydobywa "slodkosc"
>z cebuli i "niestety" dominuje w mojej kuchni, bo uwielbiam taka cebule.
>
>iza


znaczy sie onion marmalade? baaardzo to lubie, oj bardzo, ale
moja cierpliwosc wystawiana jest podczas smazenia na probe
straszliwa..

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-11 13:10:58

Temat: Re: Bedac pod Wroclawiem jadlam taka kielbache...
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson napisala:

> znaczy sie onion marmalade? baaardzo to lubie, oj bardzo, ale
> moja cierpliwosc wystawiana jest podczas smazenia na probe
> straszliwa..

Smaż dużo, to starczy i na podjadanie :-)

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-11 13:52:18

Temat: Re: Bedac pod Wroclawiem jadlam taka kielbache...
Od: "Monisiatko" <M...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>znaczy sie onion marmalade? baaardzo to lubie, oj bardzo, ale
>moja cierpliwosc wystawiana jest podczas smazenia na probe
>straszliwa..
>
>Krysia
>K.T. - starannie opakowana

Ja prosze o wyjasnienie co toonion marmolada. I jak sie to je. Oraz jak sie
robi - tak ze szczegolami.

Monisiatko
kochajace cebule miloscia czysta i bezinteresowna
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Smalec - od czego zacząć???
placek razowy
Zazdroszcze wam
Krówka - ciasto (P)
Sernik z jabłkami (P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »