| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-24 16:35:17
Temat: Buleczki parzone- slicznie proszoneCiasto
0,5 kg maki
2 dag drozdzy
5 dag cukru
1 szkl. mleka
2 jajka
1,5 szczypty soli
skorka z cytryny( otarta)
Do formy
mleko
5 dag cukru
6 dag sklarowanego masla
Z podanych skladnikow wyrobic ciasto drozdzowe ( mozna mikserem lub
malakserem). Odstawic w ciepelko, zeby sobie podroslo drugie tyle. Do
szerokiego gara, brytfanki lub naczynia zaroodpornego dac maslo, cukier i
mleko, tak zeby warstwa plynu byla wysok. 2 cm. Wymiachac, az cukier sie
rozpusci. Z ciasta zrobic walek i odkrawac po kawalku , wymodelowac kulki i
ukladac w mleczku, miedzy kluskami zostawic 1 cm odstepu. Przykryc szczelnie
pokrywka i na malym ogniu podgrzewac 30 min. Nie wolno tego odkrywac, wiec
trzeba ciekawskich pogonic z kuchni :-))))))).
Wyjmuje sie to lyzka cedzakowa i polewa sosikami ( angielski, waniliowy)
Ja daje tez mus jablkowy, sok malinowy, borowki na slodko.
Jemy to lapkami ( jak troszke ostygnie) wiec naprawde palce lizac.
Smacznego
adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-25 11:46:27
Temat: Re: Buleczki parzone- slicznie proszoneUżytkownik adiola <a...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3b86824f$...@n...astercity.net...
nic tylko mniam! hmm zrobie to, ale zmiejsze ilosc skladnikow o polowe bo za
duza porcja:-) jak na moich glodomorow:-) a wlasnie... jesli juz przy
temacie adiolu... jak robisz sosik waniliowy?
Pozdrawiam
Jacek- napalony na ..... ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-25 12:58:42
Temat: Re: Buleczki parzone- slicznie proszoneSosik waniliowy robie tak:
3 zoltka
1 szkl. mleczka
0,25 szkl. cukru
laska wanilii lub 1 op. cukru waniliowego
zoltka ucieram z cukrem na bialo, w tym czasie gotuje mleko z laska(
wanilii), jak nie mam to oczywiscie z z cukrem waniliowym, ale wole z
wanilia (co za zapach!). zalewam jajka goracym mlekiem i mieszam, az sie
polaczy. Sosik stawiam na garnku z gotujaca woda i mieszam, az zgestnieje.
No i pychota gotowa.
zycze smacznego
adiola
P.S. Tych buleczek wcale nie jest tak duzo, bo daje sie malo drozdzy. Ja
robie z tego przepisu na 4 osoby i jest w sam raz na podwieczorek.
"Jacek" <l...@n...com.pl> wrote in message
news:9m85c7$e6s$7@news.tpi.pl...
> Użytkownik adiola <a...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3b86824f$...@n...astercity.net...
> nic tylko mniam! hmm zrobie to, ale zmiejsze ilosc skladnikow o polowe bo
za
> duza porcja:-) jak na moich glodomorow:-) a wlasnie... jesli juz przy
> temacie adiolu... jak robisz sosik waniliowy?
>
> Pozdrawiam
> Jacek- napalony na ..... ?
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-25 19:55:30
Temat: Re: Buleczki parzone- slicznie proszoneUżytkownik adiola <a...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3b87a10f$...@n...astercity.net...
THX
Pozdrawiam
Jacek - nadal sprzatajacy 21:55
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-27 08:42:53
Temat: Re: Buleczki parzone- slicznie proszone
dzieki dzieki dzieki :)))
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |