Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Brukselka i co jeszcze?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Brukselka i co jeszcze?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-03-30 19:54:06

Temat: Brukselka i co jeszcze?
Od: "Killer" <b...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Dostało mi sie trochę brukselki i jutro chciałbym jakis obiadek stworzyć.
Może dodałbym jeszcze piersi z kurczaka, ale tu mi sie pomysł kończy,
zresztą codziennie nie wiem co gotować ale jakos sobie radzę ( często z
pomocą tej grupy ). Dodam, że obiadek jest dla 2 osób dorosłych i trojga
dzieci więc nie wszystko przejdzie:). Proszę o sugestie, lubie
eksperymentować więc każda rada będzie rozpatrzona...
Dziś sugerując sie wątkiem "mieso mielone z sosem smietanowym" odbiegłem
odrobinę od tematu i zrobiłem coś takiego:
Makaron Spagetti + podsmażone cieńkie kawałki boczku wędzonego + sos
śmietanowo-rosołkowo-czosnokowo-serowy na gorąco polany na wszystko oraz
groszek zielony, ser starty i zielona pietruszka dla ozdoby. Wszystkim
smakowało i to mnie chyba "pobudza" do dalszego kombinowania:)

Pozdrawiam
Jacek Szczecin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-03-30 20:24:21

Temat: Re: Brukselka i co jeszcze?
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Z brukselką to generalnie mam złe doświadczenia - nie znam na razie dziecka,
któremu by to smakowało. Uważaj. Podobnie jest z kaszą gryczaną, szpinakiem,
oliwkami i innymi fajnym i rzeczami. Co z niej zrobić - niestety nie mam
pojęcia, ale życzę powodzenia. Jak już ugotujesz i zjedzą - podziel się
wrażeniami. Chętnie skorzystam z doświadczeń.

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-30 20:42:13

Temat: Re: Brukselka i co jeszcze?
Od: "Killer" <b...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Z brukselką to generalnie mam złe doświadczenia - nie znam na razie
dziecka,
> któremu by to smakowało. Uważaj.

No widzisz, moje dzieci uwielbiaja brukselkę. Serwuję ja smażoną na
słodko-kwaśno, jako dodatek do obiadu, w zupie jarzynowej. Zawsze się kłócą
nawet o 1 sztukę jak wyjdzie że jest ich nieparzysta ilość ( tych
brukselek ). Kaszę gryczaną również bardzo lubią - wydaje mi sie że to
wszystko zależy od przyprawienia i podania...Dzieci moje mają 8, 14 i 16
lat.

Pzdr i czekam na pomysł:)

Jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-30 21:06:47

Temat: Re: Brukselka i co jeszcze?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Mariusz" <m...@v...pl> wrote in message news:e0hels$mni$1@news.onet.pl...
>Z brukselką to generalnie mam złe doświadczenia - nie znam na razie
>dziecka, któremu by to smakowało. Uważaj. Podobnie jest z kaszą gryczaną,
>szpinakiem, oliwkami i innymi fajnym i rzeczami. Co z niej zrobić -
>niestety nie mam pojęcia, ale życzę powodzenia. Jak już ugotujesz i
>zjedzą - podziel się wrażeniami. Chętnie skorzystam z doświadczeń.
>
> Mariusz

Z wody z tartą bułeczką, albo dodawałem do mrożonek, na zupę, aby więcej
było, zasypywałem ryżem i dużo dobrej śmietany... Z kasza gryczaną żona
zrobiła myk, dala tylko mi (skwareczki, cebulka, kefir), dzieciaki dostały
ziemniaki, z miejsca zażądały dla siebie kaszę i już... Czasem ta zupa była
na łapkach kurzych lub skrzydełkach... Lubiłem ogryzać kosteczki, dzieciaki
szybko się nauczyly. Później "pałki" - czyli podudzia kurczaków zamiast
skrzydełek... Teraz dla bezpieczeństwa nawet udka są gotowane w
szybkowarze...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-31 06:22:18

Temat: Re: Brukselka i co jeszcze?
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:e0hels$mni$1@news.onet.pl...
> Z brukselką to generalnie mam złe doświadczenia - nie znam na razie
dziecka,
> któremu by to smakowało. Uważaj. Podobnie jest z kaszą gryczaną,
szpinakiem,
> oliwkami i innymi fajnym i rzeczami. Co z niej zrobić - niestety nie mam
> pojęcia, ale życzę powodzenia. Jak już ugotujesz i zjedzą - podziel się
> wrażeniami. Chętnie skorzystam z doświadczeń.
>
> Mariusz
>
>

kiedys mignęła na grupie sugestia że brukselke daje sie kisic w
solance...jak kapuste..i że wychodzi z tego fajna zakaska..;)

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-03-31 06:23:48

Temat: Re: Brukselka i co jeszcze?
Od: Michał Komorowski <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mariusz napisał(a):
> Z brukselką to generalnie mam złe doświadczenia - nie znam na razie dziecka,
> któremu by to smakowało.

Ha! Jak byłem mały, to wpierniczałem aż mi się uszy trzęsły :)

Pozdr,

Michał K.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-03-31 06:40:18

Temat: Re: Brukselka i co jeszcze?
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Killer <b...@s...pl> napisał(a):

> Dostało mi sie trochę brukselki i jutro chciałbym jakis obiadek stworzyć.

Zapiekankę: brukselkę /500g/ pogotować 10 min w 1/4 l wody. Dodać pokrajane
w grubą kostkę ziemniaki /500 g/ i marchew /500 g/. Gotować jeszcze 10 min.
Odcedzić. Płyn, w którym gotowały się warzywa, dopełnić wodą do 1/2 l,
podgrzać. 30 g mąki wymieszać ze 100 g kwaśnej śmietany, połączyć z wywarem,
zagotować. Mieszając dodać do tego ok. 120 g serka twarożkowego
ziołowego /typu ostrowia np./. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i gałką
muszkatołową. Warzywa i pokrojoną w kostkę wędlinę /200 g/ - możesz zastąpić
piersią z kurczaka - włożyć do naczynia do zapiekania, zalać sosem, posypać
żółtym serem, zapiec /225 st., 30-40 min./

Wynalazłam ostatnio ten przepis w swoich archiwach i mnie zaintrygował.
Sama mam zamiar spróbować, bo zapowiada się nieźle.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-03-31 08:14:22

Temat: Re: Brukselka i co jeszcze?
Od: "anatol" <j...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Killer napisał(a):
> Witam
> Dostało mi sie trochę brukselki i jutro chciałbym jakis obiadek stworzyć.
>
Ugotuj ziemniaki, brukselkę razem ugnieść dodaj podsmażoną
cebulkę i na obiad. Można jeszcze skwarki. Kiedyś jadłem coś
takiego z brokułami też było dobre- takie piure.

Janusz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-03-31 09:31:49

Temat: Re: Brukselka i co jeszcze?
Od: "Dominika" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Killer" <b...@s...pl> napisał w wiadomości
news:e0hd0j$kv3$1@opal.futuro.pl...
> Witam
> Dostało mi sie trochę brukselki i jutro chciałbym jakis obiadek stworzyć.
> Może dodałbym jeszcze piersi z kurczaka, ale tu mi sie pomysł kończy,
> zresztą codziennie nie wiem co gotować ale jakos sobie radzę ( często z
> pomocą tej grupy ). Dodam, że obiadek jest dla 2 osób dorosłych i trojga
> dzieci więc nie wszystko przejdzie:). Proszę o sugestie, lubie
> eksperymentować więc każda rada będzie rozpatrzona...
> Dziś sugerując sie wątkiem "mieso mielone z sosem smietanowym" odbiegłem
> odrobinę od tematu i zrobiłem coś takiego:
> Makaron Spagetti + podsmażone cieńkie kawałki boczku wędzonego + sos
> śmietanowo-rosołkowo-czosnokowo-serowy na gorąco polany na wszystko oraz
> groszek zielony, ser starty i zielona pietruszka dla ozdoby. Wszystkim
> smakowało i to mnie chyba "pobudza" do dalszego kombinowania:)
>
> Pozdrawiam
> Jacek Szczecin

Ja gotuję brukselkę tak samo jak kalafiory czy brokuły, w wodzie, do której
wsypuję łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli, następnie po odcedzeniu polewam
masłem ze zrumienioną tartą bułką. Zresztą tak samo przyrządzam pory.
Smacznego. D.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-03-31 09:46:47

Temat: Re: Brukselka i co jeszcze?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dominika" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:e0isu0$23c$1@news.onet.pl...

> Ja gotuję brukselkę tak samo jak kalafiory czy brokuły, w wodzie, do
> której wsypuję łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli, następnie po odcedzeniu
> polewam masłem ze zrumienioną tartą bułką. Zresztą tak samo przyrządzam
> pory. Smacznego. D.

A ja - mrożoną przez siebie fasolkę szparagową...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ptysie
[gdzie trojmiasto??] kolendra
CEBULA
jak zrobić - zupa krem rybny
nalesniki z miesem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »