From: "adiola" <a...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Buleczki parzone- slicznie proszone
Date: Fri, 24 Aug 2001 18:35:17 +0200
Lines: 33
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2505.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2505.0000
NNTP-Posting-Host: 103-mia-6.acn.waw.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 103-mia-6.acn.waw.pl
Message-ID: <3b86824f$1@news.astercity.net>
X-Trace: news.astercity.net 998670927 103-mia-6.acn.waw.pl (24 Aug 2001 18:35:27
+0100)
XPident: Unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.icm.edu.pl!news.astercity.net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64021
Ukryj nagłówki
Ciasto
0,5 kg maki
2 dag drozdzy
5 dag cukru
1 szkl. mleka
2 jajka
1,5 szczypty soli
skorka z cytryny( otarta)
Do formy
mleko
5 dag cukru
6 dag sklarowanego masla
Z podanych skladnikow wyrobic ciasto drozdzowe ( mozna mikserem lub
malakserem). Odstawic w ciepelko, zeby sobie podroslo drugie tyle. Do
szerokiego gara, brytfanki lub naczynia zaroodpornego dac maslo, cukier i
mleko, tak zeby warstwa plynu byla wysok. 2 cm. Wymiachac, az cukier sie
rozpusci. Z ciasta zrobic walek i odkrawac po kawalku , wymodelowac kulki i
ukladac w mleczku, miedzy kluskami zostawic 1 cm odstepu. Przykryc szczelnie
pokrywka i na malym ogniu podgrzewac 30 min. Nie wolno tego odkrywac, wiec
trzeba ciekawskich pogonic z kuchni :-))))))).
Wyjmuje sie to lyzka cedzakowa i polewa sosikami ( angielski, waniliowy)
Ja daje tez mus jablkowy, sok malinowy, borowki na slodko.
Jemy to lapkami ( jak troszke ostygnie) wiec naprawde palce lizac.
Smacznego
adiola
|