| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-26 05:16:16
Temat: Re: CZY KTOS PRÓBOWAŁ pIJANEGO iZYDORA ??In <c8vikr$fji$1@news.onet.pl> mskowronski(no-spam) wrote:
>
> Jest jeszcze austriacki, w takich jakby litrowych piersiowkach, ma
> tylko 95% :-), bardzo aromatyczny, raczej jako dodatek, ale jakby
> zmieszac z wodka pewnie tez bylby idealny. Polecam tez czeski
> Tuzemski.
Austriacki to jest tzw. "Inlaender rum", rum miejscowy. To samo co
czeski tuzemsky. Bywa ten rum w rozmaitych gatunkach i jakości, ale
oczywiście z rumem prawdziwym nie ma to nic wspólnego, to po prostu
destylat z kartofli z aromatem. Jednak dla miłośników tradycji zaboru
austriackego polecam "koktajl dorożkarski" Pięćdziesiątkę mocnego
"inlaendera" wlać do kufla jasnego piwa, wypić duszkiem.
Władysław
--
Omnia disce, videbis postea nihil esse superfluum. Coarctata scientia
jucunda non est.
Hugo de S. Victore
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-26 05:49:15
Temat: Re: CZY KTOS PRÓBOWAŁ pIJANEGO iZYDORA ??In <c8v7p2$nng$1@inews.gazeta.pl> waldek wrote:
> Czy ktoś z czytaczy zna się na rumach i może się wypowiedzieć w
> kwestii gatunków, marek itd..?
>
> waldek
Do ciasta użyj raczej rumu ciemnego. Jasne mają zwykle za słaby aromat.
Jednak nie jest to reguła, bywają jasne rumy bardzo aromatyczne. Tak
naprawdę ciemne rumy są i tak zwykle dobarwiane karmelem. Idealny jest
np. ciemny Captain Morgan 70%, ale kosztowny i trudny do zdobycia. Pić
go w postaci czystej raczej nie można, chyba, że nazywasz się John
Silver. ;-)
Za najlepsze uważam, i nie tylko ja, rumy kubańskie, więc u nas wchodzi
w grę Havana Club. Naśladownictwem rumu kubańskiego jest Bacardi, marka
pochodzi z Kuby, lecz obecnie destylowany jest w Porto Rico, ale wg.
mnie nie umywa się do oryginalnych kubańskich, zwłaszcza jasny jest
prawie bez aromatu. Captain Morgan pochodzi zasadniczo z Porto Rico, ale,
o ile wiem, niektóre odmiany to mieszanki rumów o różnym pochodzeniu.
Bardzo aromatyczne są rumy z Jamajki, niestety nie wiem w tej chwili,
czy u nas są do dostania i jakiej marki.
Także aromatyczne są rumy z Martyniki, cenione przez Francuzów. Taki był,
o ile pamiętam rum "Negrita" popularny niegdyś w sklepach Pewexu.
Niektóre "rumy" wyrabiane w Polsce, np. o ile wiem "Rum piracki",
zawierają dodatek oryginalnego rumu i pewnie mogą znaleźć zastosowanie w
braku prawdziwego rumu.
--
Conscia mens recti famae mendacia risit
Ovid
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 05:51:02
Temat: Re: CZY KTOS PRÓBOWAŁ pIJANEGO iZYDORA ??In <c8vmuf$bpc$1@inews.gazeta.pl> ojolka wrote:
> UWAGĘ JUŻ ROBIĘ JUTRO OPISZĘ CO I JAK ;-)
Opisz tylko najpierw napraw sobie kalwisz podnośnika w klawiaturze, bo
się zablokował. ;-)
Władysław
--
Da steh ich nun, ich armer Tor!
Und bin so klug als wie zuvor.
Faust
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 07:09:11
Temat: Re: CZY KTOS PRÓBOWAŁ pIJANEGO iZYDORA ??Le mercredi 26 mai 2004 ŕ 07:49:15, Wladyslaw Los a écrit :
> In <c8v7p2$nng$1@inews.gazeta.pl> waldek wrote:
>> Czy ktoś z czytaczy zna się na rumach i może się wypowiedzieć w
>> kwestii gatunków, marek itd..?
>>
>> waldek
> Do ciasta użyj raczej rumu ciemnego. Jasne mają zwykle za słaby aromat.
> Jednak nie jest to reguła, bywają jasne rumy bardzo aromatyczne. Tak
> naprawdę ciemne rumy są i tak zwykle dobarwiane karmelem.
Mialam okazje zwiedzac kilka plantacji / rumiarni (?) na Martynice,
ciemny kolor rumu jest uzyskiwany wylacznie przez lezakowanie w
debowych beczkach. To dosyc dobrze widac przy degustacjach ktore sa
tam organizowane : 6-miesieczny rum ma kolor slomkowy (i tak jest
zreszta zwany...), 2 lub 3 letni jest juz o wiele ciemniejszy, a taki
20letni (ktory mi juz tylko pokazano) jest prawie czarny.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 07:13:37
Temat: Re: CZY KTOS PRÓBOWAŁ pIJANEGO iZYDORA ??In <7345231421$20040526090914@ewcia> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Mialam okazje zwiedzac kilka plantacji / rumiarni (?) na Martynice,
> ciemny kolor rumu jest uzyskiwany wylacznie przez lezakowanie w
> debowych beczkach. To dosyc dobrze widac przy degustacjach ktore sa
> tam organizowane : 6-miesieczny rum ma kolor slomkowy (i tak jest
> zreszta zwany...), 2 lub 3 letni jest juz o wiele ciemniejszy, a taki
> 20letni (ktory mi juz tylko pokazano) jest prawie czarny.
Napisałem zwykle, bo tak jest z rumem spotykanym zwykle w handlu. W
krajach, gdzie obowiązuje podawanie składu na butelkach z alkoholem,
jest to zresztą wyszczególnione. Prawda, że rum może, jak wszelkie inne
alkohole, uzyskać ciemny kolor przez leżakowanie w beczce. Jednak, kogo
stać na czysty rum dwudziestoletn! :-(
Władysław
--
Contrariwise: if it was so, it might be; and if it were so, it would be;
but as it isn't, it ain't. That's logic.
Tweedledee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 08:58:56
Temat: Re: CZY KTOS PRÓBOWAŁ pIJANEGO iZYDORA ??
Użytkownik "ojolka" <ojola@_NOSPAM_Tenbit.pl> napisał w wiadomości
news:c8uuj5$a63$1@inews.gazeta.pl...
> WITAM!!
> [ciecie]
> OLA
Jak rozumiem kolezanka z grupy trzymajacej shifta?
BP, NMSP.
--
Pozdrawiam
:D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 11:47:59
Temat: Re: CZY KTOS PRÓBOWAŁ pIJANEGO iZYDORA ??Użytkownik >>>:D.<<< napisał:
> Użytkownik "ojolka" <ojola@_NOSPAM_Tenbit.pl> napisał w wiadomości
> news:c8uuj5$a63$1@inews.gazeta.pl...
>
>>WITAM!!
>>[ciecie]
>>OLA
>
>
> Jak rozumiem kolezanka z grupy trzymajacej shifta?
>
> BP, NMSP.
>
> --
> Pozdrawiam
> :D.
>
>
nie = włączająca CapsLock'a ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 12:19:25
Temat: Re: CZY KTOS PRÓBOWAŁ pIJANEGO iZYDORA ??
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:7345231421
> 20letni (ktory mi juz tylko pokazano) jest prawie czarny.
Widocznie miałaś już nieźle w czubie!
mruczek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |