| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-06-11 20:56:44
Temat: Cappuccino, ile i jakie mleko?Witam;
sama juz nie wiem :( poł dnia szukałam w necie i im dłużej tym gorzej. Ile i
jakiego mleka należy użyć by zrobić własciwą piankę na prawdziwą kawę
cappucino? Pytam, bo w przestudiowanych materiałach znalazłam wyłącznie
sprzeczne kombinacje: gorące i tłuste, schłodzone i odtłuszczone, schłodzone
i bardzo tłuste (3,8%), gotujące się... ???
Może ktoś mi pomoże :)
Aha, piankę mam zamiar robić taką bateryjną minitrzepaczką. Mam jeszcze
pytanie pomocnicze ;) - ile winno być tej mlecznej pianki w stosunku do kawy?
Pozdrawiam
Weronika
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-06-12 02:56:17
Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?On 11 Cze, 22:56, "Weronika Styka" <w...@W...gazeta.pl> wrote:
> Witam;
> sama juz nie wiem :( poł dnia szukałam w necie i im dłużej tym gorzej. Ile i
> jakiego mleka należy użyć by zrobić własciwą piankę na prawdziwą kawę
> cappucino? Pytam, bo w przestudiowanych materiałach znalazłam wyłącznie
> sprzeczne kombinacje: gorące i tłuste, schłodzone i odtłuszczone, schłodzone
> i bardzo tłuste (3,8%), gotujące się... ???
> Może ktoś mi pomoże :)
> Aha, piankę mam zamiar robić taką bateryjną minitrzepaczką. Mam jeszcze
> pytanie pomocnicze ;) - ile winno być tej mlecznej pianki w stosunku do kawy?
>
> Pozdrawiam
> Weronika
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->http://www.gazeta.pl/usenet/
Najlepsza pianka na kawę czy kakao jest ubita z białka z cukrem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-06-12 09:19:39
Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Użytkownik "Weronika Styka" <w...@W...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:g2pe6c$7ju$1@inews.gazeta.pl...
> Witam;
> sama juz nie wiem :( poł dnia szukałam w necie i im dłużej tym gorzej. Ile
> i
> jakiego mleka należy użyć by zrobić własciwą piankę na prawdziwą kawę
> cappucino? Pytam, bo w przestudiowanych materiałach znalazłam wyłącznie
> sprzeczne kombinacje: gorące i tłuste, schłodzone i odtłuszczone,
> schłodzone
> i bardzo tłuste (3,8%), gotujące się... ???
> Może ktoś mi pomoże :)
> Aha, piankę mam zamiar robić taką bateryjną minitrzepaczką. Mam jeszcze
> pytanie pomocnicze ;) - ile winno być tej mlecznej pianki w stosunku do
> kawy?
>
> Pozdrawiam
> Weronika
ciepłym (nie gorącym) i 3,2 ale to tez zalezy od maszynki, w dobrym
spieniaczu to i ziemne sie ubije
jednak zdecydowanie lepiej ubija sie mlego tłuste i ciepłe
sama spieniam w domu i wychodzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-06-12 10:19:27
Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Użytkownik "Weronika Styka" <w...@W...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:g2pe6c$7ju$1@inews.gazeta.pl...
> Witam;
> sama juz nie wiem :( poł dnia szukałam w necie i im dłużej tym gorzej. Ile
> i
> jakiego mleka należy użyć by zrobić własciwą piankę na prawdziwą kawę
> cappucino? Pytam, bo w przestudiowanych materiałach znalazłam wyłącznie
> sprzeczne kombinacje: gorące i tłuste, schłodzone i odtłuszczone,
> schłodzone
> i bardzo tłuste (3,8%), gotujące się... ???
Łaciate, 3,2% tłuszczu, temperatura ok.+65 st. C.
> Aha, piankę mam zamiar robić taką bateryjną minitrzepaczką.
Ja robię tak.
Mlecznik metalowy 250 ml, mleko do dziobka, czyli do połowy naczynia.
Ogniwa Heavy Duty ale lepsze są akumulatorki o dużej pojemności.
Mieszadełko 2cm pod powierzchnią mleka, w miare spieniania mlecznik
opuszczam. Mleko musi wirować w jedna stronę, np w prawo :-) Pianka ma być
gładka, szklista. Niedopuszczalne są bąble. Jeśli są, stukać naczyniem o
stół do zniknięcia.
> Mam jeszcze pytanie pomocnicze ;) - ile winno być tej mlecznej pianki w
> stosunku do kawy?
Mleko ma podwoić objętość. 1 espresso, czyli ok. 35 ml, uzupełnić pianką.
Można odwrotnie. Moje oryginalne włoskie kubki do cappuccino mają po 160 ml.
Ergo, (250 ml pianki+70 ml kawy):2=Dwie porcje cappuccino po 160 ml.
O posypkach nie wspominam, bo de gustibus etc...
Smacznego
--
Max
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-06-12 22:03:22
Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?Max <krańtór@póćżtš.óńęt.pł> napisał(a):
> Mleko ma podwoić objętość. 1 espresso, czyli ok. 35 ml, uzupełnić pianką.
> Można odwrotnie. Moje oryginalne włoskie kubki do cappuccino mają po 160
ml.
> Ergo, (250 ml pianki+70 ml kawy):2=Dwie porcje cappuccino po 160 ml.
Oj to jestem zaskoczona, kawę cappuccino piłam wielokrotnie i wydawało mi
się zawsze, że kawy jest więcej niż pianki :0 Z Twoich wskazówek wynika, że
pianki jest 3,5 raza więcej niż kawy. Jesteś tego pewien? Jak poznajesz, że
mleko ma właściwą temperaturę do spieniania i jak długo trwa spienianie
podanej ilości mleka (125 ml?)?
Pozdrawiam
Weronika
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-06-13 07:25:46
Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Użytkownik "Weronika Styka" <w...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:g2s6fa$d3v$1@inews.gazeta.pl...
[...]
]> Oj to jestem zaskoczona, kawę cappuccino piłam wielokrotnie i wydawało mi
> się zawsze, że kawy jest więcej niż pianki :0
I prawidłowo. Espresso po połączeniu zamienia się w kawę z
"ze spienionym mlekiem" a to, co pozostaje ma dać efektowną "piankę", której
MUSI być mniej, niż reszty płynu, nieprawdaż?
> Z Twoich wskazówek wynika, że pianki jest 3,5 raza więcej niż kawy.
> Jesteś tego pewien?
To są proporcje PRZED połączeniem płynów. W wariancie z mieszadełkiem,
lepiej wlewać kawę do spienionego mleka. Bardzo ostrożnie, powoli, z
uczuciem. Na "wypukłym menisku białej pianki" ma się pojawić brązowa plamka.
> Jak poznajesz, że mleko ma właściwą temperaturę do spieniania
Doświadczenie+mlecznik metalowy+dłoń pod dno. BTW, są miniaturowe
termometry.
> i jak długo trwa spienianie podanej ilości mleka (125 ml?)?
Zależy od maszynki i jej mocy. U mnie ok. 10 sek.
O jakości wody nie wspominam, bo to oczywista oczywistość :-)
Regards
--
Max
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-06-14 06:58:46
Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?Max <krańtór@póćżtš.óńęt.pł> napisał(a):
> I prawidłowo. Espresso po połączeniu zamienia się w kawę z
> "ze spienionym mlekiem"
Serdecznie Ci dziękuję, - sprawdziłam manulanie Twój przepis ;)
Zrobiłam cappuccino marzeń! Pycha!
Pozdrawiam
Weronika
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-06-14 07:47:00
Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Użytkownik "Weronika Styka" <w...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:g2vq76$4e$1@inews.gazeta.pl...
[...]
> Serdecznie Ci dziękuję, - sprawdziłam manulanie Twój przepis ;)
> Zrobiłam cappuccino marzeń! Pycha!
Nie ma za co!
--
Max
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |